Restaurantul care oferă reduceri clienților care nu folosesc telefonul la masă
Telefoanele inteligente ne acaparează în asemenea măsură, încât nu le mai dăm atenţie oamenilor de lângă noi.
Statisticile arată ca un american îşi verifică în medie de 80 de ori pe zi telefonul - şi asta când este în vacanţă. Aşa că, mai mulţi patroni de restaurante şi hoteluri din Statele Unite au luat măsuri. Îşi încurajează clienţii să-şi abandoneze telefoanele câteva ore, oferindu-le reduceri şi gratuităţi.
Cei care vor o reducere consistentă într-un restaurant din New Jersey trebuie să-şi pună telefoanele într-o frapieră pe masă şi să reziste cu orice preţ tentaţiei de a le atinge până la plecare. Restaurantul a început să acorde aceste reduceri acum patru ani, în serile de marţi, când de obicei nu prea avea clienţi. Între timp, problema s-a rezolvat, dar nevoia de a lua o pauză de la tehnologie a devenit tot mai acută.
Patroana recunoaşte că face şi excepţii, mai ales când în joc e promovarea restaurantului pe reţelele de socializare.
"Uneori oamenii ne întreabă dacă le dăm voie să pozeze mâncarea şi să publice poza. Categoric le dăm voie."
Un hotel din Texas a mers şi mai departe cu măsurile de încurajare. A creat zone în care telefoanele sunt interzise şi oferă deserturi gratuite celor care le pun în nişte huse opace, ca să nu le distragă atenţia. Iar în camere, oaspeţii găsesc cutii încuiate, în care îşi pot pune telefoanele pentru a primi o reducere de 5% la cazare.
O familie din Chicago a decis să accepte provocarea.
"E puţin mai greu decât ai crede să laşi telefonul într-o cutie pe care n-o poţi deschide. Dar cred că tocmai de asta e nevoie de asemenea instrumente şi stimulente care fac lucrurile mai uşoare."
Adulţilor şi copiilor care se simt pierduţi fără tehnologie, hotelul le pune la dispoziţie un cort din perne şi cearşafuri, cărţi şi un aparat foto instant. E un fel de reeducare pentru a trăi fără telefon, spune o profesoară de sociologie.
Noelle Chesley, prof. univ. Wisconsin: "E atât de înfipt în viaţa noastră zilnică, în acest moment, încât avem nevoie de mecanisme pentru a-l elimina. Am creat condiţiile în care există o piaţă pentru aşa ceva."
Dovadă că nu e uşor să renunţi la telefon, o companie americană a pus recent în joc un premiu uriaş pentru un an fără smartphone: 100.000 de dolari.