×

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 10 iunie. Ucrainenii își mențin pozițiile în Donbas și câștigă teren în Zoporojie

Doi britanici și un marocan, capturați de forțele ruse când luptau în Ucraina și acuzați că sunt mercenari, au fost condamnați la moarte.

 

Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE

 

La televiziunile de propagandă ale Kremlinului se dezbate dacă prizonierii de război ar trebui spânzurați sau împușcați. Între timp, pe linia frontului se dau, fără oprire, lupte pentru controlul orașului Severnodonețk.

Ucrainenii își mențin pozițiile în Donbas, susține președintele Volodimir Zelenski. Ba, mai mult, spune că armata Ucrainei câștigă teren la Zaporojie.

Citește și
coada tiruri vami
Vămile care fac legătura cu Ucraina și R. Moldova sunt sufocate de coloane interminabile

Moscova pune tot mai multă presiune în Severodonețk, dar soldații ucraineneni rezistă.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Situația din prima linie nu aduce schimbări semnificative. Severodonețk, Lisiciansk și alte orașe din Donbas, pe care invadatorii le consideră acum ținte-cheie, rezistă. Vedem și o evoluție în regiunea Zaporojie, unde este posibil să stricăm planurile invadatorilor. Înaintăm treptat și în regiunea Harkov, eliberându-ne pământul. Ținem apărarea în direcția Nikolaev”.

"Severodonețk va deveni 'următorul Mariupol'"

Dar, guvernatorul regiunii Luhansk avertizează că, în curând, tot orașul ar putea fi ras de pe fața pământului de bombardamentele rusești.

Serhiy Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk: „Apărătorii noștri își vor menține pozițiile cât vor putea. Dar, dacă numărul și densitatea bombardamentelor vor rămâne la acest nivel, va veni momentul când toate pozițiile noastre vor fi pur și simplu distruse. Nu va fi loc unde soldații să se mai ascundă”.

Unități de elită ale rușilor ar refuza să participe la luptele din Luhansk. Iar propaganda de la Moscova trimite mesaje de amenințare pe dispozitivele personale ale militarilor ucraineni, cerându-le să-și trădeze jurământul de loialitate, să depună armele, să se predea ori să dezerteze în Rusia. "Severodonețk va deveni 'următorul Mariupol'" - este ideea centrală a mesajelor destinate să infricoșeze și să demoralizeze.

În Donețk, cealaltă parte a regiunii Donbas, luptele nu sunt atât de aprige. Dar soldații ucraineni spun că tranșeele lor de apărare sunt vizate de artilerie aproape zilnic.

Spitalul militar ucrainean din estul țării face față cu greu numarului de răniți, chiar dacă și-a dublat capacitatea. Ușile și ferestrele sunt protejate cu saci de nisip.

Dr. Serhii Sliesarenko, chirurg militar: „Avem toate paturile ocupate, absolut toate”.

Soldat ucrainean: „Camarazii mei mor. Nu e o luptă normală, rușii folosesc masiv lovituri de artilerie, de aici și numeroasele răni de la schije. Este o luptă inegală, greu de îndurat. Am fost loviți. Nu-mi mai amintesc altceva, dar, după explozie, brațul îmi atârna”.

Doi britanici și un marocan, condamnați la moarte

Pe de altă parte, doi britanici și un marocan, capturați de forțele ruse în Ucraina, au fost condamnați la moarte de un așa-zis tribunal din Donețk, în teritoriul ocupat de separatiștii pro-ruși. Au fost acuzați că sunt mercenari, dar familiile lor susțin că cei trei au fost înrolați în armata ucraineană și ar trebui să fie tratați ca prizonieri de război. De altfel, într-un interviu realizat în iarnă de Sky News, cei doi englezi explică de ce luptă pentru Ucraina.

Shaun Pinner, soldat britanic: „Sunt căsătorit cu o ucraineancă. Am tot dreptul să fiu aici. Mi-a luat ceva timp să mă integrez, dar băieții știu că nu sunt un turist de război sau un drogat de război”.

Aiden Aslin, soldat britanic: „Cred că tot ce trebuie să facem, întreg Occidentul, este să sprijinim Ucraina politic”.

Acum, deși se arată resemnat, soldatului parcă nu-i vine să creadă că nu mai există nicio soluție.

Aiden Aslin, soldat britanic: „Speram că sentința va fi mult mai justă, judecând circumstanțele în care am ajutat la desfășurarea anchetei și, de asemenea, pentru că m-am predat Republicii Populare Donețk. Mi-aș dori să fie altfel, dar Dumnezeu va fi cel care mă va judeca când va veni momentul”.

Ministrul de Externe al Marii Britanii condamnă sentința primită de cei trei, invocând ilegalitatea tribunalului care i-a judecat. Între timp, televiziunile Kremlinului prezintă scenarii macabre despre cum ar trebui executați prizonierii din Ucraina.

Petru cel Mare, exemplul lui Putin

În tot acest timp, liderul de la Kremlin dă asigurări că nicio Cortină de Fier nu va cădea asupra economiei ruse, făcând referire la sancțiunile impuse de Occident. Mai mult, el își compară politica cu cea a țarului Petru cel Mare.

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Când el (n.r. - Petru cel Mare) a fondat noua capitală (n.r. -Sankt Petersburg), nicio țară europeană nu a recunoscut-o, nu recunoştea acest teritoriu ca aparţinând Rusiei. Toată lumea îl considera ca făcând parte din Suedia. Dar, din timpuri imemoriale, acolo trăiau slavi alături de popoare fino-ugrice. Ce facea Petru cel Mare? Răscumpăra și întărea țara. Asta a făcut. Se pare că ne-a revenit nouă datoria să răscumpărăm și să întărim țara”.

Citeste și...
Război în Ucraina, ziua 107. Șefa Băncii Centrale a Rusiei: „Efectele sancțiunilor sunt mai puțin puternice decât ne temeam”
Război în Ucraina, ziua 107. Șefa Băncii Centrale a Rusiei: „Efectele sancțiunilor sunt mai puțin puternice decât ne temeam”

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

Vămile care fac legătura cu Ucraina și R. Moldova sunt sufocate de coloane interminabile
Vămile care fac legătura cu Ucraina și R. Moldova sunt sufocate de coloane interminabile

Vămile României care fac legătura cu Ucraina și Republica Moldova sunt sufocate de zile bune de camioane care stau în coloane interminabile.

Ucrainenii au nevoie disperată de și mai multe sisteme de artilerie puternice pentru a face față rușilor
Ucrainenii au nevoie disperată de și mai multe sisteme de artilerie puternice pentru a face față rușilor

Acuzați că sunt mercenari, doi britanici și un marocan, capturați de forțele ruse când luptau în Ucraina, au fost condamnați la moarte. Pe linia frontului, continuă fără răgaz lupta pentru Severnodonețk, în est.

Ultimele Știri
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

LIVE TEXT | Simona Halep - Elena Rybakina, în semifinalele Wimbledon 2022. Românca pierde primul set
LIVE TEXT | Simona Halep - Elena Rybakina, în semifinalele Wimbledon 2022. Românca pierde primul set

Simona Halep, 30 de ani, locul 18 WTA, și Elena Rybakina, 23 de ani, locul 23 WTA, joacă în semifinalele turneului de la Wimbledon 2022.