„Registrul pagubelor în Ucraina”. Ucrainenii pot de acum să depună cereri pentru despăgubiri pentru proprietățile distruse
Ucrainenii pot de acum să depună cereri pentru plata de despăgubiri pentru proprietăţile distruse în urma invaziei ruse, în baza unui nou mecanism inaugurat marţi, fiind aşteptate milioane de cereri în acest sens, potrivit France Presse.
"Registrul pagubelor în Ucraina" a fost deschis oficial la Haga în cursul unei conferinţe la care au participat miniştri şi înalţi funcţionari din Ucraina, Ţările de Jos şi instituţii europene.
Pentru început, activitatea acestui registru se va focaliza pe pagubele sau distrugerile de locuinţe legate de invazia rusă. Între 300.000 şi 600.000 de cereri de despăgubiri sunt aşteptate la această categorie.
"Acesta este un prim pas concret", a declarat presei ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba în marja conferinţei.
"Este extrem de important că ne întâlnim astăzi aici, nu doar pentru a discuta despre modul în care vom trage la răspundere Rusia, ci şi pentru a lansa o procedură foarte specifică de care va putea beneficia fiecare ucrainean care a avut de suferit", a spus el.
Victimele vor putea apoi să depună plângeri la alte categorii, cum ar fi "moartea unei rude apropiate, rănirea, tortura sau violenţa sexuală, strămutarea involuntară", potrivit registrului.
Întreprinderile şi statul ucrainean vor putea, de asemenea, să depună cereri de despăgubiri pentru infrastructurile esenţiale şi întreprinderilor distruse de război.
"Se aşteaptă ca la acest registru să fie depuse de la şase la opt milioane de cereri de despăgubiri, poate chiar zece milioane", ceea ce este "mult mai mult decât orice alt sistem de despăgubiri comparabil", se afirmă pe site-ul său.
Cererile pot fi depuse prin intermediul popularei aplicaţii guvernamentale ucrainene Diia.
Anunţul privind înfiinţarea respectivului registru a fost făcut în cadrul conferinţei pe tema "Restabilirea justiţiei în Ucraina", la Haga, menită să ajute Kievul să aducă în faţa justiţiei Rusia pentru toate crimele comise de la declanşarea invaziei.
"Astăzi, responsabilii ruşi pot să se simtă în siguranţă, dar în fiecare zi pe câmpul de luptă, pe arena internaţională facem un efort pentru a le răpi acest sentiment de securitate", a subliniat Kuleba.
"Nu vrem ca ei să se simtă în siguranţă, iar perspectiva de a se confrunta cu justiţia este, de asemenea, un instrument de descurajare împotriva lor", a spus el. "Dacă ei (responsabilii ruşi) vor realiza că a se face dreptate nu înseamnă doar nişte simple cuvinte pentru noi şi partenerii noştri, ci fapte, aceasta va avea un impact asupra deciziilor pe care le iau", a apreciat el.