Regele Juan Carlos al Spaniei renunta la tron. Fiul sau, Printul Felipe, ii va lua locul
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anuntat ca Regele Juan Carlos al Spaniei a decis sa abdice.
Regele Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, se afla pe tron din 1975. Fiul sau, Printul Felipe in varsta de 45 de ani, il va inlocui.
Regele Spaniei Juan Carlos a confirmat, intr-un mesaj televizat transmis luni, ca abdica in favoarea fiului lui, printul Felipe, pentru a impulsiona "reinnoirea" monarhiei, dupa anuntul surpriza facut in cursul diminetii de Guvern, relateaza AFP. Vorbind despre setea "din noi pentru un elan de reinnoire, de depasire, de corectare a greselilor", monarhul in varsta de 76 de ani a declarat ca fiul sau "are maturitatea, pregatirea si simtul responsabilitatii necesare pentru a prelua cu toate garantiile conducerea statului si pentru a deschide o noua etapa de speranta in care vor fi aliate experienta dobandita si entuziasmul unei noi generatii".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Juan Carlos, care a urcat pe tron la moartea lui Francisco Franco, in noiembrie 1975, si-a construit popularitatea conducand tranzitia in Spania catre democratie, dupa care s-a confruntat cu un final de regim marcat de probleme de sanatate si scandaluri.
Seful Guvernului spaniol a convocat "un Consiliu de Ministri extraordinar" marti. In vederea acestui proces de abdicare va fi "necesar sa fie aprobata o lege organica", a subliniat el. "Sper ca, intr-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol sa aprobe nominalizarea ca rege" a printului Felipe, in varsta de 46 de ani, a adaugat Mariano Rajoy.
Regele Juan Carlos "a fost cel mai mare promotor al democratiei noastre". El este "cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate", a adaugat premierul Rajoy. Inaintea acestei declaratii, Casa Regala a publicat o scrisoare de abdicare, adresata sefului Guvernului. "Cu scopul de a pune in aplicare procesul constitutional, atasez documentul pe care-l citesc, semnez si remit domnului sef al Guvernului, prin care-l informez asupra deciziei mele de a abdica de la Coroana Spaniei", scrie regele.
Mariano Rajoy a convocat "un Consiliu de Ministri extraordinar" marti. in vederea acestui proces de abdicare va fi "necesar sa fie aprobata o lege organica", a subliniat el. "Sper ca, intr-un termen de timp foarte scurt, Congresul spaniol sa aprobe nominalizarea ca rege" a printului Felipe, a adaugat Rajoy, in contextul in care calendarul care va conduce la incoronarea lui Felipe nu este cunoscut inca.
Printul, alaturi de viitoarea regina, printesa Letizia, detine de mai multi ani un rol tot mai important, reprezentandu-l pe tatal sau la ceremoniile oficiale, si nu a fost afectat de scaderea nivelului popularitatii care-l afecteaza pe monarhul spaniol. Regele Juan Carlos "a fost cel mai mare promotor al democratiei noastre". El este "cel mai bun simbol al vietii noastre impreuna in pace si libertate", a adaugat premierul Rajoy.
Simbolul democratiei
La 23 februarie 1981, tanarul rege, purtand uniforma militara, le ordona, intr-un mesaj televizat - care a ramas gravat in memoria spaniolilor - ofiterilor pucisti din cadrul Garzii Civile, care ocupau la acel moment sediul Parlamentului, sa se intoarca in cazarmi. Dejucand aceasta tentativa de lovitura de stat condusa de catre locotenent-colonelul Antonio Tejero, cel pe care dictatorul Francisco Franco l-a desemnat, 1969, drept succesorul sau, Juan Carlos se impunea, in acea zi, ca eroul tranzitiei democratice.Incoronat la 22 noiembrie 1975, la varsta de 37 de ani, la doua zile de la moartea lui Franco, Juan Carlos va insoti destinul unei Spanii scoase de sub dictatura pentru a se alatura cercului marilor democratii europene. Ani de zile, manierele simple si naturale ale acestui sef de stat reputat ca apropiat de poporul sau, ducand o viata privata discreta si pasionat de sport - mai ales de iahting si de schi - i-au adus afectiunea spaniolilor.
In pofida faptului ca este considerat o personalitate a democratiei spaniole, popularitatea regelui Juan Carlos s-a prabusit sub scandaluri care i-au patat ultimii ani de domnie. Mai intai scandalul judiciar care a afectat-o atat pe fiica sa cea mica, Cristina, in varsta de 48 de ani, inculpata pentru frauda fiscala si spalare de bani, cat si pe sotul ei, Iñaki Urdangarin, suspectat de coruptie. Luxoasa partida de vanatoare de elefanti din primavara lui 2012, in Botswana, care ar fi ramas secreta daca regele nu ar fi fost repatriat de urgenta dupa o cazatura, i-a socat pe spanioli, afectati de criza. Totul culmineaza cu problemele multiple de sanatate ale lui Juan Carlos, care a fost supus mai multor operatii in ultimii ani.
Parand slabit, clatinandu-se in carje, la inceputul anului, el a afisat o stare de sanatate mai buna, in ultimele saptamani, si si-a reluat agenda oficiala. Prezentat ca "un ambasador de lux pentru Spania", multumita unei agende incarcate si relatiilor bune cu numerosi lideri internationali, regele a efectuat la jumatatea lui mai o vizita in Arabia Saudita, unde s-a intalnit cu oficiali sauditi cu scopul de a favoriza relatiile comerciale intre cele doua tari.
Sursa: BBC NEWS, Mediafax
Etichete: Spania, rege, juan carlos, tron, abdicare, felipe,
Dată publicare:
02-06-2014 11:42