Mesajul Groenlandei după ce a aflat că Trump vrea s-o cumpere

Dată publicare: 16-08-2019 18:51
Dată actualizare: 16-08-2019 19:00


Groenlanda, mesaj pentru Trump: „Nu suntem de vânzare”

Groenlanda a transmis că „nu e de vânzare”, după dezvăluirile potrivit cărora preşedintele american Donald Trump ar fi discutat în privat cu consilieri ideea de a cumpăra cea mai mare insulă din lume.

 

„Suntem deschişi la afaceri, dar nu suntem de vânzare”, a declarant, pentru Reuters, ministrul de Externe al Groenlandei, Ane Lone Bagger.

Trump urmează să efectueze o vizită la Copenhaga în septembrie şi să discute despre Arctica cu premierii Danemarcei şi Groenlandei - un teritoriu autonom danez, informează News.ro.

Ziarul Wall Street Journal a dezvăluit aceste discuţii despre cumpărarea Groenlandei.

Două surse au declarat pentru Reuters că unii consilieri au luat această idee ca pe o glumă, iar alţii, la Casa Albă, mai în serios.
Însă politicienii danezi denunţă această idee.

„Trebuie să fie o glumă de Ziua Păcălelii. Complet în afara sezonului”, a comentat, pe Twitter, fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen.

„Dacă se gândeşte la asta, atunci asta e dovada finală a faptului că a înnebunit. Gândul că Danemarca ar vinde Statelor Unite 50.000 de cetăţeni este complet ridicol”, a apreciat, la postul DR, un purtător de cuvânt al partidului Popular Danez, Soren Espersen.

Groenlanda, o regiune daneză autonomă, situată între oceanele Atlantic de Nord şi Arctic, este dependentă economic de Danemarca. Ea se autoguvernează, iar Copenhaga îi asigură apărarea şi politica externă.

„Sunt sigură că o majoritate a groenlandezilor crede că este mai bine să avem o relaţie pe termen lung cu Danemarca decât cu Statele Unite”, a declarat, pentru Reuters, o parlamentară daneză din Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), a doua formaţiune din Groenlanda. „Primul lucru care-mi vine în minte este «nu, mulţumesc»”, a adăugat ea.

Premierul Mette Frederiksen şi ministrul de Externe Jeppe Kofod nu au comentat imediat, şi nici Ambasada Statelor Unite la Copenhaga.

„O, Doamne! Ca unul care iubeşte Groenlanda (...) şi poporul, asta e o catastrofă completă şi totală”, a exclamat, pe Twitter ,fostul ambasador american în Danemarca, Rufus Gifford.

Groenlanda se află în centrul atenţiei marilor puteri - China, Rusia şi Statele Unite - din cauza localizării strategice şi resurselor sale minerale. Rusia se comport agresiv la Arctica, iar acţiunile Chinei trebuie observate cu atenţie, sublinia în mai secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Statele Unite deţine baza aeriană Thule, în nordul Groenlandei, în baza unui acord danezo-american în domeniul apărării din 1951.

Nimic nu pare să arate că o cumpărare a Groenlandei s-ar afla pe agenda negocierilor între Trump şi danezi.

Un parlamentar din cadrul Partidului Social Liberal Danez, Martin Lidegaard, un fost ministru de Externe, a catalogat ideea drept o „propunere grotescă”, fără bază în realitate.

„Vorbim despre oameni în carne şi oase şi nu poţi să vinzi Groenlanda ca o fostă putere colonial. Dar ceea ce putem lua în serios este faptul că interesele şi mizele americane în Arctica cresc în mod semnificativ şi că ei vor o influenţă mai mare”, a declarat el, pentru Reuters.

În 1917, Danemarca a vândut Indiile Daneze de Vest cu 25 de milioane de dolari Statelor Unite, care le-a redenumit Insulele Virgine americane.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO