Escaladează războiul comercial pornit de Trump. UE pregătește o lovitură dură: „Îi vom lovi unde îi doare”
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că decizia lui Donald Trump este o lovitură majoră pentru economia globală, cu consecințe dramatice pentru milioane de cetățeni și companii.
Răspunsul Europei la tarifele lui Trump va fi masiv, a spus și președintele francez, Emmanuel Macron.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că decizia președintelui Trump este o lovitură majoră pentru economia globală, cu consecințe dramatice pentru milioane de cetățeni și companii din întreaga lume.
Prețurile la alimente vor crește. Medicamentele se vor scumpi, la fel și transportul, iar cei mai afectați vor fi cei vulnerabili.
Impactul asupra exporturilor UE
Oficialii Comisiei Europene estimează că aproximativ 380 de miliarde de euro din exporturile Uniunii Europene către Statele Unite vor fi afectate de tarife vamale suplimentare, adică circa 70% din total. Costul acestor taxe ar ajunge la 80 de miliarde de euro. În prezent, Statele Unite colectează 7 miliarde de euro, deci e vorba de o creștere masivă.
Uniunea Europeană este pregătită să răspundă cu măsuri clare pentru a-și apăra interesele, iar surse din Comisie au declarat că "îi vom lovi unde îi doare, însă protejându-ne", lăsând neatinse de taxe produsele care nu sunt produse în statele membre, precum cafeaua și bananele.
Primele măsuri ar putea fi adoptate chiar săptămâna viitoare, ca răspuns la taxele de 25% impuse deja de SUA pentru oțel și aluminiu. Și să nu uităm că au intrat în vigoare și tarife similare pentru industria auto.
Uniunea Europeană vrea să reintroducă taxe vamale pentru importuri americane suspendate până acum, care se vor aplica din 15 aprilie, pentru bunuri în valoare de 26 de miliarde de euro. Urmează o a doua etapă: Uniunea Europeană pregătește noi taxe pentru tot felul de bunuri, de la plastic până la alimente. Măsurile ar putea intra în vigoare de la 15 mai, dacă nu se ajunge la un acord cu președintele Trump.
În paralel, Comisia a anunțat măsuri de sprijin pentru sectoarele oțelului și industriei auto, urmează cel farmaceutic. Lidera europeană a mai subliniat că "Europa are tot ce îi trebuie pentru a trece prin această furtună. Dacă ataci unul dintre noi, ne ataci pe toți."
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Anunțul președintelui Trump este o lovitură gravă pentru economia mondială. Știu că sunteți dezamăgiți de cel mai vechi aliat al nostru. Dar Europa e pregătită să facă față furtunii. Vom face față acestei situații împreună. Unitatea e forța noastră. Europa are cea mai mare piață unică din lume, cu 450 de milioane de consumatori.”
Șefa comisiei europene a avut prima reacție la 5 dimineața, după ce Trump a anunțat că Uniunea Europeană, în ansamblul său, va fi vizată de taxe vamale americane de 20%.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Am fost întotdeauna pregătiți să negociem cu Statele Unite pentru a elimina barierele comerciale rămase între cele două maluri ale Atlanticului. În același timp, suntem pregătiți să reacționăm: finalizăm deja măsurile de răspuns în cazul tarifelor pentru oțel și pregătim măsuri suplimentare pentru a ne proteja interesele și companiile, în cazul în care negocierile eșuează.”
Emmanuel Macron, președintele Franței: „Decizia anunțată azi-noapte (de președintele Trump) este brutală și nefondată, pentru că nu corespunde dezechilibrelor comerciale pentru care au fost impuse tarife.”
Olaf Scholz, cancelar german: „Cred că decizia recentă privind tarifele luată de președintele SUA este fundamental greșită. Este un atac la adresa unui sistem comercial care a creat prosperitate în întreaga lume. Un sistem comercial care este în mare parte rezultatul eforturilor Americii. Întreaga economie globală va suferi din cauza acestor decizii nepăsătoare. Afacerile, noi, consumatorii, din întreaga lume, inclusiv din SUA."
Pascal Lamy, fost director general Organizația Mondială a Comerțului: „Uniunea Europeană ar trebui să negocieze cu un pistol la îndemână. Aceasta este atmosfera în care trebuie să se deruleze discuțiile pentru ca Trump și Statele Unite să realizeze că putem răspunde în același fel.”
Premierul britanic Keir Starmer recunoaste - "este clar că va exista un impact economic" din cauza tarifului de 10% impus Regatului Unit.
Keir Starmer, premierul Marii Britanii: „Acest guvern va face orice este necesar pentru a apăra interesul național al Marii Britanii. Astfel am acționat și vom acționa în continuare, cu pragmatism, minte limpede și luciditate, pentru securitatea noastră națională.
Jonathan Reynolds, ministrul britanic al Economiei: „Am început consultări cu mediul de afaceri în privința efectelor, pentru posibile măsuri de răspuns.”
China este prima în topul tarifelor comerciale mărite
China este prima în topul tarifelor vamale mărite. Beijingul a cerut Statelor Unite să revoce noile măsuri, descrise de presa chineză drept „șantaj”, și a amenințat cu contra măsuri hotărâte.
Guo Jiakun, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez: „Tarifele unilaterale anunțate de Statele Unite lezează interesul comun al oamenilor din toată lumea și nu ajută America să-și rezolve problemele. E clar pentru toată lumea că tot mai multe țări se opun acțiunilor unilaterale de intimidare ale Statelor Unite.”
Trump nu pare însă îngrijorat...
Donald Trump, președintele Statelor Unite: „(În primul mandat n.r.) am recuperat sute de miliarde de dolari din taxele impuse importurilor din China. Iar ei au înțeles, sincer. Președintele Xi a înțeles. Și celalalte țări au înțeles că trebuie să trecem printr-un episod de iubire cu de-a sila. Ne prăduiau, așa că au înțeles.”
Fără legătură cu această căzătură accidentală pe scenă, la un eveniment de campanie electorală, premierul australian și-a exprimat iritarea. Australia este pe lista de tarife americane de 10%, desi intre Statele Unite si aliatul de la antipozi este în vigoare un acord de liber schimb comercial.
Anthony Albanese, premier australian: „Tarifele impuse de administrația Trump nu au nicio bază logică și încalcă bazele parteneriatului nostru. Aceasta nu este acțiunea unui prieten. Americanii vor fi cei care vor plăti costul acestor tarife nejustificate, de aceea guvernul nostru nu va impune tarife reciproce.”
Iar prim-ministrul Canadei, Mark Carney, a declarat - "esențial acum să acționăm cu hotărâre și fermitate".