„Situația din Mariupol este tragică şi complicată" spune Vladimir Putin. Președintele Rusiei ar fi fost de acord „în principiu” ca civilii să fie evacuați de Crucea Roșie din subsolul combinatului Azovstal. Dar nu s-a ajuns la niciun rezultat concret.

Între timp, ruşii continuă bombardamentele, mai ales la Harkov şi Zaporojie şi susțin că au preluat controlul asupra regiunii Herson. Apar şi noi dovezi video potrivit cărora trupele ruseşti au provocat masacrul civililor de la Bucha.

Imagini obținute de postul CNN au fost filmate în 12 și 13 martie, în orășelul Bucha din estul Kievului, ocupat la acea vreme de unități rusești. Într-unul din cadre poate fi observat un blindat rusesc, parcat într-o intersecție. Iar în apropiere sunt trupurile a trei persoane ucise. Alte imagini surprind blindate sau soldați ruși în apropierea unor cadavre care apar și pe imaginile din satelit publicate la începutul lunii.

Videoclipurile resping ipoteza avansată în repetate rânduri de Moscova, potrivit căreia masacrul de la Bucha ar fi fost comis de trupele ucrainene, după retragerea rușilor.

În acest timp, rușii continuă ofensiva în Donbas. În ultimele ore au ocupat mai multe sate distruse de bombardamente. Ucrainenii spun că toată populația de pe linia frontului a fost evacuată.

Medic ucrainean: „Am evacuat pe toată lumea, chiar și pe cei care nu voiau să plece. I-am convins. Primii care au fost evacuați au fost civilii, nu e războiul lor. Erau și copii care au fost evacuați.”

De cealaltă parte, armata ucraineană duce o rezistență feroce. Potrivit postului britanic Sky News, în zonele fierbinți din est au fost aduse unități proaspete și armament nou.

Medic ucrainean: „Suntem pe pământul nostru. Nu mai e cale de întoarcere pentru noi, dar rușii nu înțeleg ce fac aici. Dacă unii dintre ei ar avea creier, și-ar da seama că sunt ucigași și ocupanți.”

Răniții din Harkov sunt înghesuiți pe holurile spitalului

Imagini din Harkov arată o zonă industrială bombardată, aflată nu departe de centrul oraşului. O echipă de jurnalişti britanici a surprins cinci atacuri într-o singură zi. Toate cu acelaşi scop - să distrugă infrastructura şi să-i demoralizeze pe oameni. Pompierii fac orice pentru a salva oraşul, dar acum este doar o luptă pe care o pierd.

Mark Austin, Sky News: „Aşa arată oraşul Harkov în fiecare zi. Sunt atacuri cu rachete sau cu obuze de câteva ori pe zi."

În spitalul local, victimele atacurilor sunt îngrijite pe holuri. Cadrele medicale vor să le ţină departe de ferestrele care pot fi spulberate în orice clipă de o explozie.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Forțele ruse au lansat ieri trei rachete spre Ucraina. Au zburat direct deasupra celor trei centrale nucleare ale noastre: Zaporizhzhia, Khmelnytskyi şi o alta în sudul Ucrainei. Se pare că nu au înţeles nimic din dezastrul de la Cernobîl."

Și ucrainenii ripostează dincolo de granițe. În cursul nopții, au atacat cu rachete mai multe ținte militare aflate în orașele rusești Bryansk, Kursk, Voronej și Belgorod.
În cel din urmă au fost distruse, din primele informații, un depozit de muniții și unul de combustibil.