Reactia francezilor dupa refuzul unui primar de a ingropa un bebelus rom: "Suntem scarbiti". Cine sunt parintii fetitei

×
Codul embed a fost copiat

Refuzul unui primar francez, Christian Leclerc, de a ingropa in localitatea sa un bebelus rom, a creat un val de indignare si revolta atat in presa franceza cat si in randul politicienilor.

Bebelusul, o fetita pe nume Maria Francesca, nascuta pe 14 octombrie si decedata in prima zi de Craciun din cauza sindromului de "moarte subita la sugar" va fi inmormantat luni intr-un sat vecin, Wissous, dupa ce primarul din Champlan a refuzat sa-i acorde un loc in cimitirul din orasul de la periferia de sud a Parisului.

Parintii fetitei, plecati de 8 ani din Romania

Parintii fetitei sunt plecati din Romania de 8 ani, au fiecare in jur de 35 de ani si locuiesc la marginea localitatii Champlan, intr-o tabara improvizata fara apa si electricitate. Potrivit publicatiei Liberation, familia de romi a mai pierdut doi copii mici, in trecut in Romania. Cuplul mai are doi baieti de 5 si 9 ani, care merg la scoala in Champlan. Parintii s-au declarat "afectati" de acest scandal, dar nu au dorit sa comenteze, relateaza L'Express.

Mai multi alesi francezi si-au exprimat "rusinea" in legatura cu decizia primarului Christian Leclerc de a nu o inmormanta pe fetita. "Sa pierzi un copil este o durere universala. Sa-i refuzi inmormantarea este o umilinta inumana", a scris pe Twitter ROSSIGNOL Laurence, secretar de stat insarcinat cu familia

Citește și
Ion Lazar
Un barbat de etnie roma afirma ca si-a facut o casa in Dolj din ajutorul social primit in Marea Britanie. "Multumesc, Anglia"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Alexis Bachelay, un deputat francez (Partidul Socialist) si Nathalie Goulet, senator din Uniunea Democratica Indepedenta s-au declarat "scarbiti" de acest refuz, in timp ce Ian Brossat, adjunctul Primariei din Paris, i-a transmis pe Twitter primarului din Champlan: "Sa-i fie rusine!".

Alain Jakubowicz, presedintele Ligii Internationale contra rasismului si antisemitismului crede ca este un caz de rasism si ia in considerarea sa-l dea in judecata pe primarul de dreapta din Champlan. Potrivit lui Loïc Gandais, presedintele unei asociatii locale de solidaritate cu romii "daca decizia este contestabila moral, legal nu se poate face nimic".

Ce spune legea franceza

Acesta nu este un caz unic in Franta. Potrivit legislatiei in vigoare, rudele unui defunct trebuie sa ceara autorizatie primarului localitatii unde se afla cimitirul in care vor sa-si ingroape mortul. Problema apare in cazul romilor pentru ca de multe ori acestia nu au un domiciliu legal si stabil in localitatea unde cer inmormantarea.  In multe cazuri primarii se pot opune inmormantarii.

Mai mult fetita nu a fost declarata moarta intr-un spital din Champlan, ci din Corbeil-Essonnes iar parintii ei sunt domiciliati oficial prin intermediul unei organizatii de caritate Secours Catholique in orasul Les Ulis. Cazul fetitei a facut ocolul presei franceze in ultimele zile fiind printre cele mai citite articole in editiile online ale ziarelor Le Figaro, Le Monde sau Liberation.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
"Este rasism, xenofobie si stigmatizare". Cazul unui bebelus rom care a nascut revolta in Franta

Primarul de dreapta din Champlan, un oras de la periferia de sud a Parisului, a refuzat miercuri ca un nou-nascut rom decedat in a doua zi de Craciun sa fie inhumat in localitatea sa.

Un barbat de etnie roma afirma ca si-a facut o casa in Dolj din ajutorul social primit in Marea Britanie.
Un barbat de etnie roma afirma ca si-a facut o casa in Dolj din ajutorul social primit in Marea Britanie. "Multumesc, Anglia"

Un barbat de etnie roma sustine ca si-a construit o casa in comuna Argetoaia din Dolj cu banii primiti ca ajutor social in Marea Britanie, conform Mediafax, care citeaza Daily Mail.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.