Război în Ucraina. Washingtonul trimite Kievului, în sfârșit, rachete cu rază lungă de acțiune. Acum este rândul Berlinului

racheta Taurus
Shutterstock

În timpul întâlnirii cu omologul său ucrainean de săptămâna trecută, președintele SUA, Joe Biden, ar fi promis că va da curs solicitării Kievului privind sistemul de rachete tactice al armatei, sau ATACMS.

Deși nu este un ”glonț de argint”, ATACMS va oferi o completare importantă a arsenalului ucrainean de sisteme de lovituri de precizie cu rază lungă de acțiune.

Acum, Germania ar trebui să-i urmeze exemplul, trimițând Kievului racheta de croazieră lansată din aer, Taurus, notează Euronews.

Taurus va oferi Ucrainei o capacitate suplimentară atât de necesară și este mai bine echipată pentru a distruge poduri cheie și alte ținte de importanță tactică.

Ce oferă ATACMS pe câmpul de luptă

Multe lucruri despre promisiunea ATACMS a Washingtonului rămân incerte. Administrația Biden nu a specificat public când va trimite rachetele sau câte intenționează să furnizeze, deși informațiile de presă sugerează că numărul acestora va fi modest.

Citește și
rachete germania
Germania ia în calcul să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Condiția pusă pentru protejarea teritoriului rus
Fabrică din România închisă din cauza pierderilor. Câți oameni vor fi concediați

Chiar și câteva zeci de ATACMS ar putea fi utile pentru Ucraina, care le va folosi pentru a ataca ținte de mare valoare aflate adânc în spatele liniei frontului. Dar cu cât numărul este mai mic, cu atât impactul probabil este mai limitat.

De asemenea, nu este clar ce variantă de ATACMS va primi Ucraina. Versiunile mai noi transportă un focos unitar de 227 de kilograme și pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri.

În schimb, focoasele de pe variantele mai vechi - cunoscute sub numele de Block I și Block IA - împrăștie sute de bombe antipersonal/anti-materiale (APAM) mai mici, în timp ce Block I are o rază de acțiune de doar 165 de kilometri.

Începând de luna trecută, armata SUA ar fi avut în posesie puțin sub 1.500 de ATACMS, dintre care 364 sunt variante purtătoare de APAM.

Rapoartele din presă indică faptul că Washingtonul intenționează să ofere Ucrainei una dintre versiunile purtătoare de APAM.

Aceste rachete pot fi utile împotriva sistemelor rusești de apărare aeriană, a sistemelor de rachete sol-sol și a avioanelor parcate, deși țintele din adâncul Crimeei ar fi în afara razei de acțiune a Block I.

Ca rachetă balistică lansată de la sol și trasă de lansatoare mobile, ATACMS oferă o capacitate de luptă în orice vreme, care este atât foarte rezistentă, cât și capabilă să răspundă la oportunități trecătoare.

Acest lucru înseamnă că Ucraina ar putea utiliza ATACMS pentru a lovi ținte sensibile care se pot deplasa prea repede pentru rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP-EG lansate din aer, furnizate de Regatul Unit și, respectiv, Franța.

Cu toate acestea, variantele de ATACMS purtătoare de APAM nu sunt concepute pentru a distruge structuri solide. Acestea vor fi ineficiente împotriva posturilor de comandă rusești întărite, a depozitelor de aprovizionare și a podurilor.

Vestea bună este că Kievul are alte mijloace pentru a lovi aceste ținte - mai notează Euronews.

În special, Storm Shadow și SCALP-EG transportă un focos puternic în două etape care poate penetra structurile întărite.

Într-adevăr, Ucraina a folosit deja aceste rachete pentru a lovi o serie de noduri logistice și de comandă și control importante ale Rusiei, inclusiv sediul central al Flotei rusești din Marea Neagră, chiar săptămâna trecută.

În timp ce această așa-numită "bătălie profundă" nu va declanșa probabil o prăbușire pe scară largă a apărării rusești, Kievul consideră aceste lovituri ca fiind o parte esențială a contraofensivei sale în curs de desfășurare.

Vestea proastă este că stocurile de Storm Shadows și SCALP-EG ale Ucrainei sunt în scădere, iar britanicii și francezii probabil că nu pot furniza prea curând mai multe.

Mai mult, rachetele pe care le-a primit Ucraina au o rază maximă de acțiune efectivă de aproximativ 250 de kilometri - în mod evident, insuficientă pentru a lovi Podul Crimeei cu un risc acceptabil pentru piloții ucraineni.

Rusia folosește acest pod pentru a transporta echipamente și provizii în Crimeea, pentru a-și sprijini forțele din sudul Ucrainei, ceea ce face ca distrugerea sa să fie o prioritate majoră pentru Kiev.

O variantă de atac terestru nou dezvoltată a rachetei de croazieră anti-navă ucrainene Neptune ar putea avea o rază de acțiune suficientă, dar este și mai rară.

În cele din urmă, Kievul va primi o capacitate suplimentară atât de necesară sub forma bombei cu diametrul mic lansate de la sol, sau GLSDB, un nou sistem dezvoltat de Saab și Boeing.

Relativ ieftină, GLSDB va oferi Ucrainei un mijloc eficient din punct de vedere al costurilor de a lovi ținte pentru care nu își poate permite să folosească o rachetă mai scumpă.

Cu toate acestea, GLSDB are o rază maximă de acțiune de 150 de kilometri, prea scurtă pentru a ajunge în cea mai mare parte a Crimeei. Și, deși oficialii americani au declarat inițial că sistemul va ajunge în această toamnă, acum pare puțin probabil să ajungă în Ucraina până la începutul anului 2024.

Din fericire, există o altă alternativă: racheta de croazieră germană Taurus lansată din aer.

Cu o rază de acțiune de peste 500 de kilometri, Taurus ar putea lovi cu ușurință ținte în Crimeea și în jurul acesteia.

Focosul său de 481 de kilograme poate distruge ținte întărite, iar dispozitivul său sofisticat de declanșare ar putea să o facă mai potrivită pentru distrugerea podurilor.

Desigur, stocurile disponibile sunt limitate. Conform unor estimări, doar 150 până la 300 din cele 600 de rachete Taurus ale Germaniei sunt în prezent pregătite de luptă.

Dar Berlinul ar putea furniza probabil suficiente rachete pentru a susține Ucraina cel puțin câteva luni, având în vedere rata de cheltuieli anterioară a Kievului.

Cancelarul Olaf Scholz, care se confruntă cu o presiune internă și internațională tot mai mare pentru a oferi Ucrainei rachetele Taurus, se teme, potrivit rapoartelor, că Kievul le-ar putea folosi pentru a lovi în interiorul teritoriului rusesc, riscând o escaladare.

Această îngrijorare poate fi abordată cu ușurință. Kievul și-a onorat angajamentul de a nu folosi arme americane, britanice sau franceze pentru a lovi teritoriul rusesc și cu siguranță ar face același lucru cu Taurus.

Mai mult, racheta poate fi geo-ghidată, pentru a exclude loviturile în Rusia - o soluție pe care se pare că Berlinul o urmărește.

Cu toate acestea, încă de săptămâna trecută, echipa lui Scholz "studia" problema, potrivit ministrului german al apărării.

Cu cât Berlinul tergiversează mai mult, cu atât mai mult va dura până când Taurus va ajunge pe câmpul de luptă. Pentru Ucraina, acest lucru înseamnă mai multe vieți pierdute și mai multă infrastructură distrusă.

Articol recomandat de sport.ro
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Citește și...
Primele tancuri Leopard 1 au ajuns în Ucraina,
Primele tancuri Leopard 1 au ajuns în Ucraina, "iar altele sunt pe drum" | FOTO

Primele zece tancuri Leopard 1 donate de Danemarca, Germania şi Olanda au ajuns în Ucraina şi altele sunt pe drum, au declarat vineri forţele armate ale Danemarcei, informează The Guardian.

Germania ia în calcul să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Condiția pusă pentru protejarea teritoriului rus
Germania ia în calcul să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune. Condiția pusă pentru protejarea teritoriului rus

Germania ia în calcul să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, îndelung cerute de Kiev. Dar, înainte, le va modifica softul pentru ca acestea să nu poată fi folosit împotriva teritoriului Rusiei.

„În sfârșit, gheața s-a spart”. Europa îl trimite pe „Taurus” în Ucraina. Vestea care dă fiori Rusiei
„În sfârșit, gheața s-a spart”. Europa îl trimite pe „Taurus” în Ucraina. Vestea care dă fiori Rusiei

După ce în urmă cu o săptămână ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a anunțat că nu va trimite temutele rachete „Taurus” în Ucraina, Kievul a transmis, luni, că Berlinul s-a răzgândit.

Germania exclude livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina
Germania exclude livrarea de rachete cu rază lungă de acţiune către Ucraina

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, şi-a reiterat joi reticenţa de a livra rachete de croazieră solicitate de Kiev pentru a respinge forţele ruse şi să urmeze astfel exemplul Marii Britanii şi al Franţei, potrivit France Presse.

Recomandări
„Batjocură politică”. Salariile profesorilor vor crește doar cu 13% din ianuarie, față de 40% cât le-a fost promis
„Batjocură politică”. Salariile profesorilor vor crește doar cu 13% din ianuarie, față de 40% cât le-a fost promis

Chiar din luna ianuarie sunt pregătite noi măsuri prin care Guvernul vrea să facă economii și să reducă deficitul bugetar.

Schimbări majore pentru polițele RCA: Tarifele ar putea crește și cu 20% de anul viitor
Schimbări majore pentru polițele RCA: Tarifele ar putea crește și cu 20% de anul viitor

Mii de români care nu și-au reînnoit polițele RCA emise de Euroins care expiră joi ar trebui să tragă pe dreapta.  

Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme
Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme

În plin război declarat împotriva evazioniștilor, Direcția Generala Antifraudă din Capitală se confruntă cu un nou scandal de corupție.