Refugiații sirieni ar putea fi trimiși înapoi acasă. Statele din UE care pregătesc planul pentru repatrierea lor
Ciprul a anunţat vineri că face parte dintr-un grup de cel puţin opt state membre ale UE care doresc să fie create zone de securitate în Siria pentru a permite repatrierea refugiaţilor care au fugit din cauza războiului din ţara lor, transmite AFP.
Insula mediteraneană, statul membru al Uniunii Europene cel mai apropiat geografic de Siria, a găzduit o conferinţă a ţărilor care susţin propunerea sa, la câteva zile după ce blocul comunitar european a dat undă verde Pactului pentru migraţie şi azil, o amplă reformă care înăspreşte controlul imigraţiei în Europa.
Celelalte ţări participante la conferinţă sunt Austria, Republica Cehă, Danemarca, Grecia, Italia, Malta şi Polonia.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Aceste ţări şi Ciprul fac parte dintr-un grup mai larg de 15 state membre care au pledat de asemenea pentru ''noi soluţii'' vizând transferarea migranţilor către ţări terţe, potrivit Agerpres.
Ministrul cipriot de interne, Constantinos Ioannou, a declarat într-un comunicat că după 13 ani de conflict în Siria ''este timpul ca UE să-şi redefinească poziţia'' cu privire la această ţară.
''Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar noi trebuie să accelerăm procesul şi să luăm toate măsurile necesare pentru a crea condiţiile care ar permite revenirea tuturor persoanelor în Siria'', a adăugat el.