Reacţia liderilor UE la "oferta finală" făcută de guvernul britanic înainte de Brexit

Brexit
iStock

Boris Johnson i-a scris miercuri preşedintelui Comisiei Europene oferindu-i ceea ce el numeşte un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind frontiera irlandeză

Prima reacţie'' a Parlamentului European la oferta guvernului britanic cu privire la Brexit ''nu este pozitivă'', a declarat miercuri seara eurodeputatul Guy Verhofstadt, relatează AFP.

''Nu este pozitivă'', deoarece ''nu credem'' că această propunere prezintă ''garanţiile necesare de care Irlanda are nevoie'', a adăugat oficialul citat, după o reuniune cu negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier.

 

Reacţia lui Jean-Claude Juncker

 

Citește și
Sajid Javid
Ministrul britanic de Finanțe: Vom ieși din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord

Propunerea prezentată miercuri de prim-ministrul britanic Boris Johnson pentru a permite o ieşire negociată a Marii Britanii din Uniunea Europeană 'comportă încă unele puncte problematice', a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după o discuţie prin telefon cu şeful guvernului de la Londra, transmite AFP.

Juncker a 'recunoscut progresele pozitive, mai ales în ce priveşte alinierea completă a reglementării pentru toate mărfurile şi controlul mărfurilor provenind din Marea Britanie şi care intră în Irlanda de Nord', se afirmă în comunicatul emis de biroul său de presă.

Preşedintele Comisiei 'a notat de asemenea că există în continuare câteva puncte problematice care vor necesita o muncă suplimentară în zilele următoare, mai ales în ce priveşte guvernanţa ''backstop'-ului (plasa de siguranţă pentru Irlanda)', adaugă sursa citată.

'Trebuie să dispunem de o soluţie juridic operaţională care să răspundă tuturor obiectivelor plasei de siguranţă: împiedicarea unei frontiere dure, menţinerea cooperării Nord-Sud şi a economiei insulei, şi păstrarea pieţei unice a UE şi a locului Irlandei în aceasta', i-a transmis Juncker lui Johnson.

Jean-Claude Juncker va discuta cu premierul irlandez Leo Varadkar şi 'va asculta cu atenţie punctul său de vedere', se mai spune în comunicat.

La rândul său, negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, va informa şi consulta Parlamentul European şi pe reprezentanţii statelor membre.

Comunicatul mai precizează că 'vor avea loc reuniuni între echipele de negociere ale UE şi Regatului Unit la Bruxelles în zilele următoare'.
 

"Oferta finală" a lui Boris Johnson

 

Premierul britanic Boris Johnson i-a scris miercuri preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, oferindu-i ceea ce el numeşte un "compromis rezonabil" pentru modificarea acordului privind Brexit-ul în legătură cu frontiera irlandeză, relatează DPA, Reuters şi AFP.

În scrisoarea către Juncker, Johnson spune că vrea să înlocuiască aşa-numita "plasă de siguranţă" convenită, care urmăreşte să garanteze o graniţă irlandeză deschisă, cu aranjamente vamale alternative.

El afirmă că acum ambele părţi "trebuie să vadă dacă există suficientă disponibilitate pentru compromis" pentru a obţine un acord până la 31 octombrie, când, conform promisiunii sale, Marea Britanie va părăsi blocul comunitar cu sau fără acord.

Propunerea Marea Britanii abordează "pragmatic" impactul Brexit-ului asupra Irlandei de Nord, care va părăsi UE cu restul Regatului Unit, şi asupra Irlandei, stat membru al UE, mai declară Johnson.

"Sper că aceste propuneri vor putea oferi acum baza pentru negocieri rapide spre o soluţie", îi mai transmite premierul britanic lui Juncker.

Concret, noul plan propus de Marea Britanie prevede ca Irlanda de Nord să aparţină aceleiaşi zone vamale ca Marea Britanie, dar ca provincia britanică să păstreze regulile UE pe o perioadă de tranziţie, pentru toate bunurile, nu doar pentru produsele agricole.

Până la sfârşitul perioadei de tranziţie după Brexit, în decembrie 2020, parlamentul şi executivul din Irlanda de Nord vor trebui să îşi dea acordul pentru acest sistem, iar apoi vor trebui să îl aprobe la fiecare patru ani, conform documentului.

Pentru a se evita verificările vamale, va fi introdus un sistem de declaraţii, cu un proces simplificat pentru micii comercianţi.

Documentul precizează că propunerile ar garanta integritatea pieţei unice a UE şi ar respecta acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt a trei decenii de conflicte sectariene în provincie.

"Este o propunere pentru un acord care ar trebui să fie acceptabilă pentru ambele părţi", se mai arată în document.

Oferta prezentată miercuri "elimină toate controalele de reglementare pentru schimburile de bunuri între Irlanda de Nord şi Irlanda, garantând că reglementările pentru bunuri în Irlanda de Nord vor rămâne aceleaşi ca în restul UE", a detaliat Johnson.

Controalele vamale vor fi realizate "în mod descentralizat" cu declaraţii electronice, existând "un număr foarte mic de controale efectuate în clădirile" firmelor vizate, a mai precizat premierul.

Pentru aceasta, vor trebui stabilite "soluţii creative", iar procedurile vamale vor trebui simplificate pe parcursul unei perioade de tranziţie, în timp ce cele două părţi "vor trebui să se angajeze să nu mai desfăşoare niciodată controale la frontiere", a adăugat el.

Această ofertă a fost prezentată de Boris Johnson ca fiind singura alternativă la un Brexit fără acord la 31 octombrie.

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Citește și...
Reacția Irlandei la planul lui Boris Johnson pentru Brexit: ”E sigur”
Reacția Irlandei la planul lui Boris Johnson pentru Brexit: ”E sigur”

Propunerile premierului britanic Boris Johnson pentru Brexit nu ar oferi baza unui acord cu Uniunea Europeană şi stârnesc „îngrijorare”, a declarat ministrul de externe al Irlandei, Simon Coveney.

Ministrul britanic de Finanțe: Vom ieși din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord
Ministrul britanic de Finanțe: Vom ieși din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord

Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie, a declarant luni ministrul britanic de finanţe Sajid Javid.

Boris Johnson, ofensivă pentru Brexit. Reacția sa la legea care îl obligă să ceară o amânare
Boris Johnson, ofensivă pentru Brexit. Reacția sa la legea care îl obligă să ceară o amânare

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a trecut duminică la ofensivă în privinţa Brexit-ului, angajându-se să-l pună în aplicare cu orice preţ la 31 octombrie, în pofida haosului politic în care se află Marea Britanie, notează AFP.

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.