Mai multe explozii au zguduit, joi seară, un cartier central din Kiev. S-a întâmplat în timp ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se află în capitala ucraineană.

Una dintre rachete a căzut chiar în apropierea hotelului unde este cazat oficialul. O altă rachetă lansată de ruși a lovit un bloc de 25 de etaje, iar cel puţin 10 persoane au fost rănite.

Atacurile au continuat şi în zona Donbas, iar la Mariupol ultimii apărători, ascunşi în tunelurile de sub combinatul Azovstal, spun că rușii au folosit în ultimele zile o "cantitate enormă" de bombe interzise.

Preşedintele Volodimir Zelenski cere negocieri urgente pentru evacuarea oamenilor captivi în subteranul combinatului Azovstal.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Imediat după discuțiile noastre (n.r.- cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres) la Kiev, rachetele rusești au zburat spre oraș. Cinci rachete. Asta spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre încercările autorităților ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă Organizația. Prin urmare, necesită o reacție puternică, corespunzătoare".

Înaltul oficial s-a întâlnit cu președintele Zelenski a doua zi după ce a vizitat Irpin și Bucea - localitati unde sute de civili ucraineni au fost torturați și executați.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: "Acest scenariu îngrozitor demonstrează un lucru care, din păcate, este întotdeauna adevărat: civilii plătesc mereu cel mai mare preț. În aceste clădiri locuiau oameni nevinovați. Ei au plătit cel mai mare preț pentru un război la care nu au contribuit deloc. Și asta ar trebui să-și amintească oricine din întreaga lume, oriunde este război, cel mai mare preț îl plătesc civilii".

Anchetatorii au identificat până acum peste 8.000 de cazuri de presupuse crime de război, a anuntat procurorul general al Ucrainei. Este vorba despre "uciderea civililor, bombardamente asupra infrastructurii civile, torturi" şi "crime sexuale", dar şi "utilizarea armelor interzise".

De altfel, ultimii apărători ai Mariupolului, baricadaţi în subsolurile combinatului siderurgic Azovstal, spun că rușii au folosit o "cantitate enormă" de arme ilegale în ultimele două zile. Ar fi vorba despre bombe incendiare, care se aprind la contactul cu oxigenul şi sunt devastatoare. Utilizarea lor în zonele populate este strict interzisă de normele internaționale.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Ucraina este pregătită pentru negocieri imediate privind evacuarea persoanelor din Azovstal, precum și pentru a asigura punerea în aplicare a oricăror acorduri la care s-a ajuns. De asemenea, sperăm că va exista o atitudine umană față de acești oameni din partea Rusiei".

Secretarul general al ONU spune că Putin a fost de acord ca Naţiunile Unite să se implice - împreună cu reprezentantii Crucii Roşie - în crearea unor coridoare umanitare de evacuare din Mariupol.

Orașul Severodonețk, printre principalele ținte ale rușilor

Lupte sângeroase au loc între timp în Donbas. Orașul Severodonețk, aflat pe malul estic al râului Doneț, este una dintre țintele principale ale ofensivei. Unitățile rusești se apropie dinspre nord. Au ocupat câteva sate din jur, iar acum bombardează intens orașul.

Într-un subsol trăiesc, de două luni, peste 20 de oameni.

Femeie ucraineană: "Nu mă simt abandonată și cred că trebuie să facem totul pentru a supraviețui".

Femeie ucraineană: "Stăm și iar stăm. Suntem așa de speriați că și o lingură căzută pe joc ne înspăimântă".

În Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, loviturile aeriene îi țin pe localnici într-o stare de permanentă teroare.

Tatiana Pirogova, localnică: "Băiatul meu e în Saltivka. Și acolo sunt bombardamente. Mă tot sună să-l iau de acolo, dar aici e și mai rău. Nu e vorba că ți-e frică, pur și simplu ți se strânge stomacul ghem de spaimă și angoasă. Ziua mai e cum e, dar când atacă noaptea nu vă pot spune cât e de rău".

Cum aud sirenele, locuitorii Harkovului se reped în stațiile de metrou. Unii pur și simplu locuiesc acolo de la începutul războiului.

Victor, localnic: "E îngrozitor, dar ajungi să te obișnuiești".

Unitățile ucrainene opun o rezistență îndârjită trupelor invadatoare. Fiecare zi câștigată dă timp Kievului să-și regrupeze trupele și să aducă în prima linie armele moderne primite din Vest. Dar si atacurile rușilor în estul Ucrainei se întețesc.

SUA avertizează: "Ucrainenii trebuie să aibă mare grijă să nu fie încercuiți"

Colonel Cedric Leighton, U.S. Air Force: "Dacă priviți aici, în nord-est, îi vedeți pe ruși în Izium. Aici vor avea o problemă mare ucrainenii, pentru că odată ce trec rușii de zona asta, se pot deplasa apoi către Dnipro ori pot să-și aducă forțele din Herson. Ucrainenii trebuie să aibă mare grijă să nu fie încercuiți în această regiune".

Pe de altă parte, rușii continuă să bombardeze poduri și căi ferate, pentru a sabota transporturile de armanet și echipamente trimise de Occident.