„Toată lumea se așteaptă să urmeze o nouă mobilizare în Federația Rusă”. Moldova, asaltată de cereri de cetățenie
Situație aparant bizară în Republica Moldova. Serviciile Publice din țara de peste Prut anunță că nu mai fac față avalanșei de cereri de cetățenie venite în mare parte de la ruși.
Analiștii spun că pentru a scăpa de mobilizarea din țara lor, cetățenii Federației Ruse văd în Moldova o salvare mai ales că pașaportul moldovenesc le oferă și acces liber în țările Uniunii Europene.
Potrivit reprezentanților Agenției de Servicii Publice din Republica Moldova, în ultimii doi ani, numărul străinilor care solicită cetățenia moldovenească a explodat.
Tocmai de aceea, instituția solicită prelungirea termenului de examinare a acestor cereri.
Astfel, în loc de 20 de zile lucrătoare, străinii vor fi nevoiți să aștepte până la 6 luni un răspuns privind obținerea cetățeniei.
Această creștere a numărului de persoane care doresc să obțină cetățenia moldoveneasca a fost generată de situația geopolitica din regiune, creată de războiul Rusiei împotrivă Ucrainei, se arată în nota informativă anexată la proiect. Cele mai multe solicitări vin din partea cetățenilor rusi, urmați de cei ucraineni.
Mircea Esanu, directorul agenției de servicii publice: „În ultimii doi ani, aprovimativ 70% din solicitări au venit din partea cetățenilor Federației Ruse, iar aproximativ 20% din partea ucrainenilor.”
Responsabilii nu au oferit, însă o cifră a solicitărilor pentru a înțelege câți ruși își doresc să obțină cetățenia Moldovei.
Între timp, odată cu această creștere, s-a majorat și numărul de tentative de fraude, spune directorul ASP. Analiștii cred că această avalanșa este rezultatul mobilizărilor pentru război, din Rusia.
Prof. Armand Goșu, expert spațiul ex-sovietic: „Toată lumea se așteaptă ca să urmeze o nouă mobilizare în Federația Rusă, deci ei pentru a evita această nouă mobilizare, pentru a căpăta o hârtie la mână, ca să aibă un statut legal în altă țară, ei au nevoie să înceapă măcar această procedură de obținere a cetățeniei moldovenești. Moldova a devenit, dacă vreți, varianta lor ideală de a-și legaliza statutul în țările vestice și de a încerca să obțină un pașaport care să le asigure intrarea în occident.”
Și în vreme ce războiul din Ucraina pare departe de sfârșit, au apărut tot mai multe voci care avertizează asupra riscului izbucnirii unui conflict direct între Rusia și țările NATO.
Mai ales în contextul dezvăluirilor ziarului Bild din Germania care a publicat un document clasificat al armatei germane în care se ia un calcul un război cu Rusia în 2025.
Astfel, analistul german Fabian Hoffman transmite într-o postare pe rețeaua de socializare „X” că: „În loc să învingă NATO în mod cuprinzător într-un război terestru prelungit, similar cu ceea ce vedem în Ucraina, doctrina rusă sugerează că Rusia ar încerca să constrângă NATO să se supună, semnalându-și capacitatea de a provoca progresiv daune mai mari”.
Acest lucru ar include lovituri de la mare distanță împotriva infrastructurii civile critice din țările est-europene din NATO.