Europa înăsprește restricțiile. Valul doi al pandemiei a lovit și Olanda

×
Codul embed a fost copiat

Mai puţină distracţie şi recreere, în schimb purtarea măştii este cerută peste tot. Guvernele din Europa înăspresc restricţiile, într-o încercare disperată, de stăvilire a răspândirii coronavirusului.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, de la o săptămână la alta au fost înregistrate pe continent mai mult de 700.000 de noi cazuri de infectare. O creştere de 34%. Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Spania au raportat mai mult de jumătate din numărul total de cazuri.

Petrecere în Liverpool, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a restricțiilor

 

Marți seară după ora zece, când s-au închis pub-urile, s-a încins o petrecere în centrul Liverpool-ului - cu câteva ore înainte să intre în vigoare restricțiile drastice în orașul care, de miercuro, este plasat sub nivelul 3 - cel maxim - de alertă sanitară.

În cele din urmă, poliția a intervenit pentru a împrăștia mulțimea.

Medicii din prima linie de la unitățile de terapie intensivă spun că sunt dezgustați de comportamnetul iresponsabil al petrecăreților, care, evident, au nesocotit orice măsură de protecție sanitară.

"Nu le pasă de oamenii care mor de această boală, şi ți se rupe inima când vezi aceste imagini", a spus unul dintre medici.

Alex Rossi, corespondent Sky News, Liverpool: „Guvernul spune că noile restricţii drastice instituite aici sunt necesare pentru reducerea numărului de infectări. Decesele de COVID-19 la Liverpool s-au dublat în ultima săptămână, iar spitalele sunt tot mai pline.”

La Liverpool, conform edililor sunt deja ocupate peste 90 la sută din paturile de terapie intensivă. La același grad de ocupare s-ar putea ajunge la Paris săptămână viitoare, avertizează autoritățile sanitare din capitala franceză.

Olanda a intrat în al doilea val al pandemiei

 

Valul doi al pandemiei "inundă" și Olanda, unde a fost anunțat un nou record zilnic de infectări cu coronavirus - aproape 7.400.

Pentru o lună cel puțin, guvernul a instituit restricții severe, descrise că un "lockdown parţial". Purtarea măștii este obligatorie de acum și în spații publice închise. Nu se mai vinde alcool după 8 seara, iar olandezii nu mai au voie să primească acasă mai mult de 3 musafiri într-o zi.

Premierul Rutte a insistat asupra celei mai drastice dintre măsuri.

Mark Rutte, premier Olanda: „Cafenelele și restaurantele se vor închide din nou, la fel și terasele. Aceste măsuri se aplică și în coffee shop-uri. E o lovitură grea, dar nu putem să ignorăm situația.”

Ziua și recordul de noi infectări zilnice în Cehia. Ultima raportare indica peste 8.300. În Cehia, școlile, barurile și cluburile vor rămâne închise pentru cel puțin trei săptămâni.

Noi restricții impuse în Italia

 

Între timp, au intrat în vigoare și noile restricții introduse de guvernul de la Roma. Pentru următoarele 30 de zile, restaurantele și barurile se închid la miezul nopții, iar petrecerile sunt interzise complet.

Nunțile și botezurile pot avea loc, dar numai dacă participă cel mult 30 de persoane. Consideram că aceste măsuri sunt "adecvate și proporționale", spune premierul Conte. Unii italieni sunt convinși, alții nu.

Elisabetta Bolonzi, pensionar: „Asta e ce trebuie să facem, pentru că infecția se răspândește rapid și asta e singurul lucru pe care-l putem face să ne protejăm, bătrâni și copii totodată.”

Alessandro Orsetto, turist: „Am auzit despre noile restricții legate de aglomerația din baruri sau despre adunările la domiciliu. Dacă suntem acasă cu rude sau cu prieteni... ni se cere acum să-i spionăm pe vecini dacă invită prea mulți oameni la el acasă?”

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Cum ar putea călătorii din Europa să evite carantina. Anunțul Comisiei Europene
Cum ar putea călătorii din Europa să evite carantina. Anunțul Comisiei Europene

Călătorii din întreaga Europă ar putea evita carantina conform intenţiei UE de a introduce un regim cuprinzător de testare a COVID-19, a anunţat luni publicaţia britanică The Telegraph, informează Reuters.

Alertă maximă în Europa, care se confruntă cu valul doi al pandemiei: "Nu vom supraviețui unui alt lockdown"

"Nu este nimic exclus", avertizează premierul Franței, țara unde valul de îmbolnăviri ar putea aduce săptămâna aceasta noi restricții.

AFP: Bilanţul Covid-19 creşte la 1,07 milioane morţi. „Al doilea val puternic” în Franţa
AFP: Bilanţul Covid-19 creşte la 1,07 milioane morţi. „Al doilea val puternic” în Franţa

Bilanţul pandemiei noului coronavirus a crescut la 1,07 milioane de morţi şi 37,5 milioane de infectări, relatează AFP, care prezintă noi bilanţuri, fapte marcante şi ultimele evoluţii ale pandemiei Covid-19 în lume.

Recomandări
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug
Ciolacu rămâne premier, suspans în desemnarea prezidențiabilului. UDMR preia cele mai grele ministere, de care PSD și PNL fug

Discuțiile aprinse din jurul coaliției de guvernare sunt aproape de sfârșit. Liderii pro-europeni au fost duminică la consultări cu președintele Klaus Iohannis, care a amânat să anunțe propunerea de premier.  

Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”
Mall-urile și piețele, invadate de români cu febra Crăciunului: ”Am încheiat astăzi. 1.000 de lei, cam așa”. ”Trăim bine!”

“Doar iau ceva repede din magazin și gata”. Asta și-au spus încrezători majoritatea românilor, în ultimul weekend dinaintea Crăciunului. Apoi s-au trezit la capătul numeroaselor cozi, formate de alți optimiști ca ei.  

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.