Reactia unui supravietuitor al cutremurului din Italia cand vede ce a mai ramas din strada lui: "E satul fantoma"
Oficial, sunt 292 de morti, dupa cutremurul care a maturat centrul Italiei. Echipele de salvatori cred insa ca au localizat noi trupuri fara viata sub darmaturile din Amatrice.
La randul lor, adapostiti in corturi, supravietuitorii incearca sa-si vada de viata, dar sunt ingrijorati ca, in curand, o sa vina vremea rea.
Supravietuitor: "Plang fara incetare. Nu mai avem puterea sa vorbim. Dar incercam sa trecem mai departe... Sunt putin descurajat... Suntem in viata, traim, Giuseppe. Sa fim recunoscatori ca suntem in viata".
In aceasta tabara de corturi se afla 100 de sinistrati din Arquata del Tronto. Asezarea lor arata acum ca o zona de razboi. Iar ei, supravietuitorii, incearca sa-si duca zilele cu durere in suflet si neliniste pentru viitor.
Letizia Bellabarba este unul dintre cei cativa voluntari care incearca sa le faca traiul macar suportabil. Face rost de jucarii pentru copii, ii asculta cu rabdare si intelegere pe adulti, ii sprijina pe batranii care abia reusesc sa se deplaseze prin tabara."Ei sunt si acum intr-o situatie grea. Dupa socul initial, si-au facut loc furia, frustrarea, nervii. De aceea, trebuie sa spun, prezenta noastra aici este cat se paote de necesara".
Cu inima impietrita de durere, un localnic din Saletta, care a supravietuit cutremurului, i-a aratat unui reporter ce a mai ramas din strada lui. "De aici, de la casa fetelor, pana in fundul strazii care traversa satul, nimeni nu a spupravietuit. Uite, acolo, patul si usa de la dormitor... Aceasta era bucataria, baia...La sfarsit, o sa pun un indicator: satul fantoma".
In paralel cu operatiunile de ajutorare a sinistratilor, autoritatile investigheaza regulile de constructie din zona. La multe case, acoperisurile au fost renovate folosindu-se structuri de beton, extrem de grele, care s-au prabusit pe structura originala a cladirilor. “Ar trebui sa ne intoarcem la acoperisurile construite din lemn, care sunt mai usoare si mai sigure. Aici, avem case de munte tipice, facute din pietre, ciment, caramizi, iar atunci cand s-a renovat, toata lumea a folosit acoperisuri din beton, care erau practice.”
Autoritatile au anuntat ca in urmatoarele trei luni vor construi pentru cei 2500 de sinistrati cabane din lemn, in apropierea caselor care le-au fost distruse de cutremur.