Restricții dure impuse în Italia, pe fondul creșterii cazurilor de COVID-19. Ce au interzis autoritățile
Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunţat duminică seară o nouă serie de măsuri pentru a stopa recrudescenţa COVID-19, în special restricţii legate de barurile şi restaurantele şi extinderea muncii de la distanţă.
Aceste măsuri "vor trebui să ne permită să înfruntăm noul val de contaminări care loveşte sever Italia şi Europa. Nu putem pierde timp. Trebuie să punem în aplicare aceste măsuri pentru a evita un nou lockdown generalizat ce ar pune economia în pericol", a declarat Giuseppe Conte într-un briefing de presă la Palazzo Chigi, potrivit Agerpres.
Filosofia generală este de a limita la maxim adunările şi promiscuitatea rezultată, propice transmiterii virusului, în spaţiul public sau în locuri private.
Măsurile impuse de autoritățile italiene
În timp ce restaurantele, care vor trebui să afişeze la exterior capacitatea maximă de primire, vor trebui să închidă cel mai târziu la miezul nopţii şi să primească cel mult şase persoane la o masă, barurile vor trebui să închidă la orele 18.00 dacă nu vor fi în măsură să ofere servicii la masă clienţilor pe scaune.
Administraţia va trebui să ia măsuri pentru ca 75% dintre funcţionari să lucreze de la distanţă, regulă recomandată cu tărie şi sectorului privat. Reuniunile de lucru în prezenţă vor trebui evitate în favoarea videoconferinţelor.
Telemunca va trebui să reducă presiunea asupra transportului în comun care, pentru a respecta distanţarea fizică, va trebui să limiteze numărul de călători, în special la orele de vârf.
În acelaşi sens, guvernul a decis că intrarea la orele de curs din şcoli, unde va fi favorizat învăţământul la distanţă, să se facă eşalonat pentru a evita aglomerările.
Sărbătorile şi târgurile locale, foarte răspândite în Italia, vor fi, de asemenea, interzise, afectând un sector care, potrivit sindicatului agricol Coldiretti, reprezintă 34.000 de locuri de muncă şi o cifră de afaceri de 900 de milioane de euro anual.
Sporturile colective pentru amatori, ca fotbal, baschet, vor fi şi ele interzise.
La nivel local, primarii vor putea decide "închiderea pentru public, cu începere de la orele 21.00, a străzilor sau locurilor unde se pot crea aglomerări", a mai afirmat premierul Giuseppe Conte.
Italia, care până la sfârşitul lui septembrie a fost o excepţie virtuoasă în Europa, se confruntă în prezent cu o creştere îngrijorătoare a numărului de contaminări. Vineri, a trecut pentru prima dată pragul de 10.000 de noi cazuri zilnice şi a rămas peste acest nivel simbolic sâmbătă (10.935) şi duminică (11.705). Circa 150.000 de teste sunt efectuate în fiecare zi în ţară.
Cele mai afectate regiuni sunt Lombardia (nord), Campania (sud), Lazio (centru) şi Piemont (nord-vest).