Numeroși britanici s-au adunat în fața Palatului Buckingham, cu flori și mesaje de rămas bun, după decesul prințului Philip
Cu două luni înainte să împlinească o sută de ani, prinţul Philip, soțul Reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, a încetat din viață.
„Alteţa să regală s-a stins în pace în această dimineaţă la Castelul Windsor", a anunțat vineri Palatul Buckingham. Ducele a fost căsătorit cu Elisabeta a II-a 74 de ani şi a devenit prinţul consort cu cel mai îndelungat serviciu din istoria monarhiei britanice.
Prințul Philip a avut patru copii, opt nepoți și 10 strănepoți, iar supușii Reginei și-l amintesc pentru glumele și comentariile sale neobișnuite pentru un rang atât de important, în Regatul Unit al Marii Britanii.
După aflarea veştii că prinţul consort a încetat din viaţă, numeroși britanici s-au adunat în fața Palatului Buckingham, cu flori și mesaje de rămas bun.
Gary Smith, membru al Marinei Regale: „Prințul Philip a fost căpitanul nostru în Marina Regală. Ne-a slujit peste 35 de ani, un lider fantastic. L-am întâlnit de câteva ori, a avut umor fantastic și făcea glume cu băieții."
Glumele sale, catalogate drept gafe de jurnaliști de-a lungul timpului, dar și opiniile sale ferme, au cucerit poporul. Glumele erau modul prin acest caracter de oțel se putea exprima liber, dincolo de obligațiile și ritualurile extrem de stricte ale monarhiei britanice, notează presa britanică.
Regatul îi datorează enorm celui care a fost iubirea vieții Reginei Elisabeta și partenerului ei de nădejde. Istoricii știu cât de dificil a fost să adopte rolul de consort al celui mai important monarh al lumii.
Obișnuit din timpul carierei militare să dețină comanda, Ducele de Edinburgh a descoperit în momentul căsătoriei că nu avea vreo responsabilitate constituțională, însă, angajamentul și devotamentul față de regină au fost mereu neclintite.
74 de ani de căsnicie alături de cel mai mare și mai puternic monarh al lumii. Cei doi au avut împreună patru copii, Charles, moştenitorul coroanei, Anne, Andrew şi Edward. Prințul Philip s-a considerat mereu un modernizator al monarhiei.
Așa a fost perceput și de mulți lideri din întreaga lume, care au transmis mesaje de condoleanțe Casei Regale.
Joe Biden, președintele SUA: „În primul rând, Jill și cu mine și întreaga administrație transmitem condoleanțe Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a pentru pierderea prințului Philip. A fost un tip al naibii. Curajul de care a dat dovadă în serviciul său în cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și faptul că a fost un campion al protejării mediului, al actelor caritabile, al proiectelor de caritate pe care le-a înființat. Cred că i se va simți lipsa, mai ales în Regatul Unit."
Numeroase mesaje au venit și pe rețelele sociale.
„Un om hotărât și cu țeluri mărețe, motivat de sentimentul datoriei față de ceilalți", a scris premierul Canadei, Justin Trudeau, pe Twitter. În aceeași notă i-au adus omagii premierii Greciei, Israelului și Indiei.
Ecranele amplasate pe mai multe clădiri din Londra au redat mesaje omagiale, iar clopotele de la Catedrala Westminster Abbey, acolo unde Elisabeta a II-a și prințul Philip și-au unit destinele, au bătut de 99 de ori după ce decesul Ducelui a fost anunțat oficial.
Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Ne vom aminti de Duce pentru toate acestea, dar, mai presus de toate, pentru sprijinul neclintit acordat Majestății Sale, Regina. Și nu doar pentru că i-a fost soț și i-a fost alături zi de zi, dar și pentru că i-a dat putere Reginei mai bine de 70 de ani."
Printul Philip s-a născut pe 10 iunie 1921 în Corfu, Grecia, şi a deţinut titlul de prinţ al Greciei şi Danemarcei. Când avea 18 ani, unchiul său, regele Greciei, a fost obligat să abdice, iar tatăl lui a fost expulzat. Alături de familie, Philip a fugit din Grecia la bordul unui vas al armatei britanice.
În Marea Britanie, a studiat la Royal Naval College și din ianuarie 1940 până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a luptat pentru Marina britanică. Pe 28 februarie 1947, Philip devine cetăţean britanic şi renunţă la drepturile sale la tronurile Greciei şi Danemarcei.
În acea perioadă a cunoscut-o pe actuala suverană. Căsătoria lor a avut pe 20 noiembrie 1947. Prinţul Philip şi-a continuat serviciul activ în cadrul Marinei Regale, până la ascensiunea pe tron a Reginei, în 1952. Începând de la acea dată, prinţul a însoţit-o pe suverană în activităţile sale oficiale şi publice.
Printul Philip: „Cred că lecţia principală pe care-am învăţat-o e că toleranţa e un ingredient esenţial în orice căsnicie. Poate nu e atât de importantă atunci când lucrurile merg bine, dar e vitală atunci când lucrurile se complică. Şi puteţi să mă credeţi când vă spun că Regina are toleranţă din belşug."
În ciuda mai multor probleme medicale care au început în 2011, printul Philip nu a renunțat la îndatoririle regale publice până în 2017. Abia atunci s-a retras, la 96 de ani şi după mai bine de 20.000 de angajamente publice doar ale lui, fără participarea suveranei.
În ultimele săptămâni, prințul Philip fusese internat în mai multe spitale și a fost văzut, în drumul său spre Palat, foarte slăbit.
Regina este cea care va aproba planurile ceremoniilor funerare din următoarele zile, însă, din câte se pare, şi aşa cum şi-a dorit prinţul consort Philip, nu vor fi funeralii de stat, ci, mai degrabă, o ceremonie exclusiv a Familiei Regale, așa cum o impun, de altfel, și condițiile de pandemie.
În semn de doliu național, steagurile de pe instituțiile publice din întregul regat au fost coborâte în bernă.
Sursa: Pro TV
Etichete: deces, printul philip, omagiu, doliu national,
Dată publicare:
10-04-2021 08:30