Peste 1,1 milioane de persoane au votat in primele patru ore ale consultarii din Catalonia. Scrutinul este considerat ilegal

×
Codul embed a fost copiat

Peste 1,1 milioane de catalani au votat duminica, pana la ora locala 13.00 (14.00, ora Romaniei), in cadrul consultarii simbolice privind independenta.

Acest lucru s-a intamplat in pofida interdictiei impuse de la Madrid, a anuntat Guvernul regional, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Seful serviciului presedintelui Generalitat, Joana Ortega, a declarat pentru presa ca 1.142.910 persoane au introdus buletine in urne in primele patru ore, de la deschiderea sectiilor de votare, la ora ocala 9.00 (10.00, ora Romaniei) si pana la ora locala 13.00 (14.00, ora Romaniei). Sectiile de votare urmeaza sa fie inchise la ora locala 20.00 (21.00, ora Romaniei).

Scrutinul se desfasoara fara liste electorale, motiv pentru care autoritatile catalane nu anunta prezenta la urne. Ele estimeaza ca aproximativ 5,3 milioane dintre rezidenti, cu varsta peste 16 ani, atat spanioli, cat si straini, sunt invitati la urne.

Generalitat a mentinut aceasta consultare simbolica, in pofida faptului ca Tribunalul Constitutional a dispus suspendarea ei.

Citește și
David Cameroon si Michael Bloomberg
"Regina a chicotit de bucurie". Indiscretia facuta de David Cameron in timpul unei discutii cu fost primar al New York-ului
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Presedintele catalan Artur Mas a declarat ca obiectivul sau este sa organizeze un referendum la termen, legal si definitiv asupra unei secesiuni, dupa modelul Scotiei si Quebecului.

Guvernul de la Madrid subliniaza ca prevederile Constitutiei nu permit acest lucru.

Catalanii au inceput sa voteze duminica cu privire la independenta regiunii lor

Cu toate acestea, consultare este simbolica si nu are o valoare legala.

Mai mult, scrutinul a fost organizat in pofida faptului ca a fost interzisa de autoritatile de la Madrid.

Sectii de votare au fost deschise la ora locala 9.00 (10.00, ora Romaniei) la Barcelona, asa cum era prevazut. Unele dintre ele au fost deschise in aplauzele votantilor, care urmeaza sa raspunda la doua intrebari, si anume "Vreti Catalonia sa fie stat?", iar daca da, "Vreti sa fie independent?".

In mod teoretic isi pot exprima optiunea toti cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenti cu drept de vot, inclusiv tineri cu varsta de peste 16 ani si straini. Catalonia numara 7,5 milioane de locuitori, iar Spania 47 de milioane. Insa nu toti cei cu drept de vot vor veni la urne, cei din tabara "nu" urmand sa boicoteze consultarea. Cele mai optimiste estimari evoca o prezenta la urne de maximum doua milioane de oameni. Potrivit ultimelor sondaje, jumatate dintre locuitorii acestei regiuni muntoase bogate din nord-estul Spaniei doresc independenta.

Aceasta zi "9-N" (noiembrie) este ultimul episod al unei lungi serii de dispute cu Madridul, care refuza sa acorde o autonomie suplimentara unei regiuni care dispune deja de puteri largi. Aceasta opozitie indirjita, coruptia - care afecteaza ansamblul clasei politice - si criza economica au impins numerosi catalani in bratele separatistilor, care le promit "o tara mai buna" fara Spania.

Ziua de duminica reprezinta "o zi istorica, un punct de referinta", apreciaza Muriel Casals, presedinta Asociatiei Omnium, care sustine independenta. "Va exista intr-adevar un inainte si un dupa", spune ea, apreciind ca divortul de Madrid este consumat.

Presedintele executivului catalan si-a asumat riscul de a organiza aceasta consultare fara valoare legala - nu exista nici liste electorale si nici comisii electorale - in pofida interzicerii ei de catre Tribunalul Constitutional, la solicitarea Madridului.

Maria Arbaizar, in varsta de 19 ani, si fratele ei Martin, in varsta de 16 ani, asteptau aceasta zi cu nerabdare. "Nu vrem sa lasam sa treaca aceasta oportunitate", i-a spus Martin unui jurnalist AFP la Barcelona. "Chiar daca acest lucru nu este oficial, este necesar sa fim ascultati si, cu cat vom fi mai multi, cu atat va fi mai bine", a adaugat adolescentul.

Liderul regional catalan Artus Mas a avertizat ca orice actiune impotriva consultarii catalane va fi un atac contra democratiei

Presedintele regional Artur Mas i-a indemnat sambata pe locuitorii regiunii sa participe la o consultare simbolica privind independenta, duminica, in pofida faptului ca Madridul se opune, avertizand ca orice actiune impotriva acestui vot va fi "un atac direct la adresa democratiei". Duminica va fi "o zi mare", a spus el, dupa care a dat asigurari, raspunzand unei intrebari cu privire la o eventuala actiune de blocare din partea parchetului sau politiei catalane, ca "orice actiune va fi un atac direct la adresa democratiei" si "drepturilor fundamentale".

Mas a mai anuntat ca Guvernul catalan se va ocupa de numararea buletinelor de vot si de anuntarea rezultatelor.

Presedintele catalan, un nationalist conservator, a facut aceste declaratii cu mai putin de 24 de ore inainte de vot. Tribunalul Constitutional, sesizat de autoritatile de la Madrid, a stabilit marti ca Executivul catalan este necesar sa se abtina de la orice actiune in vederea organizarii acestei consultari, altfel riscand sa intre in ilegalitate. Cu toate acestea, consultarea este bine organizata, in scoli publice, si este sustinuta, inclusiv financiar, de catre Generalitat (Executiv). Madridul nu a spus clar daca va adopta masuri, sugerand ca nu va fi decisa nicio actiune de impiedicare a "libertatii de exprimare" in cazul in care Executivul catalan ramane deoparte.

Potrivit unor specialisti in drept constitutional, in cazul in care Mas nu va respecta decizia Tribunalului, care doar a "suspendat" acest eveniment, fara sa se pronunte pe fond, ar putea fi vizat de o procedura pentru "nesupunere civila", o infractiune care poate antrena interdictia de a exercita anumite functii.

Mas a precizat ca serviciile sale se vor ocupa de numaratoare si i-a incurajat pe locuitorii Cataloniei sa se prezinte la vot "fara frica". "S-a incercat sa ni se puna bete-n roate, dar, pe fond, este vorba despre libertatea de exprimare si de participare, drepturi fundamentale", a spus el.

Parchetul General a cerut sambata serviciilor sale din Catalonia sa ancheteze pentru a stabili daca decizia Tribunalului Constitutional a fost incalcata prin punerea scolilor publice la dispozitia consultarii.

Premierul Spaniei avertizeaza ca "nimeni nu va sparge unitatea Spaniei" cat timp se va afla el la putere

Seful Guvernului conservator spaniol Mariano Rajoy a afirmat sambata ca nimeni "nu va sparge unitatea Spaniei" atat timp cat se va afla el la putere, cu o zi inaintea unui vot simbolic cu privire la independenta Cataloniei. "Ceea ce se va intampla maine poate fi numit cum doriti, dar nu este nici un referendum, nici o consultare si nimic de acest fel, iar eu nici macar nu voi eticheta in vreun fel acest lucru. Ceea ce este sigur este ca nu va avea niciun efect", a declarat Rajoy in fata unor activisti din partidul sau, reuniti la Caceres (vest). "Atat timp cat voi fi eu presedintele Guvernului se va respecta Constitutia si suveranitatea, iar nimeni nu va sparge unitatea Spaniei", a continuat Rajoy.

La cateva saptamani de la "nu"-ul fata de independenta Scotiei, Catalonia (nord-est) organizeaza duminica o consultare simbolica. La chemarea Guvernului catalan condus de catre Artur Mas, cei aproximativ 5,4 milioane de rezidenti cu varsta de peste 16 ani sunt invitati sa raspunda la doua intrebari, si anume vor ei sa fie Catalonia un stat?, iar daca da, vor ca acest stat sa fie independent?

Spre deosebire de Guvernul britanic, care a autorizat referendumul din Scotia, pe 18 septembrie, Madridul se opune prin toate mijloacele consultarii din Catalonia, una dintre regiunile cele mai bogate din regat. Tribunalul Constitutional, sesizat de catre Guvernul spaniol, a ordonat in doua randuri suspendarea acestui scrutin, pana se va pronunta pe fond.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
Citește și...
Atmosfera tensionata in Spania. Catalonia vrea sa organizeze un referendum pentru independenta, insa Guvernul se opune
Atmosfera tensionata in Spania. Catalonia vrea sa organizeze un referendum pentru independenta, insa Guvernul se opune

Presedintele regiunii spaniole Catalonia a semnat un decret prin care se anunta initierea unui referendum pentru independenta, la fel cum s-a intamplat in Scotia, insa de aceasta data fara aprobarea guvernului Spaniei.

"Regina a chicotit de bucurie". Indiscretia facuta de David Cameron in timpul unei discutii cu fost primar al New York-ului

Regina Marii Britanii a renuntat la neutralitate si a "chicotit de bucurie la telefon", cand a aflat ca scotienii au respins independenta la referendumul de saptamana trecuta.

Inspirat de Scotia, Parlamentul Cataloniei autorizeaza organizarea unei
Inspirat de Scotia, Parlamentul Cataloniei autorizeaza organizarea unei "consultari populare" privind independenta

Parlamentul din Catalonia a votat o lege care permite organizarea unei consultari populare privind independenta regiunii , pentru a evita din punct de vedere juridic opozitia Madridului fata de organizarea unui referendum pe tema autodeterminarii.

Recomandări
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ţara mai are de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca apoi să poată respira uşurată, relatează MTI.

 

Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii
Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii

Confruntări violente în Pantelimon, la marginea Capitalei. Zeci de membri ai unor clanuri rivale s-au bătut cu furci și bâte pe stradă, printre oameni, fără teamă de lege. Scandalul s-a încheiat cu răniți și distrugeri.

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.