Rex Tillerson, la întâlnirea cu liderii europeni: „Avem obiective comune”

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 05 Decembrie 2017 09:23
Categorie: Internaţional
Rex Tillerson

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, se va întâlni, marți, la Bruxelles cu omologii săi din UE și NATO, pentru a discuta despre situația din Coreea de Nord. 

UPDATE 14.50:  Secretarul de stat american Rex Tillerson a afirmat marţi, la Bruxelles, că Statele Unite rămân angajate faţă de Europa, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Parteneriatul între America şi Uniunea Europeană se bazează pe valori comune, pe obiective comune pentru securitate şi prosperitate pe ambele maluri ale Atlanticului şi noi rămânem angajaţi faţă de acest lucru'', a declarat Tillerson înaintea unui dejun de lucru cu miniştrii de externe ai celor 28 de state membre ale UE.

09.20: La mijlocul zilei, şeful diplomaţiei americane are programat un prânz cu omologii săi din cele 28 de state membre ale UE, la invitaţia înaltului reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, după care va întâlni cu omologii săi din cadrul NATO pentru două zile de consultări consacrate în principal provocărilor majore de securitate ale momentului: Coreea de Nord şi Rusia, informează AFP, citat de Agerpres.

„Tirul de săptămâna trecută cu rachetă balistică intercontinentală a arătat că toate naţiunile aliate pot fi în raza de acţiune. Partenerii noştri din regiune sunt în pericol (...), deci întreaga lume trebuie să exercite o presiune maximă asupra Coreei de Nord pentru a se ajunge la o soluţie negociată paşnic" a Phenianului, a insistat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Deşi europenii s-au simţit întotdeauna în siguranţă, ei au afişat o fermitate fără breşă, înăsprind şi mai mult sancţiunile economice împotriva Phenianului, solicitând în acelaşi timp o soluţionare paşnică a acestei crize.

Dar dincolo de această unitate sacră faţă de Coreea de Nord, numeroase teme divizează partenerii de o parte şi de alta a Atlanticului, începând cu lupta împotriva încălzirii globale, după retragerea SUA din acordul de la Paris asupra climei, decisă de Donald Trump. UE este de asemenea îngrijorată de faptul că preşedintele american contestă acorduri multilaterale, ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) sau chiar ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).

Atacurile virulente ale preşedintelui american la adresa acordului nuclear cu Iranul, pe care a refuzat să-l „certifice" în octombrie, au scos la iveală un alt antagonism profund cu europenii, care s-au unit pentru a-l apăra.

„A păstra acordul nuclear cu Iranul şi a-l aplica în toate aspectele sale reprezintă o prioritate esenţială în domeniul securităţii pentru Europa", a spus Mogherini cu câteva zile în urmă.

Chiar şi NATO, o organizaţie de cooperare militară transatlantică dominată în mod tradiţional de Statele Unite, a fost criticată de Donald Trump, care nu-şi ascunde exasperarea în faţa unei „împărţiri a sarcinilor" inegale şi cere fără menajamente aliaţilor europeni şi canadian să-şi crească bugetele militare.

Turneul lui Rex Tillerson în Europa începe la scurt timp după ce presa a scris că se aşteaptă o înlocuire a acestuia de la şefia Departamentului de Stat, fapt ce ilustrează tensiunile recurente ale fostului CEO al ExxonMobil cu Donald Trump. Casa Albă l-ar putea înlocui în curând cu directorul CIA, Mike Pompeo, chiar presându-l să demisioneze, au relatat media americane săptămâna trecută.

Preşedintele Donald Trump a avut nevoie de mai bine de 24 de ore pentru a-şi reafirma sprijinul, dar a insistat pe „divergenţele" de opinii. „Eu sunt cel care are ultimul cuvânt", a concluzionat miliardarul republican pe Twitter.

Reacţionând la ceea ce el a numit "speculaţii şi zvonuri", Stoltenberg a îndemnat luni la "concentrare".

„Am văzut din nou şi din nou că NATO şi miniştrii NATO sunt capabili să se concentreze asupra sarcinilor de bază şi să facă munca ce trebuie făcută în ciuda speculaţiilor şi zvonurilor", a declarat Stoltenberg presei la Bruxelles. Şi sunt absolut sigur că acest lucru se va întâmpla şi acum. Avem nevoie de instituţii puternice precum NATO, mai ales când vedem atât de multă incertitudine, imprevizibilitate, ameninţări în lume", a adăugat el.

Stoltenberg a salutat de asemenea „rolul-cheie" al lui Rex Tillerson „pentru trimiterea unui mesaj de descurajare, unitate şi determinare a întregii Alianţe" în faţa Coreei de Nord, "dar şi un mesaj în sensul că trebuie să continuăm să lucrăm pentru o soluţie paşnică.

Rex Tillerson Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Casa Albă l-ar putea înlocui pe Rex Tillerson cu șeful CIA
Casa Albă l-ar putea înlocui pe Rex Tillerson cu șeful CIA
Rex Tillerson: Națiunile libere trebuie să apere societatea civilă. Dacă e contestat, statul de drept există doar de formă
Rex Tillerson: Națiunile libere trebuie să apere societatea civilă. Dacă e contestat, statul de drept există doar de formă
Secretarul de stat american Rex Tillerson, întâlniri cu Teodor Meleşcanu şi cu Hans Klemm
Secretarul de stat american Rex Tillerson, întâlniri cu Teodor Meleşcanu şi cu Hans Klemm
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
emma coronel aispuri - el chapo
Gestul neașteptat făcut de soția traficantului El Chapo. Cum a fost fotografiată
Primele imagini cu submarinul găsit după un an de căutări, la 800 de metri adâncime. FOTO
Papa Francisc: "Strigătul celor săraci este greu de auzit pentru că este dominat de vacarmul celor foarte bogaţi"
Tot statul California a devenit un uriaş focar de incendiu. Focul s-ar putea extinde în tot vestul SUA
Ultima redută ISIS din Siria a fost cucerită. Unde ar fi fugit jihadiştii
Avion din timpul celui De-al Doilea Război Mondial prăbușit într-o parcare. Bilanțul victimelor
bataie greci
Ciocniri între polițiști și protestatari la comemorarea Revoltei de la Politehnica din Atena
Alertă în Olanda, din cauza unei tradiţii de Moş Nicolae. Personajul care a provocat lupte de stradă
Cehii au protestat împotriva premierului miliardar Andrej Babis. Acuzațiile aduse
Zeci de civili, între care și copii, uciși în Siria. Cel mai grav bilanț din ultimele două luni
Donald Trump laudă militarii trimiși la granița cu Mexicul: „O barieră puternică”
Suma uriașă cheltuită de Melania Trump pentru o singură noapte de cazare la un hotel