Regele a abdicat. Traiasca Regele! Portretul noului rege al Spaniei, Felipe al VI-lea
Noul rege al Spaniei Felipe al VI-lea de Bourbon a depus juramantul in Parlamentul de la Madrid, dupa abdicarea tatalui sau, Juan Carlos, dupa 39 de ani de domnie.
19:00 Modern si discret, noul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea de Bourbon, s-a pregatit toata viata pentru a-si putea asuma cu intelepciune si maturitate rolul de suveran. De formatie militara si cu studii in strainatate, fiul lui Juan Carlos urca pe tron intr-un moment dificilpentru monarhia spaniola, zguduita de scandaluri si contestata de o parte a populatiei.
Un atu este insa popularitatea sotiei sale, Regina Letizia. Fosta jurnalista a televiziunii spaniole, Letizia era o celebritate indragita dinainte sa intre in familia regala
O figura serioasa, dar senina, mai rezervat decat tatal sau, dar si mai putin carismatic, printul mostenitor a suferit multa vreme de pe urma comparatiilor cu Juan Carlos. In ultimii ani, situatia s-a schimbat, dupa ce suveranul si-a erodat popularitatea prin numeroase scandaluri, dintre care cel mai notabil a fost o partida de vanatoare in Botswana, in plina criza economica.
Supranumit "Marele brunet cu ochi albastri", elegantul rege are o statura impresionanta - 1,98 metri inaltime.
"Legenda" spune ca la nasterea sa, pe 30 ianuarie 1968, regele Juan Carlos, care avea deja doua fete, a lesinat de emotie la gandul ca va avea ... un mostenitor pe linie masculina, favorizat de Constitutia spaniola.
Felipe a fost student la drept si relatii internationale - in Canada si la Washington si evident, stapaneste o engleza impecabila. A invatat si dialectul regiunii catalane, un atu extrem de folositor in acest an, cand provincia intentioneaza sa tina un referendum pentru independenta.
Felipe al VI-lea este noul rege al Spaniei
Spania are de joi un nou rege. Felipe al 6-lea de Bourbon a depus juramantul in fata Parlamentului de la Madrid. Noul suveran, in varsta de 46 de ani, a preferat o ceremonie sobra si austera, asa cum, spune el, ii va fi si domnia.
Pentru prima data in istoria monarhiei, au lipsit traditionala slujba religioasa si invitatii de sange albastru.
"Jur sa imi indeplinesc cu credinta functiile, sa respect si sa veghez la respectarea Constitutiei si a legilor si sa respect drepturile cetatenilor si regiunilor autonome", a declarat noul rege, in varsta de 46 de ani, in aplauzele deputatilor si senatorilor reuniti in Congres.
Felipe al VI-lea de Bourbon i-a adus un omagiu, joi, tatalui sau Juan Carlos, care a abdicat in favoarea sa, laudand rolul acestuia in "reconcilierea spaniolilor" dupa dictatura lui Franco.
"O domnie exceptionala devine astazi parte din istoria noastra, cu o mostenire exceptionala", a declarat regele.
Felipe al VI-lea pledeaza pentru o monarhie "integra" si o Spanie unita
"Vrem o Spanie in care toti cetatenii sa regaseasca increderea in institutii" si "in care sa isi aiba locul toate formele de a se simti spaniol", a declarat el in cadrul discursului de proclamare sustinut in fata Congresului.
Miercuri seara, tatal sau, Juan Carlos, a semnat legea abdicarii, dupa 36 de ani de domnie.
Abia stapanindu-si lacrimile, Juan Carlos, in varsta de 76 de ani, si-a semnat abdicarea intr-o atmosfera solemna, la Palatul regal din Madrid, in impozanta Sala a Coloanelor.
Revenind la locul sau, a zabovit putin, cat sa primeasca un sarut de la sotie, inainte de a-si imbratisa indelung fiul.
Apoi, in aplauzele celor 160 de invitati, Juan Carlos si Felipe au schimbat locurile, simbolic, ca o predare de stafeta.
In timpul ceremoniei, nora fostului suveran, Letizia, care la 41 de ani devine prima regina a Spaniei fara origini nobile, nu le-a scapat din ochi pe cele doua adorabile fetite. Cea mare, Leonor, in varsta de 8 ani, este cea mai tanara mostenitoare a unei coroane din Europa.
Oficial, printul mostenitor a devenit rege la miezul noptii, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a legii.
Felipe al VI-ea va avea delicata misiune de a reinsufleti o monarhie discreditata si de a pastra unitatea nationala, amenintata de tendintele separatiste ale Cataloniei.
Transferul de putere se incheie joi, odata cu incoronarea in fata camerelor reunite ale Parlamentului. Juan Carlos a decis sa nu asiste la ceremonie, "pentru a nu-si eclipsa fiul".
Cu totul iesit din comun pentru aceasta tara profund catolica este si faptul ca inscaunarea noului rege este exclusiv laica.