Reședința regelului Henric al VIII-lea al Angliei, transformată într-o uriașă grădină cu flori

Dată publicare: 14-04-2021 08:27
Dată actualizare: 14-04-2021 09:33


Reședința lui Henric al VIII-lea, legendarul rege al Angliei, s-a transformat într-o uriașă grădină cu flori.

O echipă de grădinari se ocupă în mod special de cele 135.000 de lalele care au înflorit în ultimele zile. Unele soiuri sunt sunt vechi de secole.

Acesta este palatul Hampton Court, fosta reşedinţă a regelui britanic Henric al VIII-lea. De câteva zile, gradina a prins culoare, iar întregul palat a devenit gazda primului festival al lalelelor organizat aici. Ar fi trebuit să fie inaugurat sâmbătă, dar vremea caldă, care a deschis florile, a grabit evenimentul.

Graham Dillamore, grădinar șef adjunct: "Avem acest soi minunat, Tulips Pratens, în aceste culori frumoase de auriu şi portocaliu, dar şi acest roşu strălucitor, şi le place la nebunie acest perete îndreptat spre sud. E frumos şi cald, iar bulbilor le place asta, pentru că preferă căldura primăvara".

Lalelele sunt cultivate pe domeniu încă de pe vremea reginei Maria a II-a, pe la 1690. Atunci, un singur bulb costa cât o maşină, în ziua de astăzi. Din fericire, preţul a scăzut de atunci: tot aranjamentul pentru festival a costat aproximativ 20.000 de lire sterline. Printre soiurile plantate sunt si unele vechi de secole.

Graham Dillamore, grădinar șef adjunct: "Unele dintre varietăţi datează de la 1660, aşadar sunt peste 300 de ani de când stau aici în pământ, cresc şi înfloresc ca noi să ne bucurăm astăzi de ele. E o grămadă de timp".

Pregătirile pentru festival au început din vara anului trecut. După ce au planificat designul, grădinarii au pregătit solul şi au adăugat canale de scurgere şi material organic. Nu a fost o muncă uşoară.

Graham Dillamore, grădinar șef adjunct: "Am plantat peste 105.000 de lalele şi credeţi-mă, după ce ai plantat atâtea lalele, trebuie să mergi în vizită la un medic.

Am terminat cu plantatul în a doua săptămână din octombrie. Apoi am făcut un pas înapoi, le-am urmărit până în iarnă, ne-am asigurat că lalelele nu sunt atacate de insecte, ne-am asigurat că sunt în siguranţă".

Ultimul an a fost deosebit de greu. Palatul princiar şi-a închis porţile din cauza pandemiei de mai multe ori în ultimele 12 luni. Chiar şi acum, Hampton Court poate fi vizitat, dar nu de străini. În total, într-un an de pandemie, palatul a pierdut peste 120 de milioane de lire sterline. Dacă numărul infecţiilor rămâne mic, muzeele şi alte spaţii culturale vor fi redeschise pe 21 aprilie.


VIDEO PROTVPLUS.RO