Războiul din Afganistan în cifre. Câți bani și câte vieți omenești au pierdut SUA în 20 de ani
Preşedintele SUA, Joe Biden, a decis retragerea necondiționată a trupelor americane din Afganistan, până pe 11 septembrie, ziua în care se împlinesc 20 de ani de la atacurile teroriste de la World Trade Center.
Războiul din Afganistan a început în octombrie 2001, ca răspuns la atacurile asupra SUA de la 11 septembrie 2001.
În prezent, în Afganistan se află aproximativ 2.500 de soldați americani. Momentul de vârf al prezenței armatei SUA în această țară a fost atins în 2010 și 2011, atunci când pe pământ afgan erau peste 100.000 de soldați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În acea perioadă, ca să-și țină armata acolo, americanii au plătit aproape 100 de miliarde de dolari pe an, potrivit cifrelor guvernului SUA.
Apoi, costurile au început să scadă, conform BBC. Între 2016 și 2018, cheltuielile anuale au fost de aproximativ 40 miliarde de dolari. În 2019, acestea au fost estimate la 38 de miliarde de dolari. În total, americanii au cheltuit peste 800 de miliarde de dolari.
Prezența în Afganistan a costat scump SUA și la capitolul vieți omenești pierdute. Potrivit Reuters, aproximativ 2.400 de soldați americani au murit în timpul "celui mai lung război al Americii", așa cum l-a denumit actualul lider de la Casa Albă, Joe Biden.
De asemenea, alte câteva mii de militari americani au fost răniți în luptele cu talibanii.
Chiar dacă au cheltuit bani foarte mulți și au pierdut mii de soldați, americanii sunt mulțumiți de ceea ce au făcut în Afganistan.
„Am atins obiectivele pe care ni le-am fixat”, a afirmat secretarul de stat american Anthony Blinken.