Rex Tillerson: Națiunile libere trebuie să apere societatea civilă. Dacă e contestat, statul de drept există doar de formă

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 28 Noiembrie 2017 17:55
Categorie: Internaţional
Rex Tillerson

Șeful Departamentului de Stat, Rex Tillerson, a afimat, marți, într-un discurs susținut la Centrul Willson, că statele libere trebuie să sprijine societatea civilă, iar dacă statul de drept este contestat, există doar de formă.

În același discurs, el a vorbit despre pericolul nuclear, reprezentat de programele dezvoltate de Coreea de Nord și Iran, despre agresiunile Rusiei asupra Crimeei și Ucrainei, despre amenințarea teroristă, amenințarea cibernetică.

Totodată, el a subliniat că angajamentul SUA față de Europa este mai puternic decât în Primul Război Mondial, dar a cerut partenerilor și aliaților să contribuie la apărarea teritoriului european/

Discursul integral al secretarului de Stat al SUA:  


„Aveți un CV neobișnuit pentru un secretar de stat”, a fost introdus Rex Tilerson.

„În urmă cu 100 de ani, SUA a intrat în Primul Război Mondial, sub patronajul președintelui Willson”, a început șeful diplomației americane, evocând implicarea forțelor americane în timpul războiului.

„Primul Război Mondial a fost primul test privind costurile pe care SUA le va plăti pentru libertate. În ultimii zeci de ani, principiile noastre au fost puse la îndoială de nazism, de regimurile totalitare. SUA și Europa sunt, astăzi, supuse unor teste. Sub Donald Trump, suntem dedicați angajamentelor cu Europa. Dacă vom face asta, Administrația Trump vrea ca partenerii noștri să fie puternici, suverani, prosperi și dedicați idealurilor occidentale (...)  Sunt actori care se opun securității noastre. Menținerea libertății prevede ca cetățenii să trăiască în siguranță. Alianțele sunt ineficiente, dacă aliații nu își asumă angajamente”, a mai spus Tillerson, făcâd referire la Articolul 5 din NATO, „pe care SUA nu se vor reține să îl aplice”.

„Împreună cu prietenii din Europa recunoaștem amenințarea activă pe care Rusia o prezintă”, a adăugat șeful diplomației americane. 

În acest context, șeful Departamentului de Stat a vorbit despre încălcarea suveranității Ucrainei de către Rusia. „Să fim clari, sancțiunile de la Minks vor fi menținute, până când Rusia îndeplinește condițiile. Încurajăm Ucraina să continue lupta împotriva corupției și consolidarea sistemului judiciar”.

 „SUA recunoaște instabilitatea din regiunea Balcanilor. SUA le spune că au șansa de a schimba cursul istoriei. Putem vedea o nouă generație care să ierte trecutul, deși nu-l va uita”, a continuat Tillerson.

Totodată, secretarul de stat a adresat și problema războiului civil din Siria: „Partenerii europeni trebuie să continue eforturile. Nu trebue ca al-Assad sau familia sa să mai aibă  vreun rol în conducerea Siriei.”

Un alt subiect abordat este cel al Coreei de Nord: „Aliații europeni știu cu Phenianul este o amenințare și îi rugăm să continue inițativele pentru denuclearizarea țării.”

SUA în Europa se confruntă cu multe provocări și amenințări, pe multiple paliere: amenințări nucleare, cibernetice, teroriste. Vom apela la o cooperare mai intensă cu și în Europa. Una dintre provocări e Rusia. Europa și SUA vrea să normalizeze relațiile cu Rusia, însă Rusia vrea să se impună prin forță asupra altora sau îl ajută pe al-Assad. Rusia a recurs la tactici malițioase pentru a ne separa: a lansat atacuri cibernetice, campanii de dezinformare, a hărțuit diplomați, a atacat țări vecine. Toate acestea nu contribuie la consolidarea poziției în lume. Dar este decizia pe care Rusia trebuie să o ia - poate continua să se izoleze sau poate deveni un element de stabilitate în Eurasia.”

„Le cerem aliaților să se opună comportamentului Iranului. Nici SUA, nici Europa nu vrea încă o Coree de Nord, cu putere nucleară în mâinile sale. Cerem Turciei să își prioritizeze alianțele: Iran sau Rusia nu îi pot asigura intergrarea în Europa.”

„Știm că va dura, dar dacă nu suntem vigilenți și nu luăm acțiuni, riscăm încă o amenințare de genul celei de la 11 Septembrie 2001. Chiar dacă ISIS este aproape de a fi eradicată în Siria și Irak, amenințarea persistă în SUA și în alte țări. Către țările din Magreb: nu deveniți adăpost pentru grupuri teroriste! Aceasta a fost, pentru multe luni, realitatea din Raqqa. Le mulțumim partenerilor francezi. Evoluția evenimentelor neprevăzute este deja prezentă în multe țări europene, unde oamenii au suferit din cauza islamiștilor, care s-au radicalizat pe Internet, în propriile case, în propriile țări. Astăzi, lupta noastră se dă pe Internet, la punctele de verificare a pașapoartelor.”

În ceea ce privește migrația și atacurile cibernetice, acestea „sunt o nouă realitate”: „SUA va continua să își extindă umbrela protectoare, dar aliații trebuie să ia măsuri. Trebuie să ne amintim că angajamentul nu este legat doar de fonduri, ci că are legătură și cu voința. Anul acesta, Albania, Croația, Franța, Albania și România au alocat 2% pentru Apărare. Este timpul ca toți să onorăm această înțelegere. Angajamentele sunt necesare, pentru că miza este libertatea. Dacă nu suntem responsabili, nu vom avea suveranitate, iar dacă nu vom avea suveranitate, nu vom avea libertate. Națiunile libere trebuie să apere societatea civilă, statul de drept este doar de formă, dacă este atacat de societatea civilă. Putem câștiga orice luptă geopolitică, dar este ineficientă dacă nu ne protejăm și principiile de bază”, a adăugat Rex Tillerson.

Totodată, el a subliniat că „națiunile au dreptul de a-și determina propriul viitor”: „SUA va menține o relație și cu UK, dar și cu UE. Îndemnăm ambele părți să scrie următorul capitol în propriile cuvinte”.

 „SUA rămâne dedicată păcii, stabilității și libertății în Europa. SUA este alături de partenerii și aliații Europeni, să rămână puternici împreună încă o sută de ani de acum înainte.”  

Poziția SUA privind Legile Justiției:

„Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România”, se arată într-o declaraţie de presă intitulată “România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, luni, într-un comunicat de presă.

În această declarație se precizează că „legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică”.

„Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”, se arată în finalul declaraţiei.

Avertismentul lansat de Departamentul de Stat a stârnit un val de nemulțumire, în rândul partenerilor din coaliția de guvernare PSD-ALDE.

 

Rex Tillerson Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Legile justiției. Ambasadorul SUA face noi precizări despre comunicatul Departamentului de Stat
Legile justiției. Ambasadorul SUA face noi precizări despre comunicatul Departamentului de Stat
Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm
Senatorul PSD Șerban Nicolae îl atacă pe ambasadorul SUA: Acest funcționar cel puțin bizar care este Hans Klemm
Reacții dure după comunicatul lui Dragnea și Tăriceanu. CTP: ”România este sub asediu”
Reacții dure după comunicatul lui Dragnea și Tăriceanu. CTP: ”România este sub asediu”
Dragnea și Tăriceanu răspund Statelor Unite: ”Natura și forma declarației Departamentului de Stat, de neînțeles”
Dragnea și Tăriceanu răspund Statelor Unite: ”Natura și forma declarației Departamentului de Stat, de neînțeles”
VIDEO PROTVPLUS.RO
GOSPODAR FARA PERECHE
Scandal mare in casa lui Vasile Boar. Afost intim cu Cristina?

01:27
GOSPODAR FARA PERECHE
Tomita ajunge singur acasa: "M-am simtit nu prost, ci foarte prost!"

01:38
GOSPODAR FARA PERECHE
Interzis celor slabi de inima! Dan Dicu face o demonstratie de echitatie care se lasa cu rani

01:32
GOSPODAR FARA PERECHE
Marin ii da sfaturi lui Dorin. Ce secret ascunde fostul gospodar fara pereche?

02:13
GOSPODAR FARA PERECHE
Se incing spiritele intre Rodica si Elena! Discutii aprinse au cele doua rivale

01:42
GOSPODAR FARA PERECHE
NEXT Intrigi noi, tandreturi si discutii aprinse in urmatorul episod Gospodar fara pereche.

01:10
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-l pe Santiago!
Isi iubeste copiii si sotia, si desi intotdeauna mai distant, nu si-a imaginat ca o va gasi pe aceasta in bratele unui alt barbat pe care-l credea prieten. Pe Santiago il cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Raquel
Pentru toti, viata ei parea perfecta. Nu si-a imaginat niciodata ca se va lovi de tradare, infidelitate sau ca va fi banuita de crima. Pe Raquel o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
DIVERTISMENT
Inima nu cere voie! Cunoaște-o pe Carolina!
Destinul ei era sa fie mama, sotie, femeie de casa, insa o pasiune de nestapanit i-a dat viata peste cap. Pe Carolina o cunosti din 14 octombrie, de la 19:00 in noua telenovela „Inima nu cere voie”, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Mama Nadiei Comaneci, dezvaluiri despre fiica sa
Interviu exclusiv acordat de mama Nadiei Comaneci

05:35
ibex caucazian
''Bestie încornorată'' care a evadat de la o grădină zoologică, căutată de polițiștii din UK
Român arestat la Viena după ce a vandalizat un autoturism şi a ameninţat poliţişti cu un cuţit
Reacția SUA după ce Rusia a anunțat că va trimite Siriei sisteme S-300
Trump îl primeşte joi pe numărul doi din Departamentul Justiţiei, Rod Rosenstein
Renumita actriță Isabela Rosellini și-a condus fiica și nepotul la prezentarea casei Dolce&Gabbana
Cum au acționat pirații nigerieni care au răpit un marinar român. FILMUL operațiunii
animatie avion
Ultimele clipe ale avionului MH370. A căzut în ocean într-o ”spirală a morții”
Artist român de circ, de 21 de ani, mort în condiții misterioase în Marea Britanie
Președintele Republicii Moldova a fost suspendat din funcție a patra oară
Sute de oameni au făcut baie complet dezbrăcați în Marea Nordului. FOTO
Un şofer român beat a semănat panică lângă Torino. Carabinierii l-au salvat de linşaj
Comisia Europeană dă în judecată Polonia, pentru o măsură care ”încalcă valorile UE”