Reactia Chinei, dupa ce Statul Islamic a executat un cetatean chinez: "Ii vom aduce in fata justitiei pe criminali"

19-11-2015 15:56

Xi Jingping - Getty

China a reactionat dupa ce Statul Islamic a executat un cetean chinez.

China a anuntat joi ca ii va aduce in fata justitiei pe cei vinovati pentru uciderea unui cetatean chinez, dupa ce gruparea Statul Islamic a anuntat ca a executat doi ostatici - un chinez si un norvegian - la doua luni dupa ce a cerut o rascumparare pentru eliberarea lor, transmite Reuters.

In editia sa cu numarul 12 publicata miercuri pe internet, revista de propaganda Dabiq a organizatiei jihadiste publica fotografiile cu cadavrele a doi presupusi ostatici, cu fetele insangerate, cu o mare banda galbena pe care se poate citi: "Executati dupa ce au fost abandonati de natiunile si organizatiile necredincioase". Sub titlul 'Soarta a doi prizonieri', publicatia arata un montaj cu imaginea a doi barbati legati la ochi si apoi cu capetele insangerate, vizibil omorati de gloante, relateaza Agerpres.

Nu sunt oferite detalii despre modul, ziua si locul in care cei doi barbati au fost ucisi.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii joi, Ministerul de Externe de la Beijing a confirmat pentru prima data identitatea cetateanului chinez omorat, Fan Jinghui, despre care afirma ca a fost 'ucis cu cruzime'. In luna septembrie, China a recunoscut ca unul dintre cetatenii sai ajunsese probabil in mainile SI.

Dupa rapirea lui Fan Jinghui, guvernul Chinei a activat un mecanism de urgenta pentru a incerca 'salvarea' cetateanului chinez rapit, dar acesta a fost ucis 'cu sange rece', se mai arata in declaratia diplomatiei chineze.

"Guvernul chinez condamna ferm acest act salbatic si inuman si ii va aduce cu siguranta pe criminali in fata justitiei. China va continua sa-si consolideze cooperarea cu comunitatea internationala in combaterea terorismului, pentru pastrarea pacii in lume", adauga MAE chinez.

"Terorismul este inamicul tuturor oamenilor. China se opune impotriva tuturor actelor teroriste si va lupta impotriva oricarei retele teroriste care ameninta umanitatea" a spus presedintele Chinei, Xi Jinping, intr-un discurs tinut la Manila.

La 10 septembrie, SI a anuntat ca detine doi ostatici, fara a preciza cand si cum au fost rapiti acestia. Pe doua pagini din revista Dabiq, gruparea jihadista se adresa oricarei persoane 'care ar dori sa plateasca o rascumparare pentru eliberarea si transferul' a doi barbati 'de vanzare', publicandu-le fotografia.

Norvegia a confirmat atunci rapirea unui cetatean al sau, Ole-Johan Grimsgaard-Ofstad, la scurt timp dupa ce acesta ajunsese in Siria la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, insa a exclus plata unei recompense. In varsta de 48 de ani, norvegianul, afiliat Universitatii de Stiinte si Tehnologie din Trondheim (vestul Norvegiei), a anuntat la 24 ianuarie pe Facebook ca a ajuns la Idleb (nord-vestul Siriei). La fel ca in cazul ostaticului chinez, nu se cunosc motivele prezentei sale acolo.

Gruparea jihadista Statul Islamic, care controleaza suprafete intinse din teritoriile Siriei si Irakului, foloseste imaginile cu actele sale de violenta ca element de propaganda, difuzand in trecut inregistrari video in care se vad decapitari de ostatici, in special occidentali, atent puse in scena de calai.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Infecția cu SARS-COV 2 și medicația anti-coagulantă

02:55
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26