Reacția localnicilor la vestea că Trump ar vrea să cumpere Groenlanda: "E nebun"

Dată publicare: 17-08-2019 08:05
Dată actualizare: 17-08-2019 09:02


Donald Trump nu și-a pierdut apetitul pentru afaceri. Drept dovadă - ar vrea să cumpere Groenlanda. Preşedintele american şi-a pus consilierii de la Casa Albă să se intereseze dacă acest lucru ar fi posibil.

 

Oficialii din Groenlanda și cei danezi au avut însă un singur mesaj - insula nu este de vânzare. Localnicii, pe de altă parte, au venit cu replici mai tăioase.

Potrivit Wall Street Journal, Donald Trump le-ar fi cerut consilierilor de la Casa Albă să verifice dacă ar fi posibil ca Statele Unite să cumpere Groenlanda - un teritoriu autonom danez de patru ori mai mare decât Franța.

Fred Pleitgen, corespondent CNN: "Sunt destule motive pentru care Statele Unite ar dori să cumpere Groenlanda. Se pare că teritoriul are resurse naturale din belșug și China deja a încercat să se implice în această afacere. În plus, Statele Unite au o bază militară majoră în Groenlanda - bază militară Thule."

Interesul lui Trump ar putea fi unul strategic sau doar o dovadă că magnatul imobiliarelor nu a renunţat la afaceri. Însă politicienii danezi au luat în derâdere ideea.

Fred Pleitgen: "Guvernul regiunii semi-autonome spune, citez, "Groenlanda nu e de vânzare". În schimb, au transmis că sunt gata să coopereze ca între state aflate pe picior de egalitate."

Aaja Chemnitz Larsen, parlamentar danez: "Îi transmit "nu, mulțumesc". Nu e ceva ce-mi doresc, ca membru din partea Groenlandei în Parlament. Cred că e lipsă de respect să vorbești despre Groenlanda ca despre o marfă. Nu e-n regulă."

Localnicii din orăşelele din Groenlanda au avut replici mai dure la adresa preşedintelui american.

Localnic: "Trebuie să fie nebun."

Reporter: "De ce?"

Localnic: "Nu poți cumpăra o țară, pur și simplu nu poți."

Localnic: "Mă umflă râsul, pot doar să râd de Trump și de anunțurile sale. Nu le pot lua în serios."

Reporter: "De ce?"

Localnic: "Cine îl ia pe Trump în serios?! Cred că asta spune totul despre el. A pierdut orice legătură cu realitatea."

Nu ar fi pentru prima dată când Statele Unite ar vrea să achiziţioneze insula cu peste 50.000 de suflete. Prima oară s-a întâmplat în 1867, la scurt timp după Războiul Civil. A doua oară a fost în 1945, când preşedintele american de atunci a oferit o sută de milioane de dolari - în aur pentru Groenlanda. Dar încercările au eşuat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO