Nu rata cele mai noi știri și informații de ultimă oră. Activați notificările
Nu rata cele mai noi știri și informații de ultimă oră!
Război în Ucraina, ziua 126. Kievul, un nou schimb de prizonieri cu Rusia. 95 de apărători ai uzinei Azovstal, eliberați
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marţi Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească, scrie AFP.
Lisichansk este supus unui bombardament "enorm", susține guvernatorul regiunii Lugansk
Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat miercuri că orașul Lisichansk este supus unui bombardament "enorm", ceea ce face dificilă evacuarea civililor.
"Pentru că densitatea focului este atât de mare încât putem pune oamenii într-un autobuz de evacuare și se poate întâmpla o situație teribilă. Prin urmare, suntem foarte atenți în această privință", a declarat Gaidai.
Armata ucraineană a declarat că forțele rusești încearcă să blocheze Lisichansk în încercarea de a captura orașul, iar presa rusă a relatat că trupele ucrainene încearcă să oprească ofensiva Moscovei prin minarea câmpurilor din jurul orașului, notează Baha.com.
29-06-2022 23:01
Canada discută cu Europa despre exporturile de petrol și gaze de pe coasta sa de est
Canada poartă discuții cu aliații săi din Europa cu privire la modul în care ar putea să "intensifice" și să exporte petrol și gaze de pe coasta sa estică pentru a atenua restricțiile energetice și pentru a oferi o alternativă la importurile de energie din Rusia în Europa.
"Este important pentru Canada să poată să se implice și să îi ajute pe prietenii noștri europeni care se confruntă cu realități energetice foarte dificile. Trebuie să facem acest lucru într-un mod în care să abordăm și problema schimbărilor climatice. Și exact acestea sunt conversațiile pe care le avem, în special cu germanii și cu spaniolii", a declarat ministrul de Externe canadian, Melanie Joly, conform Sky News.
29-06-2022 22:39
SUA: Putin vrea în continuare să cucerească Ucraina
Președintele rus Vladimir Putin vrea în continuare să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, susține directorul serviciilor de informații naționale ale SUA, Avril Haines.
Avril Haines a declarat că forțele Kremlinului sunt atât de "degradate" încât le-ar putea lua ani de zile să se refacă, dar situația din Ucraina rămâne "destul de sumbră".
Haines se așteaptă ca armata lui Putin să se bazeze pe atacuri cibernetice, pe eforturile de a controla energia și chiar pe arme nucleare pentru a-și proiecta puterea, potrivit BBC.
29-06-2022 21:57
UE: Războiul din Ucraina nu ar trebui să se încheie "cu orice preț"
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat miercuri, într-un interviu acordat Washington Post, că războiul din Ucraina nu ar trebui să se încheie "cu orice preț".
"Înțeleg că ar trebui să facem tot ce putem pentru ca războiul să se încheie, dar nu cu orice preț", a subliniat Metsola. În ceea ce privește întrebarea dacă Kievul ar trebui să facă concesii în timpul negocierilor cu Rusia, ea a subliniat că, în loc să se gândească la concesii, "războiul se va încheia atunci când Ucraina va spune că războiul s-a încheiat".
De asemenea, Metsola a declarat că Occidentul încă negociază modul de deblocare a porturilor ucrainene, deoarece "timpul se scurge", în condițiile în care anumite țări au "mai puțin de o lună de aprovizionare cu produse de bază, cum ar fi grânele și cerealele", informează Baha.com.
29-06-2022 21:14
Stoltenberg: Relațiile cu Rusia sunt la cel mai rău nivel de la Războiul Rece încoace
Întrebat dacă NATO își asumă faptul că ar putea începe un al doilea Război Rece, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, spune că alianța a făcut eforturi pentru relații mai bune cu Rusia timp de decenii.
El spune că Rusia a fost invitată să participe la multe activități și a fost considerată un partener strategic al NATO în 2010, dar "Rusia este cea care a plecat" de la încercările de a construi un parteneriat.
A făcut acest lucru cu un model de comportament: folosirea forței împotriva Georgiei, anexarea Crimeei și folosirea forței în Donbas, în estul Ucrainei, începând din 2014, spune șeful NATO.
Relația NATO cu Rusia este la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, adaugă el, dar nu există nicio îndoială că responsabilitatea pentru acest lucru este a Rusiei.
Stoltenberg afirmă că membrii NATO și alte țări doresc să se apropie de state care "nu gândesc la fel de bine", dar "nu putem fi naivi" și este necesar să ne asigurăm că nu există riscul unei acțiuni militare împotriva unei țări NATO, precizează BBC.
„Apărarea Ucrainei ne-a costat cinci miliarde de dolari, pe lună, de la începutul invaziei ruse”, a estimat președintele Volodimir Zelenski, care s-a adresat summitului NATO de la Madrid, prin video conferință.
29-06-2022 20:26
144 de soldați ucraineni au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că 144 de soldați ucraineni, dintre care 95 de „apărători ai oţelăriei Azovstal” din Mariupol, au fost eliberați în urma unui schimb de prizonieri cu Rusia și autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD).
Kievul a subliniat că acesta a fost cel mai mare schimb de prizonieri între cele două țări de când Rusia a atacat Ucraina în februarie. Ministerul a subliniat că majoritatea trupelor eliberate au fost grav rănite și primesc tratament medical.
Între timp, șeful RPD, Denis Pușilin, a declarat că 144 de soldați s-au întors din Ucraina în RPD și în Rusia, notează Baha.com.
29-06-2022 19:28
Biden i-a mulțumit președintelui turc pentru că a încheiat un acord cu Finlanda și Suedia
Președintele SUA, Joe Biden, i-a mulțumit, miercuri, președintelui turc Tayyip Erdogan pentru că a încheiat un acord cu Finlanda și Suedia care ar permite celor două țări nordice să devină în curând candidate la NATO, anunță Sky News.
Luând cuvântul în timpul summitului NATO de la Madrid, Biden a declarat: "Vreau să vă mulțumesc în mod special pentru ceea ce ați făcut, punând laolaltă situația în ceea ce privește Finlanda și Suedia, și toată munca incredibilă pe care o veți încerca pentru a scoate grâul din Ucraina. Faceți o treabă excelentă".
29-06-2022 18:58
O bază de antrenament a fost lovită în apropiere de Nikolaiev, afirmă Kremlinul
Mai multe informații despre atacul din orașul Nikolaiev din sudul Ucrainei, despre care am relatat mai devreme.
Autoritățile din Nikolaiev spun că trei persoane au murit și cinci au fost rănite când o rachetă rusească a lovit o clădire rezidențială.
Primarul orașului a declarat că opt rachete au lovit orașul și a îndemnat locuitorii să evacueze orașul.
Recent, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a declarat că forțele Moscovei au lovit o bază de antrenament pentru "mercenari străini" în apropierea orașului, potrivit agenției de știri Reuters.
BBC precizează că nu a reușit să verifice în mod independent rapoartele privind incidentul.
A Russian missile attack has killed 3 people and injured 5 in Mykolaiv this morning. Residential buildings, including the one shown below, were struck in the early hours. pic.twitter.com/fRhDHXnrah
Ucraina laudă NATO pentru invitarea Finlandei și Suediei să se alăture alianței militare
Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a lăudat, miercuri, NATO pentru că are o "poziție clară" față de Rusia și pentru că a invitat Finlanda și Suedia să se alăture alianței militare.
„Astăzi, la Madrid, NATO a demonstrat că poate lua decizii dificile, dar esențiale. Salutăm o poziție clară față de Rusia, precum și aderarea Finlandei și Suediei. O poziție la fel de fermă și activă în ceea ce privește Ucraina va contribui la protejarea securității și stabilității euro-atlantice”, a reacționat Kuleba, pe Twitter.
La începutul zilei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă la o ratificare rapidă a aderării Suediei și Finlandei la alianța militară, după ce Turcia și-a retras obiecțiile.
"Vom lua o decizie la summit pentru a invita Suedia și Finlanda să devină membre, este o decizie rapidă fără precedent", a declarat el reporterilor, potrivit Sky News.
Today in Madrid, NATO proved it can take difficult, but essential decisions. We welcome a clear-eyed stance on Russia, as well as accession for Finland and Sweden. An equally strong and active position on Ukraine will help to protect the Euro-Atlantic security and stability.
Zelenski îndeamnă NATO să admită țara sa în alianță: "Ucraina nu a plătit suficient?"
"Ucraina nu a plătit suficient (n.r. - pentru a adera la NATO)?", i-a întrebat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe liderii alianței militare în cadrul summitului de miercuri de la Madrid.
Adresându-se summitului NATO de la Madrid prin legătură video de la Kiev, Zelenski a adăugat: "Este contribuția noastră la apărarea atât a Europei, cât și a întregii civilizații încă insuficientă? De ce mai este nevoie atunci? Avem nevoie de garanții de securitate, iar dumneavoastră trebuie să găsiți un loc pentru Ucraina în spațiul de securitate comun".
"Gândiți-vă acum la un singur fapt: astăzi, o țară care nu este membră a NATO, deși cu sprijinul vostru, reține de mai bine de patru luni un stat pe care voi toți îl identificați oficial ca fiind principala amenințare la adresa voastră. Iar noi reținem Rusia să ne distrugă și să vă distrugă pe voi. Este o coincidență faptul că toți aliații din est, toți vecinii noștri, sunt în favoarea aderării Ucrainei la NATO? Nu, nu este o coincidență. Aceasta este logică. Aceasta este cunoașterea vieții în regiunea noastră", a conchis Zelenski, conform CNN.
Rusia a anunţat miercuri că nu este ''intimidată'' de anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, privind o consolidare viitoare a prezenţei militare americane în Europa pe fondul puternicelor tensiuni cu Moscova, relatează AFP, citată de Agerpres.
29-06-2022 16:25
NATO invită oficial Finlanda şi Suedia să devină membre ale alianței
”Astăzi ( miercuri - n.red.), am decis să invităm Finlanda şi Suedia să devină membre NATO şi am convenit să semnăm Protocoalele de Aderare”, se arată în declaraţie, conform CNN.
Boris Johnson: Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă ar fi fost femeie
În cadrul unui interviu acordat postului german de televiziune ZDF, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu ar fi invadat Ucraina dacă ar fi fost femeie.
Premierul britanic a spus că invazia "nebună și macho" a fost un "exemplu perfect de masculinitate toxică" și a cerut "mai multe femei în poziții de putere".
Dar Downing Street a transmis că nu a existat "o politică deliberată" de a-l deprecia public pe Putin.
"Publicul britanic s-ar aștepta ca liderii să fie fermi cu cineva care ucide zilnic civili nevinovați", spune un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson, notează BBC.
British Prime Minister Boris Johnson today told news reporters that Vladimir Putin would not have invaded if he was a woman, adding that the Russian invasion of Ukraine demonstrates “toxic masculinity”. pic.twitter.com/nciB18KMN5
Zelenski, în fața NATO: Războiul Rusiei nu se va încheia cu Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus liderilor NATO, în cadrul summitului de la Madrid, că țara sa are nevoie de mai multe arme moderne și de sprijin financiar pentru a se apăra împotriva Rusiei.
„Acesta nu este un război purtat de Rusia doar împotriva Ucrainei. Acesta este un război pentru dreptul de a dicta condițiile în Europa, pentru cum va fi viitoarea ordine mondială”, a spus Zelenski, în cadrul summitului NATO de la Madrid, potrivit Al Jazeera.
29-06-2022 14:25
Norvegia anunţă că donează Ucrainei, trei lansatoare multiple de rachetă, în colaborare cu M.Britanie
Norvegia anunţă miercuri că donează Ucrainei trei sisteme de lansatoare multiple de rachetă, în urma unor decizii similare ale Statelor Unite, Regatului Unit şi Germaniei, relatează AFP.
Kievul cere acest tip de armament - denumit MLRS sau GMRLS -, care îmbină precizia şi acţiunea cu rază lungă, cu scopul de a opri invazia rusă şi împotriva artileriei ruse.
”Trebuie să ne continuăm susţinerea Ucrainei, pentru ca ea să-şi poată continua lupta pentru libertate şi independenţă”, anunţă într-un comunicat ministrul norvegian al Apărării Bjørn Arild Gram.
Acest anunţ, făcut în marja summitului NATO de la Madrid, are loc în colaborare cu Regatul Unit, potrivit Oslo.
29-06-2022 13:22
Crimeea, legată de sudul cucerit de Rusia al Ucrainei prin trenuri şi autobuze
Linii de tren şi autobuz urmează să lege - începând de la 1 iulie - Crimeea anexată de către Rusia în 2014 de regiuni cucerite în sudul Ucrainei, anunţă miercuri autorităţi proruse de ocupaţie, relatează AFP.
Aceasta este o premieră de la anexarea Crimeei, în 2014, de către Moscova, şi suspendarea transporturilor între aceste regiuni.
”Ministerul de interne” autoproclamat din regiunea Herson, ocupată din martie de către trupe ruse, anunţă într-un comunicat că autobuze vor efectua rute dus-întors, de două ori pe zi, de la Simferopol, capitala Crimeei, la Herson.
El mai anunţă că autobuze urmează să asigure, de la 1 iulie, legături între Simferopol şi oraşele ucranene cucerite Melitopol şi Berdeansk, situate în regiunea ucraineană Zaporijjea, ocupată în parte de către armata rusă.
29-06-2022 12:53
Administrația prorusă din Herson pregătește un referendum de alipire la Rusia
Administraţia militară prorusă care conduce zona din jurul oraşului ucrainean ocupat Herson a anunţat că se pregăteşte să organizeze un referendum de alipire la Rusia, transmite miercuri dpa.
„Da, ne pregătim pentru un referendum - şi îl vom ţine”, a afirmat adjunctul şefului administraţiei militare şi civile din Herson, Kirill Stremusov, într-o postare video pe Telegram.
Herson ar trebui să devină 'membru deplin' al Rusiei, a mai spus el.
Posibilitatea desfăşurării unui astfel de referendum în această regiune din sudul Ucrainei nu este nouă, iar anunţuri anterioare ale administraţiei impuse de Moscova indicau faptul că acesta ar putea avea loc în toamnă.
Conform unor relatări apărute marţi, primarul ales al Hersonului, Igor Kolihaev, a fost arestat de forţele ruse.
Guvernul ucrainean se aştepta de multă vreme că un astfel de referendum - după modelul celor din Crimeea anexată şi din regiunile separatiste din est Luhansk şi Doneţk - ar putea fi în pregătire la Herson.
Herson, port important la Marea Neagră, se află în totalitate sub control rus de la începutul lunii martie.
29-06-2022 12:04
Video. Incendiu puternic la Moscova, lângă autostrada Kashirskoye
Incendiu puternic la Moscova, lângă autostrada Kashirskoye, informează Nexta.
Putin n-ar fi declanşat războiul din Ucraina dacă era femeie, consideră Boris Johnson
Preşedintele rus Vladimir Putin nu ar fi lansat Războiul rus în Ucraina dacă ar fi fost femeie, apreciază premierul britanic Boris Johnson, care consideră de dorit ca la putere să se afle mai multe femei, relatează AFP, citată de News.ro.
„Dacă Putin ar fi fost femeie, cea ce nu este, evident, cred într-adevăr că nu s-ar fi îmbarcat în acest război nebun de macho”, vizând „să invadeze Ucraina”, a declarat marţi Johnson postului german ZF.
Declanşarea acestui război de către Rusia este „un exemplu perfect al toxicităţii masculine”, a mai declarat locatarul Downing Street.
Johnson îndeamnă, în general, la o mai bună educaţie a tinerelor în lume şi să existe mai multe „femeie în poziţii de putere”.
Şeful Guvernului brtanic recunoaşte că „toată lumea vrea ca războiul (din Ucraina) să se termine”, dar, pentru moment, „nu este posibil un acord. Putin nu face oferte de pace”.
Strategia Occidentului vizează pe termen scurt să susţină Ucraina, pentru a-i permite să se afle într-o mai bună poziţie strategică, în cazul în care într-o bună zi pot avea loc negocieri de pace cu Moscova, mai declară Johnson în acest interviu.
29-06-2022 10:42
Rusia este o „ameninţare drectă” la adresa „securităţii” statelor membre NATO, declară Stoltenberg, la summitul de la Madrid
Rusia reprezintă o „ameninţare directă” la adresa securităţii statelor membre NATO, reunite într-un summit, la Madrid, declară miercuri Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, care urmează să-şi consolideze flancul de est împotriva invaziei ruse a Ucrainei, relatează AFP, citată de News.ro.
29-06-2022 10:36
Prim-ministru Belgia: Ca să ieșim din criza provocată de război trebuie să ajutăm Kievul să câștige
Prim-ministrul Belgiei afirmă că singura modalitate „de a ieși din criza cauzată de invazia rusă în Ucraina ”este să ajutăm Kievul să câștige războiul”, informează Nexta.
Macron denunţă ”profitori” şi ”speculatori” ai Războiului rus din Ucraina, ”care fac mulţi bani din petrol şi gaze natrale”
Preşedintele francez Emmanuel Macron denunţă ”profitori de război care fac mulţi bani dn petrol şi gaze naturale”, ”producători”, ”superprofituri” şi ”speculatori”, nemulţumit de scumprea energiei care, în opinia sa, nu se explică doar prin contextul Războiului rus în Ucraina, relatează Le Figaro.
”Producători fac superprofituri din petrol şi gaze naturale”, a denunţat Macron marţi, în conferinţa sa de presă, după summitul G7.
El s-a întrebat despre ”justificarea producţiei reale pentru ca preţurile să se scumpească atât de mult”.
”Avem azi anumiţi producători şi mulţi speclanţi, care fac mulţi bani din contextul geopolitic. Poate, oare, să dureze acest lucru? Nu!”, a denunţat şeful statului francez.
29-06-2022 10:12
Rusia a lansat opt rachete asupra oraşului Nikolaev: cel puţin 3 morţi şi 5 răniţi
Cel puţin trei persoane şi-au pierdut viaţa, iar cinci au fost rănite după ce o rachetă rusească a lovit miercuri dimineaţă un bloc de locuinţe din Nikolaev (Mikolaiv, sudul Ucrainei), au anunţat autorităţile locale, care au declanşat o operaţiune de salvare a supravieţuitorilor, potrivit Reuters şi Ukrinform.
Primarul Oleksandr Senkevici a indicat că opt rachete au lovit diferite zone ale oraşului şi a îndemnat locuitorii să se evacueze. El a spus că blocul cu mai multe etaje pare să fi fost lovit de o rachetă de croazieră rusească de tipul X-55.
Fotografii distribuite pe reţelele de socializare de la faţa locului arată coloane de fum ridicându-se deasupra unei clădiri cu patru niveluri, cu etajul superior parţial distrus.
29-06-2022 09:12
Ucraina a arestat un fost agent KGB care a facilitat un atac rusesc în martie încheiat cu moartea a 50 de militari
Serviciul de securitate al Ucrainei a transmis marţi că a arestat un fost agent KGB care a ajutat la direcţionarea atacurilor ruseşti cu rachete care au ucis peste 50 de soldaţi la o unitate militară în vestul ţării în martie, potrivit Reuters.
Suspectul a trimis poziţionarea ţintelor de la centrul de instruire militară Iavoriv către o agenţie rusă nespecificată folosind aplicaţia de mesagerie Telegram, au precizat Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) şi procurori locali.
"În urma atacurilor cu rachetă asupra centrului de instruire de la Iavoriv, peste 50 de soldaţi au murit şi aproape 150 au fost răniţi", a transmis SBU pe Telegram.
După atac, Ucraina a precizat că 35 de militari au fost ucişi în centrul respectiv, care se află la 25 de km distanţă de graniţa cu Polonia.
29-06-2022 08:36
Video. Incendiu puternic în orașul Kursk din Rusia
Un incendiu puternic a fost observat în Kursk, Rusia . Memento: Luni, un bombardier a lansat o rachetă din regiunea Kursk, ucigând civili în centrul comercial Kremenchuk, informează Nexta.
Reminder: On Monday, a bomber launched a rocket from the Kursk region, killing civilians in the #Kremenchuk shopping center. pic.twitter.com/baaLe9QV3S
ONU - Zelenski a cerut o comisie de anchetă pentru atacul de la Kremenciuk şi un minut de reculegere pentru "toţi ucrainenii ucişi"
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat marţi Consiliului de Securitate al ONU să trimită o comisie de anchetă pentru a dovedi că centrul comercial din Kremenciuk a fost distrus de o rachetă rusească, scrie AFP.
În timpul unei intervenţii în direct în faţa Consiliului, al doilea discurs al său de la 5 aprilie, preşedintele ucrainean a cerut încă o dată ca Rusia să fie exclusă din Consilul de Securitate şi să fie înfiinţat un tribunal pentur a judeca "actele teroriste zilnice" comise de Moscova.
"Dacă puteţi aduce un omagiu tuturor ucrainenilor care au fost ucişi în acest război, tuturor adulţilor, tuturor copiilor noştri, zecilor de mii de persoane... Vă rog să le aduceţi un omagiu printr-un minut de reculegere", a declarat la sfârşitul intervenţiei Volodimir Zelenski, ridicându-se în picioare.
Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Premierul italian Giorgia Meloni şi-a anunţat duminică demisia anticipată din funcţia de preşedinte al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).
Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a fost externat duminică din spitalul din Sao Paulo unde a suferit două intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru tratarea şi prevenirea unor hemoragii craniene, relatează AFP şi Reuters.
Bucurie copleșitoare pentru o stewardesă din Martinica, aleasă „Miss Franța”. În vârstă de 34 de ani, Angélique Angarni - Filopon este cea mai „coaptă” candidată din istoria concursului de frumusețe din Franța.
Premierul italian Giorgia Meloni şi-a anunţat duminică demisia anticipată din funcţia de preşedinte al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR).
Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a fost externat duminică din spitalul din Sao Paulo unde a suferit două intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru tratarea şi prevenirea unor hemoragii craniene, relatează AFP şi Reuters.
Bucurie copleșitoare pentru o stewardesă din Martinica, aleasă „Miss Franța”. În vârstă de 34 de ani, Angélique Angarni - Filopon este cea mai „coaptă” candidată din istoria concursului de frumusețe din Franța.
România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.
Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.