Rex Tillerson: Națiunile libere trebuie să apere societatea civilă. Dacă e contestat, statul de drept există doar de formă

Rex Tillerson
youtube.com

Șeful Departamentului de Stat, Rex Tillerson, a afimat, marți, într-un discurs susținut la Centrul Willson, că statele libere trebuie să sprijine societatea civilă, iar dacă statul de drept este contestat, există doar de formă.

În același discurs, el a vorbit despre pericolul nuclear, reprezentat de programele dezvoltate de Coreea de Nord și Iran, despre agresiunile Rusiei asupra Crimeei și Ucrainei, despre amenințarea teroristă, amenințarea cibernetică.

Totodată, el a subliniat că angajamentul SUA față de Europa este mai puternic decât în Primul Război Mondial, dar a cerut partenerilor și aliaților să contribuie la apărarea teritoriului european/

Discursul integral al secretarului de Stat al SUA:  


„Aveți un CV neobișnuit pentru un secretar de stat”, a fost introdus Rex Tilerson.

Citește și
USR si Serban Nicolae
Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

„În urmă cu 100 de ani, SUA a intrat în Primul Război Mondial, sub patronajul președintelui Willson”, a început șeful diplomației americane, evocând implicarea forțelor americane în timpul războiului.

„Primul Război Mondial a fost primul test privind costurile pe care SUA le va plăti pentru libertate. În ultimii zeci de ani, principiile noastre au fost puse la îndoială de nazism, de regimurile totalitare. SUA și Europa sunt, astăzi, supuse unor teste. Sub Donald Trump, suntem dedicați angajamentelor cu Europa. Dacă vom face asta, Administrația Trump vrea ca partenerii noștri să fie puternici, suverani, prosperi și dedicați idealurilor occidentale (...)  Sunt actori care se opun securității noastre. Menținerea libertății prevede ca cetățenii să trăiască în siguranță. Alianțele sunt ineficiente, dacă aliații nu își asumă angajamente”, a mai spus Tillerson, făcâd referire la Articolul 5 din NATO, „pe care SUA nu se vor reține să îl aplice”.

„Împreună cu prietenii din Europa recunoaștem amenințarea activă pe care Rusia o prezintă”, a adăugat șeful diplomației americane. 

În acest context, șeful Departamentului de Stat a vorbit despre încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia. „Să fim clari, sancțiunile de la Minks vor fi menținute, până când Rusia îndeplinește condițiile. Încurajăm Ucraina să continue lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului judiciar”.

 „SUA recunoaște instabilitatea din regiunea Balcanilor. SUA le spune că au șansa de a schimba cursul istoriei. Putem vedea o nouă generație care să ierte trecutul, deși nu-l va uita”, a continuat Tillerson.

Totodată, secretarul de stat a adresat și problema războiului civil din Siria: „Partenerii europeni trebuie să continue eforturile. Nu trebue ca al-Assad sau familia sa să mai aibă  vreun rol în conducerea Siriei.”

Un alt subiect abordat este cel al Coreei de Nord: „Aliații europeni știu cu Phenianul este o amenințare și îi rugăm să continue inițativele pentru denuclearizarea țării.”

SUA în Europa se confruntă cu multe provocări și amenințări, pe multiple paliere: amenințări nucleare, cibernetice, teroriste. Vom apela la o cooperare mai intensă cu și în Europa. Una dintre provocări e Rusia. Europa și SUA vrea să normalizeze relațiile cu Rusia, însă Rusia vrea să se impună prin forță asupra altora sau îl ajută pe al-Assad. Rusia a recurs la tactici malițioase pentru a ne separa: a lansat atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, a hărțuit diplomați, a atacat țări vecine. Toate acestea nu contribuie la consolidarea poziției în lume. Dar este decizia pe care Rusia trebuie să o ia - poate continua să se izoleze sau poate deveni un element de stabilitate în Eurasia.”

„Le cerem aliaților să se opună comportamentului Iranului. Nici SUA, nici Europa nu vrea încă o Coree de Nord, cu putere nucleară în mâinile sale. Cerem Turciei să își prioritizeze alianțele: Iran sau Rusia nu îi pot asigura intergrarea în Europa.”

„Știm că va dura, dar dacă nu suntem vigilenți și nu luăm acțiuni, riscăm încă o amenințare de genul celei de la 11 Septembrie 2001. Chiar dacă ISIS este aproape de a fi eradicată în Siria și Irak, amenințarea persistă în SUA și în alte țări. Către țările din Magreb: nu deveniți adăpost pentru grupuri teroriste! Aceasta a fost, pentru multe luni, realitatea din Raqqa. Le mulțumim partenerilor francezi. Evoluția evenimentelor neprevăzute este deja prezentă în multe țări europene, unde oamenii au suferit din cauza islamiștilor, care s-au radicalizat pe Internet, în propriile case, în propriile țări. Astăzi, lupta noastră se dă pe Internet, la punctele de verificare a pașapoartelor.”

În ceea ce privește migrația și atacurile cibernetice, acestea „sunt o nouă realitate”: „SUA va continua să își extindă umbrela protectoare, dar aliații trebuie să ia măsuri. Trebuie să ne amintim că angajamentul nu este legat doar de fonduri, ci că are legătură și cu voința. Anul acesta, Albania, Croația, Franța, Albania și România au alocat 2% pentru Apărare. Este timpul ca toți să onorăm această înțelegere. Angajamentele sunt necesare, pentru că miza este libertatea. Dacă nu suntem responsabili, nu vom avea suveranitate, iar dacă nu vom avea suveranitate, nu vom avea libertate. Națiunile libere trebuie să apere societatea civilă, statul de drept este doar de formă, dacă este atacat de societatea civilă. Putem câștiga orice luptă geopolitică, dar este ineficientă dacă nu ne protejăm și principiile de bază”, a adăugat Rex Tillerson.

Totodată, el a subliniat că „națiunile au dreptul de a-și determina propriul viitor”: „SUA va menține o relație și cu UK, dar și cu UE. Îndemnăm ambele părți să scrie următorul capitol în propriile cuvinte”.

 „SUA rămâne dedicată păcii, stabilității și libertății în Europa. SUA este alături de partenerii și aliații Europeni, să rămână puternici împreună încă o sută de ani de acum înainte.”  

Poziția SUA privind Legile Justiției:

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată “România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, luni, într-un comunicat de presă.

În această declarație se precizează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.

Avertismentul lansat de Departamentul de Stat a stârnit un val de nemulțumire, în rândul partenerilor din coaliția de guvernare PSD-ALDE.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Legile justiției. Ambasadorul SUA face noi precizări despre comunicatul Departamentului de Stat
Legile justiției. Ambasadorul SUA face noi precizări despre comunicatul Departamentului de Stat

Ambasadorul american Hans Klemm a făcut noi precizări despre comunicatul Departamentului de stat referitor la modificările legilor justiției din România.

Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm
Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm

Senatorul PSD Șerban Nicolae l-a numit pe ambasadorul american Hans Klemm un ”funcționar cel puțin bizar”, ca reacție la comunicatul transmis de Departamentul de Stat al SUA în care sunt criticate modificările legilor justiției, susținute de PSD.

Reacții dure după comunicatul lui Dragnea și Tăriceanu. CTP: ”România este sub asediu”
Reacții dure după comunicatul lui Dragnea și Tăriceanu. CTP: ”România este sub asediu”

Criticile aduse de Dragnea și Tăriceanu Departamentului de Stat al SUA nu au rămas fără ecou în rândul parlamentarilor. Deputatul Robert Turcescu i-a numit ”nemernici” pentru comunicatul transmis marți, la prânz.

Dragnea și Tăriceanu răspund Statelor Unite: ”Natura și forma declarației Departamentului de Stat, de neînțeles”
Dragnea și Tăriceanu răspund Statelor Unite: ”Natura și forma declarației Departamentului de Stat, de neînțeles”

Dragnea și Tăriceanu au răspuns Departamentului de Stat al SUA, care luni seară a avertizat că România este în pericol să facă pași înapoi în ceea ce privește independența Justiției.

Cum se explică tonul imperativ al SUA: ”Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală”
Cum se explică tonul imperativ al SUA: ”Este un avertisment că România se abate de la linia pro-occidentală”

Politologul Cristian Pârvulescu este de părere că poziția Departamentului de Stat al SUA în privința modificărilor legilor justiției din România este un avertisment că țara noastră se abate de la linia pro-occidentală.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.