Reacția Germaniei după ce presa rusă a publicat înregistrarea unei discuții secrete a unor ofițeri nemți despre Ucraina
Kremlinul așteaptă explicații urgente de la Berlin, după un caz uluitor de breșă de securitate.
Presa rusă a publicat interceptarea unei discuții secrete la care au participat mai mulți ofițeri germani. Aceștia analizau scenariul în care podul Kerci din Crimeea e lovit de o rachetă germană Taurus, lansată de ucraineni.
Politicienii de la Moscova au acuzat Germania, „dușmanul de moarte al Rusiei”, că plănuiește un atac.
În acest timp, alți ucraineni nevinovați au murit în lovituri cu drone ale Kremlinului. O dronă de producție iraniană a lovit blocul cu 9 etaje din Odesa. După o zi de căutări printre dărâmături, autoritățile au anunțat vineri seară opt morți, inclusiv un bebeluș de patru luni și un copil de trei ani.
Antiaeriana ucraineană a doborât 14 din cele 17 drone lansate de ruși. Dacă ar fi avut capacitate de apărare mai mare, le-ar fi distrus pe toate, a dat de înțeles președintele Zelenski. În mesajul în care a condamnat atacul, le-a cerut aliaților să accelereze livrările de armament.
În acest context, a ieșit la iveală că, deși refuză ferm să trimită Kievului rachete Taurus, Germania trece în revistă potențiale ținte ale acestei arme. O televiziune loială Kremlinului a publicat o înregistrare audio în care, spun jurnaliștii Moscovei, mai mulți ofițeri ai Forțelor Aeriene germane discută despre posibilitatea de a lovi podul Kerci, care leagă Crimeea de Rusia.
Înregistrare: „Am ajuns la concluzia că există două ținte interesante: podul din Est (podul Kerci din Estul Crimeei) și depozitul de muniție dinspre Nord. Podul este o țintă de dimensiuni reduse, dar Taurus se va descurca. Și depozitele de muniție pot fi lovite”.
Ministerul german al Apărării a confirmat că a fost interceptată o conversație secretă a forțelor aeriene, dar a anunțat că nu poate spune cu certitudine dacă versiunea publicată a suferit modificări. Presa germană a scris că videoconferința a fost găzduită de o platformă de internet nesecurizată. Și nu ar fi prima oară când se întâmplă asta.
Drept răspuns, cancelarul Olaf Scholz a anunțat o anchetă urgentă. Și a reiterat că europenii nu vor trimite soldați în Ucraina.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: „Nu ne dorim un război între Rusia și NATO. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a preveni un asemenea scenariu”.
Scholz a simțit nevoia să respingă, încă o dată, public declarația controversată a lui Emmanuel Macron, de la începutul săptămânii. Președintele francez a spus că nu poate fi exclus ideea de a trimite soldați europeni pe frontul din Ucraina. Singurii care s-au arătat deschiși la idee au fost oficialii letoni.