Recompensa pentru asasinarea scriitorului Salman Rushdie, marita la 3,3 milioane de dolari
Recompensa oferita pentru asasinarea scriitorului britanic de origine indiana Salman Rushdie a fost marita cu 500.000 de dolari de o organizatie religioasa din Iran si a ajuns in prezent la suma de 3,3 milioane de dolari, informeaza contactmusic.com.
Informatia a fost data publicitatii intr-o perioada in care protestele fata de un film realizat in Statele Unite care il ironizeaza pe profetul Mahomed se intensifica tot mai mult pe plan international, in special in tarile musulmane. In ultima saptamana, proteste insotite de un val de violente au izbucnit in multe tari din Orientul Mijlociu, dar si in Libia, Sudan, Tunisia si in Pakistan.
Salman Rushdie, care nu are nicio legatura cu filmul in cauza, este autorul volumului "Versetele satanice", publicat in 1988. Interzis in India, volumul "Versetele satanice" este considerat si in zilele noastre de un numar mare de musulmani din lumea intreaga ca fiind un roman care le insulta religia.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Scriitorul Salman Rushdie, nascut in Mumbai, in 1947, este subiectul unei fatwa (condamnare la moarte) emisa de 1989 de ayatollahul iranian Khomeini.
Condamnarea la moarte l-a fortat pe Rushdie sa traiasca ascuns si sub protectia politiei britanice timp de peste un deceniu.
Potrivit postului de televiziune american NBC, care citeaza presa iraniana, Hassan Sanei, liderul aceleiasi organizatii fundamentaliste, a declarat: "Am adaugat suma de 500.000 de dolari la recompensa pe care o oferim pentru asasinarea lui Salman Rushdie. Orice persoana care va indeplini aceasta sentinta va primi imediat suma intreaga". Se crede ca recompensa totala a ajuns in prezent la 3,3 milioane de dolari.
"Desigur, daca sentinta initiala pronuntata de imam (ayatolahul Khomeini) ar fi fost indeplinita, insultele ulterioare - caricaturi, articole si filme - nu ar mai fi aparut", a adaugat Hassan Sanei.
Scriitorul britanic Salman Ruhdie, autorul "Versetelor satanice" - carte ce contine un pasaj in care prostituate viseaza sa devina femeile lui Mahomed -, a fost condamnat la moarte pe 14 februarie 1989, printr-un decret religios emis de ayatolahul Rouhollah Khomeini. Fondatorul Republicii islamice Iran cere tuturor musulmanilor sa-i execute rapid pe autorul si pe editorii cartii, indiferent unde s-ar afla, pentru ca "nimeni sa nu mai indrazneasca sa ofenseze valorile sacre ale musulmanilor". In septembrie 1998, autoritatile iraniene au promis ca nu se va aplica decretul, dar totusi nu l-au anulat. In 1991, traducatorul nipon al cartii a fost asasinat, iar traducatorul italian a fost ranit.
Salman Rushdie s-a nascut in Bombay (Mumbai), iar la varsta de 13 ani a plecat in Anglia, unde a studiat la prestigiosul King's College din Cambridge. Dupa absolvire, s-a mutat la Karachi, in Pakistan. Dupa o slujba de scurta perioada in televiziune, el s-a intors in Marea Britanie si a inceput sa isi construiasca o cariera de scriitor profesionist. A debutat in 1975, cu "Grimus" (Polirom, 1998), dar romanul care l-a impus in lumea literara a fost "Copiii din miez de noapte" (1981, Polirom 2005, 2007 - distins cu premiul Booker, in 1981, si Booker of Bookers, in 1993).
El apare ocazional la televiziune in calitate de invitat al unor talk show-uri si a fost consultant in echipa de productie a emisiunii "Real Time with Bill Maher" produsa si difuzata de HBO. Salman Rushdie a fost si gazda unui episod al emisiunii "Charlie Rose" difuzata de postul PBS in 2006.
Salman Rushdie a primit titlul de Cavaler al Imperiului Britanic in iunie 2007. Evenimentul a starnit reactii violente din partea lumii islamice, reactualizand resentimentele pricinuite de publicarea "Versetelor satanice". De asemenea, scriitorul detine titlul de Comandor al Ordinului Artelor si Literelor, cea mai inalta distinctie culturala franceza.