Războiul din Ucraina. Sinteza evenimentelor din 28 aprilie. Rușii ar fi folosit bombe interzise în Mariupol

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe explozii au zguduit, joi seară, un cartier central din Kiev. S-a întâmplat în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află în capitala ucraineană.

Una dintre rachete a căzut chiar în apropierea hotelului unde este cazat oficialul. O altă rachetă lansată de ruși a lovit un bloc de 25 de etaje, iar cel puţin 10 persoane au fost rănite.

Atacurile au continuat şi în zona Donbas, iar la Mariupol ultimii apărători, ascunşi în tunelurile de sub combinatul Azovstal, spun că rușii au folosit în ultimele zile o "cantitate enormă" de bombe interzise.

Preşedintele Volodimir Zelenski cere negocieri urgente pentru evacuarea oamenilor captivi în subteranul combinatului Azovstal.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Imediat după discuțiile noastre (n.r.- cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres) la Kiev, rachetele rusești au zburat spre oraș. Cinci rachete. Asta spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre încercările autorităților ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă Organizația. Prin urmare, necesită o reacție puternică, corespunzătoare".

Citește și
femeie ucraina 26 ap
Ucraineancă din Harkov: "Tot ce vreau e un cer liniştit, un cer liniştit şi pâine proaspătă"
VIDEO. Șofer român de TIR pe moarte în Germania, după ce a intrat fără frâne în camionul din fața lui și a fost strivit în cabină

Înaltul oficial s-a întâlnit cu președintele Zelenski a doua zi după ce a vizitat Irpin și Bucea - localitati unde sute de civili ucraineni au fost torturați și executați.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Acest scenariu îngrozitor demonstrează un lucru care, din păcate, este întotdeauna adevărat: civilii plătesc mereu cel mai mare preț. În aceste clădiri locuiau oameni nevinovați. Ei au plătit cel mai mare preț pentru un război la care nu au contribuit deloc. Și asta ar trebui să-și amintească oricine din întreaga lume, oriunde este război, cel mai mare preț îl plătesc civilii".

Anchetatorii au identificat până acum peste 8.000 de cazuri de presupuse crime de război, a anuntat procurorul general al Ucrainei. Este vorba despre "uciderea civililor, bombardamente asupra infrastructurii civile, torturi" şi "crime sexuale", dar şi "utilizarea armelor interzise".

De altfel, ultimii apărători ai Mariupolului, baricadaţi în subsolurile combinatului siderurgic Azovstal, spun că rușii au folosit o "cantitate enormă" de arme ilegale în ultimele două zile. Ar fi vorba despre bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi sunt devastatoare. Utilizarea lor în zonele populate este strict interzisă de normele internaționale.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Ucraina este pregătită pentru negocieri imediate privind evacuarea persoanelor din Azovstal, precum și pentru a asigura punerea în aplicare a oricăror acorduri la care s-a ajuns. De asemenea, sperăm că va exista o atitudine umană față de acești oameni din partea Rusiei".

Secretarul general al ONU spune că Putin a fost de acord ca Naţiunile Unite să se implice - împreună cu reprezentantii Crucii Roşie - în crearea unor coridoare umanitare de evacuare din Mariupol.

Orașul Severodonețk, printre principalele ținte ale rușilor

Lupte sângeroase au loc între timp în Donbas. Orașul Severodonețk, aflat pe malul estic al râului Doneț, este una dintre țintele principale ale ofensivei. Unitățile rusești se apropie dinspre nord. Au ocupat câteva sate din jur, iar acum bombardează intens orașul.

Într-un subsol trăiesc, de două luni, peste 20 de oameni.

Femeie ucraineană: "Nu mă simt abandonată și cred că trebuie să facem totul pentru a supraviețui".

Femeie ucraineană: "Stăm și iar stăm. Suntem așa de speriați că și o lingură căzută pe joc ne înspăimântă".

În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, loviturile aeriene îi țin pe localnici într-o stare de permanentă teroare.

Tatiana Pirogova, localnică: "Băiatul meu e în Saltivka. Și acolo sunt bombardamente. Mă tot sună să-l iau de acolo, dar aici e și mai rău. Nu e vorba că ți-e frică, pur și simplu ți se strânge stomacul ghem de spaimă și angoasă. Ziua mai e cum e, dar când atacă noaptea nu vă pot spune cât e de rău".

Cum aud sirenele, locuitorii Harkovului se reped în stațiile de metrou. Unii pur și simplu locuiesc acolo de la începutul războiului.

Victor, localnic: "E îngrozitor, dar ajungi să te obișnuiești".

Unitățile ucrainene opun o rezistență îndârjită trupelor invadatoare. Fiecare zi câștigată dă timp Kievului să-și regrupeze trupele și să aducă în prima linie armele moderne primite din Vest. Dar si atacurile rușilor în estul Ucrainei se întețesc.

SUA avertizează: "Ucrainenii trebuie să aibă mare grijă să nu fie încercuiți"

Colonel Cedric Leighton, U.S. Air Force: "Dacă priviți aici, în nord-est, îi vedeți pe ruși în Izium. Aici vor avea o problemă mare ucrainenii, pentru că odată ce trec rușii de zona asta, se pot deplasa apoi către Dnipro ori pot să-și aducă forțele din Herson. Ucrainenii trebuie să aibă mare grijă să nu fie încercuiți în această regiune".

Pe de altă parte, rușii continuă să bombardeze poduri și căi ferate, pentru a sabota transporturile de armanet și echipamente trimise de Occident.

 

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Medic ucrainean în Donbas: „Am evacuat pe toată lumea, chiar și pe cei care nu voiau să plece”
Medic ucrainean în Donbas: „Am evacuat pe toată lumea, chiar și pe cei care nu voiau să plece”

„Situația din Mariupol este tragică şi complicată" spune Vladimir Putin. Președintele Rusiei ar fi fost de acord „în principiu” ca civilii să fie evacuați de Crucea Roșie din subsolul combinatului Azovstal. Dar nu s-a ajuns la niciun rezultat concret.

Ucraineancă din Harkov:
Ucraineancă din Harkov: "Tot ce vreau e un cer liniştit, un cer liniştit şi pâine proaspătă"

ONU este gata să-şi mobilizeze resursele umane şi logistice pentru a ajuta la salvarea vieţilor omenesti din oraşul Mariupol, asediat în continuare de forţele ruse.

La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”
La Mariupol, imaginile din satelit arată locul unei uriașe gropi comune. Bătrână: „Sunt îngrozită. Ajutaţi-ne!”

Speranțele că ar putea fi o încetare a focului, de Paște, în Războiul din Ucraina au fost în van. Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a acuzat Rusia, declarând că a respins toate propunerile pentru un armistițiu.

Recomandări
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”
Austria este de acord cu intrarea României în Schengen, însă doar cu ridicarea granițelor aeriene. Ciolacu: ”Am spart gheața”

Austria și-a schimbat poziția și ne deschide calea spre Schengen. Anunțul a fost făcut sâmbătă noapte de premierul Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.

După ce au respins la ONU încetarea războiului din Gaza, SUA au aprobat ”de urgență” vânzarea a 14000 de obuze Israelului
După ce au respins la ONU încetarea războiului din Gaza, SUA au aprobat ”de urgență” vânzarea a 14000 de obuze Israelului

Guvernul SUA a aprobat "de urgenţă", fără a mai trece prin Congres, vânzarea către Israel a aproape 14.000 de obuze de tanc pentru războiul împotriva Hamas în Fâşia Gaza.

David Popovici, după ce a obținut locul 4 la Otopeni: ”Nu am cum să fac cel mai bun timp al meu de fiecare dată”
David Popovici, după ce a obținut locul 4 la Otopeni: ”Nu am cum să fac cel mai bun timp al meu de fiecare dată”

Sportivul român David Popovici, clasat pe locul patru în finala probei de 200 m liber de la Campionatele Europene de înot în bazin scurt de la Otopeni, a declarat la finalul cursei că nu poate face de fiecare dată cel mai bun timp al său.