Atmosfera tensionata in Spania. Catalonia vrea sa organizeze un referendum pentru independenta, insa Guvernul se opune

Dată publicare: 27-09-2014 15:33
Dată actualizare: 30-09-2014 07:03


Catalonia

Presedintele regiunii spaniole Catalonia a semnat un decret prin care se anunta initierea unui referendum pentru independenta, la fel cum s-a intamplat in Scotia, insa de aceasta data fara aprobarea guvernului Spaniei.

Conform BBC News, Artur Mas vrea ca cetatenii Cataloniei sa se pronunte pe tema independentei fata de Spania pe 9 noiembrie 2014, insa nu are sustinerea guvernului de la Madrid, ba dimpotriva. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy a declarat ca va bloca orice fel de referendum. Catalonia, care include si Barcelona, este una dintre cele mai bogate si industrializate regiuni ale Spaniei, si, de asemenea, cea mai inclinata catre independenta.

Pe 19 septembrie, legiuitorii catalani au decis cu 106 voturi pentru si 28 impotriva sa se organizeze un referendum, actiune care pe plan local este numita "consultare". Premierul Rajoy si guvernul Spaniei afirma ca orice vot pe aceatsa tema este ilegal. De altfel, este de asteptat ca premierul spaniol sa ia masuri saptamana viitoare, dupa o sedinta speciala pe acest subiect, urmand probabil sa rezolve aceasta problema la Curtea Constitutionala.

Cu toate acestea, presedintele regiunii spaniole Catalonia, Artur Mas, afirma ca poate folosi legile interne ale regiunii pentru a organiza un astfel de scrutin peste cateva saptamani. Corespondentul BBC la Madrid Tom Burridge spune ca atentia opiniei publice este concentrata acum pe reprezentantii guvernului spaniol, pentru a vedea cat de departe vor merge pentru a stopa acest referendum.

Sursa: BBC NEWS


VIDEO PROTVPLUS.RO