Regele Spaniei renunță la moștenirea tatălui său din cauza unor acuzații de corupție. Suma uriașă pe care a primit-o


Ultimul update: Luni 16 Martie 2020 07:47
Data publicarii: Luni 16 Martie 2020 07:40
Categorie: Stiri externe
Regele Spaniei renunță la moștenirea tatălui său din cauza suspiciunilor de corupție

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, renunţă la moştenirea tatălui său, fostul rege Juan Carlos, şi îi retrage acestuia alocaţia anuală, a anunţat duminică seara palatul regal, pe fondul suspiciunilor de corupţie a fostului suveran.

Acest anunţ survine după ce presa internaţională a făcut recent mai multe dezvăluiri în acest sens.

Cotidianul ”La Tribune de Geneve” scria în special că, în 2008, Juan Carlos a primit 100 de milioane de dolari de la regele Arabiei Saudite Abdallah al II-lea în contul din Elveţia al unei fundaţii panameze, în timp ce cotidianul The Daily Telegraph a relatat, la rândul său, că Felipe al VI-lea era beneficiar al acestei fundaţii.

Felipe al VI-lea spune că nu știa

În comunicatul de presă al Palatului Regal, Felipe al VI-lea a indicat că a semnat în aprilie trecut, în faţa unui notar, un act în care declară că nu doreşte să accepte ”niciun beneficiu sau participare la această entitate”.

De asemenea, Felipe al VI-lea asigură că ”nu a ştiut până astăzi de presupusa sa desemnare ca beneficiar” al unei alte fundaţii care, potrivit presei, ar fi finanţat zboruri private de milioane de euro pentru Juan Carlos.

uan Carlos I a domnit 38 de ani în Spania, unde a acces la tron după moartea dictatorului Francisco Franco în 1975.

Va intra în istorie în special pentru că a favorizat tranziţia de la dictatură la democraţie în 1977 şi a blocat o lovitură de stat militară în 1981. Dar a trebuit să abdice în iunie 2014 în favoarea fiului său, pe fondul unor scandaluri.

Juan Carlos nu mai primește alocația anuală

Abia întronizat, Felipe al VI-lea, s-a distanţat de tatăl său, încercând să schimbe imaginea ternă a monarhiei, în timp ce presa critica deja escapadele lui Juan Carlos - plecat la vânătoare de elefanţi în Africa în compania amantei sale, Corinna zu Sayn-Wittgenstein - dar şi legăturile sale cu monarhiile din Golf şi opacitatea averii sale.

Palatul a mai anunţat că Juan Carlos I nu va mai putea primi alocaţia anuală care i-a fost atribuită în calitate de fost rege, care era de peste 194.000 de euro, potrivit presei.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO