Flori de 1 martie. Zambilele şi lalelele, cele mai căutate
Flori de 1 martie. Florarii au răsărit mai ceva ca bobocii, zilele acestea, încurajați, poate, și de faptul că primăvara și-a făcut simțită prezența.
Prin piețe, a fost forfotă la tarabe, în goană după lalele și zambile. La mare căutare, anul acesta, sunt însă ghivecele și aranjamentele speciale. Bineînțeles, a crescut foarte mult online-ul. Sunt de două ori mai multe comenzi decât în 2020.
Cu o zi înainte de startul oficial al primăverii, piețele au înflorit la propriu. Tarabele pline de zambile, lalele și frezii au fost imediat luate cu asalt.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Stimabile, dacă doriţi floricele acolo, vă servesc" spune o florăreasă.
Reporter: Cât aţi vândut în plus faţă de anul trecut?
Florăreasă: „Cred că 70%.”
Reporter: Ce cumpără oamenii foarte mult?
Florăreasă: Zambile ca-s ieftine, la 5 lei şi cyclamul, care e o floare de interior şi stă foarte bine. Mai mult ghivecele că ţin mai mult"
Flori de 1 martie, comandate din februarie
Alții și-au făcut temele din timp. Florăriile lucrează la comenzi date încă de la jumătatea lui februarie ca să livreze flori de 1 martie.
Ioana Copcealău, proprietar: „Timpul mediu de livrare a unei comenzi este în medie două ore din momentul plasării comenzii. Putem ajunge şi la trei ore, pentru că e o perioadă destul de aglomerată.”
Domnul Alois Weil, din Arad, este cel mai în vârstă florar din ţară. Are 93 de ani şi, în aceste zile, afacerea moştenită de la tatăl său împlineşte un veac. Cultiva în propriile sere sute de mii de zambile şi lalele.
Alois Weil, florar: „La ora 6 începe programul, la 8 vin colegii zilnic. Zilnic că nu se poate horticultură la fără frecvență.”
Comenzile online au explodat. O florărie din Cluj-Napoca se laudă cu o creștere de 80%. Un buchet costă, în medie, 150 de lei. Sunt și variante de 900 de lei.
Oana Perneș, florist: „Este un buchet de primăvară şi este cel mai comandat buchet de pe site. În zilele astea a fost aproximat 100 de comenzi pe zi şi vor mai fi, pentru că 8 martie este apogeul perioadei”
Spre deosebire de începutul anului şcolar, când elevii nu au avut voie să ofere flori cadrelor didactice, acum, cu ocazia primăverii, o vor putea face.