Reacția Germaniei după desecretizarea documentelor CSAT despre Călin Georgescu: „Putin vrea să ne dezbine”
Berlinul a reacționat după desecretizarea documentelor prezentate în CSAT, care arată că Rusia a influențat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, beneficiar fiind candidatul independent Călin Georgescu.
Ministerul german de Externe a transmis că Vladimir Putin „vrea să ne dezbine și să submineze unitatea în cadrul UE și NATO”, dar Europa trebuie să rămână puternică și unită pentru a proteja democrația.
„Rapoartele autorităților române arată că dezinformarea rusă influențează alegerile prezidențiale din #România: Putin vrea să ne dezbine și să submineze unitatea în cadrul UE și NATO. Dar Europa rămâne puternică. Împreună, ne vom proteja democrațiile de amenințările hibride”, a transmis Ministerul german de Externe într-o postare pe X.
Reports by Romanian authorities that Russian disinformation is influencing the presidential elections in #Romania show: Putin wants to divide us & to undermine the unity within the EU & NATO. But Europe stands strong. Together, we will protect our democracies from hybrid threats.
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) December 5, 2024
Cum a infșuențat Rusia alegerile din România
Serviciul de Informații Externe a explicat în documentele desecretizate ale CSAT cum s-a implicat Rusia în procesele electorale din România.
În document se arată că la ordinul Kremlinului au fost realizate cercetări sociologice detaliate ale statelor țintă printre care, evident România. Asta înseamnă că s-au analizat trendurile în opinia publică, perspectivele politice ale unor partide și candidați, măsurile luate de autorități pentru a contracara interferențele străine.
S-a pus accent pe agresiunea informațională și folosirea inteligenței artificiale pentru crearea rapidă de conținut. Rusia a depus eforturi constante în spațiul online românesc pentru accesarea unor categorii cât mai largi de audiență prin extinderea infrastructurii online ceea ce înseamnă că a apelat la formatori locali de opinie, rețele de troli și vectori oficiali.
Astfel, Rusia a încercat să influențeze atitudinea, starea de spirit și agenda publică prin: propagandă și dezinformare inclusiv prin utilizarea de tehnologii avansate în activități țintite pe grupuri și comunități specifice. Prin sprijinirea unor candidați eurosceptici și alimentarea unor mișcări antisistem dar și prin încurajarea nemulțumirilor și provocarea de reacții emoționale la nivelul populației.