Război în Ucraina. Volodimir Zelenski, pentru Știrile Pro TV: „Moldova este una dintre țările în care situația poate exploda”
Ancheta privind cele 3 drone militare căzute luna trecută în Delta Dunării a fost finalizată, iar raportul final a fost înaintat procurorilor militari. Anunțul a fost făcut ministrul Apărării, care a precizat că dronele nu aveau încărcătură explozivă.
După mai bine de o lună de la descoperirea primelor resturi de drone militare în zona localității Plauru din Tulcea, ministrul apărării naționale a dat explicații și în fata Senatului României.
Angel Tîlvăr - ministrul Apărării Naționale: ”Dronele au fost lovite de apărarea antiaeriana a Ucrainei în atacurile asupra portului Ismail și au intrat într-o evoluție necontrolabila în vecinătatea țintei, ceea ce a determinat pătrunderea accidentala în spațiul aerian national și căderea acestora în proximitate pe teritoriul României.”
Ministrul a precizat în fața colegilor parlamentari și că radarele militare moderne ale Armatei Romane nu au putut observa dronele, pentru că acestea zburau la joasă înălțime.
Angel Tîlvăr -ministrul Apărării Naționale: ”Au fost suplimentate echipamentele destinate supravegherii aeriene și electronice în raionul fluvial aferent brațului Chilia și raioanelor Sulina și Sf. Gheorghe cu senzori specifici și a fost întărită cooperarea cu Garda de Coastă.”
În contextul războiului din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a declarat pentru Știrile PRO TV că în planurile lui Vladimir Putin ar intra toate statele aflate cândva sub dominația sovietică.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Moldova este una dintre țările în care situația poate exploda din cauza influenței sovietice în această țară. În capul său, din ceea ce știm de le serviciile noastre secrete, el (Putin) vrea să meargă mai departe și gândurile sale nu sunt legate doar de Ucraina. Desigur că vrea mai mult, teritorii care au fost sub ocupația sovietică, vorbesc despre Moldova, despre Țările Baltice.”
Pe lângă drone, și minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră constituie o amenințare.
Potrivit estimărilor armatei ucrainene, ar fi fost lansate peste 400, iar unele au ajuns și în apele noastre.
Peste 80 au fost distruse de Forțele Navale Române de la începutul războiului din Ucraina. Pentru a creste nivelul de securitate în zonă, în Romania va fi construit un comandament regional pentru Operațiuni Speciale în Marea Neagră.
Lucrările vor fi făcute în comun cu Bulgaria. Recent România a cumpărat de la Guvernul britanic două nave vânătoare de mine. Una dintre ele urmează să ajungă în țară până la finalul anului.