Reacția Comisiei Europene după ce Emmanuel Macron a cerut interzicerea rețelelor sociale pentru minori: „să fim clari”

Comisia Europeană s-a opus miercuri propunerii președintelui francez Emmanuel Macron de a interzice accesul minorilor cu vârste sub 15 ani la rețelele de socializare la nivel european.
Totuși, a lăsat libertatea statelor membre să adopte astfel de măsuri la nivel național.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a clarificat poziția instituției: „Am luat act de anunțul președintelui francez Emmanuel Macron. Dar dorim să fim clari, am spus acest lucru de multe ori: o interdicție a rețelelor de socializare la nivel european nu poate fi decisă de Comisia Europeană, întrucât aceasta este o prerogativă a statelor noastre membre".
Macron a anunțat marți că va încerca să interzică accesul copiilor cu vârste sub 15 ani la rețelele de socializare, pe care le-a acuzat că promovează violența. Decizia vine după ce în Franța un elev a înjunghiat mortal un agent de securitate al școlii, incident care a generat îngrijorări privind influența negativă a platformelor digitale asupra tinerilor.
Președintele francez a declarat că va încerca să ajungă la un acord pentru o astfel de măsură între țările UE și a avertizat că, dacă nu va obține în câteva luni suficient sprijin european pentru ca această inițiativă să se materializeze, va negocia interzicerea la nivel național a accesului copiilor sub 15 ani la rețelele de socializare.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Vinerea trecută, țările UE au început discuțiile privind stabilirea unei vârste minime la nivel comunitar pentru accesul la rețelele de socializare, acces care să fie supus controlului parental. Această inițiativă, promovată de Franța, Spania și Grecia, propune în plus crearea unor mecanisme eficiente pentru verificarea vârstei utilizatorilor.
La inițiativă s-au alăturat Danemarca, Slovenia, Slovacia, Cipru și Italia, fiind susținută între timp și de Croația și Olanda.
Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a reamintit că Regulamentul general privind protecția datelor permite țărilor UE să stabilească o vârstă din intervalul 13-16 ani ca vârstă minimă pentru deschiderea unui cont pe rețelele de socializare, prin urmare „statele membre pot folosi această opțiune”.
Există însă diferențe de abordare între statele membre: Spania și Slovacia doresc să stabilească această vârstă minimă la 16 ani, în timp ce Franța, Danemarca și Grecia optează pentru 15 ani.
Sursa: Agerpres
Etichete: emmanuel macron, Comisia Europeana, retele sociale,
Dată publicare:
11-06-2025 20:08