Republica Moldova ar putea bloca accesul Marii Britanii la fonduri de mii de miliarde de dolari


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 18 Octombrie 2018 16:31
Categorie: Stiri externe
Protest anti Brexit la Londra

Accesarea de către Marea Britanie a fondurilor pentru proiecte publice, după Brexit, este condiționată de “bunăvoința” vecinilor europeni, printre care și Republica Moldova, potrivit Bloomberg.

Moldova s-a alăturat țărilor care susțin blocarea intrării Marii Britanii în Acordul privind Achizițiile Publice din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, un acord care ar atenua riscul oricărei perturbări potenţiale privind achizițiile unor contracte publice.

Marea Britanie făcea parte din Organizația Mondială a Comerțului prin Uniunea Europeană, însă, în urma negocierilor privind ieșirea statului insular din blocul comunitar, în luna iulie 2018 au fost inițiate și demersurile oficiale pentru scindare la OMC, în perspectiva producerii Brexit în luna martie, 2019.

Ce a determinat statul vecin să blocheze accesul Marii Britanii la acord? Explicația este oferită de Corina Cojocaru, consilierul economic al Republicii Moldova la OMC.

Potrivit politicianului, ei și echipei sale i s-a refuzat intrarea în Regatul Unit, în anul 2017, când au vrut să discute despre relațiile lor viitoare cu Marea Britanie odată ce țara va părăsi UE.

"Nu am putut obține o viză și un pașaport diplomatic pentru a merge la Londra în vederea negocierii achizițiilor publice", a spus Cojocaru într-un interviu telephonic, potrivit Bloomberg. “Timp de șase – șapte luni, nimeni nu ne-a ascultat”.

Incidentul a produs numeroase îngrijorări pentru politicianul moldovean. Dacă delegației, pe care a și condus-o, i-a fost atât de greu să obțină vize pentru a intra în Marea Britanie, "cum ar putea furnizorii moldoveni care doresc să liciteze pentru proiecte în Regatul Unit să concureze cu cei din națiunile ale căror proceduri de intrare în statul insular sunt mult mai simple și rapide?!"

Aceeași îngrijorare a fost exprimată și de state precum SUA, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și Israel.

Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă și alți membri ai OMC au făcut presiuni asupra U.K. pentru a se asigura că Brexit nu împiedică companiile lor să vândă mai multe produse precum mielul, carnea de vită și puiul în Marea Britanie.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Bloomberg

Summitul european pentru Brexit a debutat cu un eşec. Unde sunt împotmolite negocierile
Summit decisiv pentru Brexit. Negociatorul-şef al UE a cerut mai mult timp
Summit decisiv pentru Brexit. Negociatorul-şef al UE a cerut mai mult timp
VIDEO PROTVPLUS.RO