Refugiat din Harkov, în Vama Siret: La început împuşcau doar în aer, dar acum au început să tragă în noi
Vama Siret rămâne unul dintre principalele puncte de intrare a refugiaţilor în România. Mii de persoane sosesc în timpul nopţii, uneori familii întregi.
Îngrijorarea şi oboseală de pe chipurile lor se transformă rapid în lacrimi de bucurie, după ce sunt întâmpinaţi şi ajutaţi de români.
Abia scăpaţi din mijlocul războiului, refugiaţii sosiţi din Harkov au trăit primele clipe de siguranţă abia după ce au călcat pe pământ românesc. Şi-au riscat vieţile ca să ajungă aici, după ce au stat ascunşi sub pământ şi au rămas fără hrană.
Bătrân: ”La început împuşcau doar în aer, dar acum au început să tragă în noi, oamenii de rând”.
Femeie: „Au aruncat 6 şi apoi încă 4 rachete în oraşul nostru.. casele sunt distruse. Nu am vrut să fugim, dar a trebuit să venim aici”.
Pe lângă şocul suferit, oamenii au avut de îndurat şi frigul cumplit pe drumul lung pe care l-au străbătut. Mulţi au răcit sau li s-a făcut rău de la oboseală, aşa că prima oprire au făcut-o la corturile Crucii Roşii, unde au cerut medicamente.
Andrei Tailup, Crucea Roşie Suceava: „Dureri de gât, copii care încep să dea semne de febră, răceli, vă daţi seama, după atâtea ore petrecute pe partea ucraineană, e foarte greu”.
Şi animalele de companie care ajung aici sunt din ce în ce mai multe. O ambulanţă, un autocar plin cu provizii şi chiar o dubă pentru cai sunt aici 12 ore pe zi, pentru a le veni în ajutor refugiaţilor care au fugit cu animalele lor.
Teofana Sandu, Asociaţia Casa lui Patrocle: „Cei mai mulţi dintre ei vin cu animalele în geacă, fie în punguţe improvizate, fie în cutii”.
Autorităţile au mărit numărul de corturi din tabără, iar împreună cu alte 3 organizaţii private au adus şi patru containere noi, dotate cu internet şi electricitate. De când a început războiul, prin vama Siret au intrat în România peste 100.000 de persoane, dintre care 70% sunt cetăţeni ucraineni.