Reactia Chinei, dupa ce Statul Islamic a executat un cetatean chinez: "Ii vom aduce in fata justitiei pe criminali"
China a reactionat dupa ce Statul Islamic a executat un cetean chinez.
China a anuntat joi ca ii va aduce in fata justitiei pe cei vinovati pentru uciderea unui cetatean chinez, dupa ce gruparea Statul Islamic a anuntat ca a executat doi ostatici - un chinez si un norvegian - la doua luni dupa ce a cerut o rascumparare pentru eliberarea lor, transmite Reuters.
In editia sa cu numarul 12 publicata miercuri pe internet, revista de propaganda Dabiq a organizatiei jihadiste publica fotografiile cu cadavrele a doi presupusi ostatici, cu fetele insangerate, cu o mare banda galbena pe care se poate citi: "Executati dupa ce au fost abandonati de natiunile si organizatiile necredincioase". Sub titlul 'Soarta a doi prizonieri', publicatia arata un montaj cu imaginea a doi barbati legati la ochi si apoi cu capetele insangerate, vizibil omorati de gloante, relateaza Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nu sunt oferite detalii despre modul, ziua si locul in care cei doi barbati au fost ucisi.
Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, Ministerul de Externe de la Beijing a confirmat pentru prima data identitatea cetateanului chinez omorat, Fan Jinghui, despre care afirma ca a fost 'ucis cu cruzime'. In luna septembrie, China a recunoscut ca unul dintre cetatenii sai ajunsese probabil in mainile SI.
Dupa rapirea lui Fan Jinghui, guvernul Chinei a activat un mecanism de urgenta pentru a incerca 'salvarea' cetateanului chinez rapit, dar acesta a fost ucis 'cu sange rece', se mai arata in declaratia diplomatiei chineze.
"Guvernul chinez condamna ferm acest act salbatic si inuman si ii va aduce cu siguranta pe criminali in fata justitiei. China va continua sa-si consolideze cooperarea cu comunitatea internationala in combaterea terorismului, pentru pastrarea pacii in lume", adauga MAE chinez.
"Terorismul este inamicul tuturor oamenilor. China se opune impotriva tuturor actelor teroriste si va lupta impotriva oricarei retele teroriste care ameninta umanitatea" a spus presedintele Chinei, Xi Jinping, intr-un discurs tinut la Manila.
La 10 septembrie, SI a anuntat ca detine doi ostatici, fara a preciza cand si cum au fost rapiti acestia. Pe doua pagini din revista Dabiq, gruparea jihadista se adresa oricarei persoane 'care ar dori sa plateasca o rascumparare pentru eliberarea si transferul' a doi barbati 'de vanzare', publicandu-le fotografia.
Norvegia a confirmat atunci rapirea unui cetatean al sau, Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad, la scurt timp dupa ce acesta ajunsese in Siria la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, insa a exclus plata unei recompense. In varsta de 48 de ani, norvegianul, afiliat Universitatii de Stiinte si Tehnologie din Trondheim (vestul Norvegiei), a anuntat la 24 ianuarie pe Facebook ca a ajuns la Idleb (nord-vestul Siriei). La fel ca in cazul ostaticului chinez, nu se cunosc motivele prezentei sale acolo.
Gruparea jihadista Statul Islamic, care controleaza suprafete intinse din teritoriile Siriei si Irakului, foloseste imaginile cu actele sale de violenta ca element de propaganda, difuzand in trecut inregistrari video in care se vad decapitari de ostatici, in special occidentali, atent puse in scena de calai.