Revenirea lui Trump și cel mai sumbru scenariu pentru Ucraina. Numele României, menționat de un fost șef NATO
Prototip al populistului de dreapta, Donald Trump predică naționalismul, atacă elitele, presa și instituțiile democratice. În plus, insinuează că globalizarea este rezultatul unei conspirații internaționale.
Există, totuși, două categorii de optimiști care estimează că echipa și sistemul democratic american îl vor împiedica pe Trump să derapeze.
Deportarea în masă pe care o promite Trump vizează cel puțin 11 milioane de persoane care trăiesc fără acte legale. O astfel de acțiune ar costa aproape un trilion de dolari. În plus, dispariția lucrătorilor ieftini ar duce la o criză de forță de muncă și ar amplifica inflația.
Alegeri 2024
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
John Rosenow, fermier: "Fără imigranți, afacerea moare. Aș fi închis de mult. Pentru că nu poți angaja localnici, am încercat din răsputeri. Nu vor aceste slujbe. De ce?
Pentru că nu vor să se scoale cu noaptea-n cap, mai ales iarna, când e frig... 80-90% din laptele consumat în țară este muls de imigranți".
Janille Baker, baker ranch controller: "Mă înfurii când aud că imigranții iau joburile americanilor, pentru că, în realitate, ei iau joburile pe care americanii nu le vor. E o mare diferență!".
Impactul unei noi președinții Trump va fi semnificativ și pe plan internațional.
Cum se poate schimba totul la granița României
În privința Ucrainei, Trump a repetat până la saturație că ar obține un armistițiu în 24 de ore.
General-maior Paul Hurmuz, fost director adjunct al Diviziei de informații, NATO: "Cel mai sumbru scenariu este colapsul apărării ucrainene și posibilitatea ca Rusia să ocupe sudul Ucrainei, lipsind-o de ieșirea la Marea Neagră și de granița cu România".
Avetismentul generalului Hurmuz apare în documentarul "Trump vs. Harris: Este Europa în siguranţă?", de John Florescu, care poate fi vizionat pe VOYO.
Rachel Tausendfreund, Consiliul german pentru relații externe: "Trump a dat toate semnalele că nu dorește să sprijine în continuare Ucraina și că va presa pentru un armistițiu rapid și negocieri de pace. Probabil nu va fi pacea pe care și-o dorește Kievul. Și nici Europa nu este pregătită să accepte asta. Deci situația va fi dramatică pentru că nu există nicio șansă ca Europa să poată umple golul lăsat de retragerea Statelor Unite. E un scenariu de groază".
Există însă și voci care susțin că întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă ar fi un "medicament amar, dar benefic" pentru Europa.
Benjamin Haddad, ministrul francez pentru Afaceri Europene: "Să ieșim din negarea colectivă! Europa trebuie să capete greutate și să fie capabilă să investească în propria securitate... Să nu mai depindem de alegătorii din Michigan la fiecare 4 ani!
Adevărul este că, indiferent cine va câștiga alegerile din SUA, trebuie văzută tendința de fond, și anume că America se retrage din Europa, America se concentrează pe rivalitatea strategică acută cu China și se orientează către protecționism".
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, razboi, NATO, romania, donald trump,
Dată publicare:
07-11-2024 14:11