×

Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 28 mai. În ciuda rezistenței ucrainene, rușii avansează în Donbas

Ofensiva rusă înregistrează progrese lente, dar evidente, în estul Ucrainei. Guvernatorul din Luhansk spune că rușii controlează peste 90 la sută din provincia estică.

Și ar fi ocupat două treimi din Severodonețk, orașul de importanță strategică de pe linia frontului, distrus deja în mare parte de bombardamente.

Ruşii au adus în zonă toată artileria disponibilă şi înaintează pârjolind totul în calea lor.

Ucrainenii, de partea cealaltă, aşteaptă ca americanii să le trimită lansatoare de rachete moderne, ca să oprească avansul ruşilor înainte să fie prea târziu.

Într-o serie de imagini, o unitate de voluntari străini care luptă de partea ucrainenilor atacă prin surprindere forțele rusești, în Donbas. Doi dintre militari încearcă să distrugă un blindat inamic. Lansatorul de rachete al unuia dintre ei nu funcționează. Al doilea reușește o lovitură directă.

Citește și
Nord Stream 1
Ucraina cere Germaniei să oprească livrările de gaze prin Nord Stream 1

Transportorul blindat e distrus, dar mai sunt și altele în apropiere. Voluntarii și-au descoperit poziția și devin, din vânători... vânați.

În ciuda rezistenței ucrainene, rușii avansează pe mai multe direcții în Donbas. Potrivit unor surse, au concentrat în această regiune în jur de 1500 de piese de artilerie, cu care bombardează non-stop liniile ucrainene.

În regiunea Luhansk se duc lupte grele pentru orașul Severodonețk, aproape încercuit de ruși. În nord au deja loc lupte din casă în casă, iar în prim-plan sunt unitățile cecene ale lui Kadîrov.

Puținii localnici care au mai rămas aproape că nu mai ies din adăposturi.

Sunt bolnavi, au temperatură, și nu sunt medicamente. Au plecat mulți (din Severodonețk). Îi auziți (cum tușesc). Toți suntem bolnavi aici”, spune o femeie.

Am nevoie ...Trebuie să supraviețuiesc. Nu mă mai gândesc la bombardamente, explozii, și toate cele”, spune un bărbat.

Unii sunt furioși că primarul și responsabilii locali au plecat și i-au abandonat. Prea puțin le pasă dacă ruși sau ucrainenii îi conduc. Vor doar ca viața lor să revină la normal.

Toți au fugit și ne-au spus și nouă că trebuie să plecăm. "Dar de ce?" "Ce-o să fie?" "Vei fi ucis", ziceau. Ce fel de conducător ești tu?”, a povestit un bătrân.

Pe fondul sirenelor care sună continuu, ucrainenii evacuează și localnicii din orașele aflate în spatele frontului. În Bakhmut, voluntarii îi preiau pe bătrânii care nu se pot deplasa singuri și îi transportă în zone mai sigure.

Rușii sunt în direcția aia și se apropie de noi. Bakhmut e o zonă de risc, acum. Încercăm să scoatem cât mai mulți oameni de aici, în cazul în care ucrainenii sunt nevoiți să se retragă”, a explicat un voluntar american.

Oficialii ucraineni cer insistent ca Statele Unite și aliații lor să le livreze lansatoare multiple de rachete, sisteme avansate care pot lansa proiectile la distanțe de sute de kilometri și ar putea schimba soarta războiului. Potrivit CNN, administrația Biden se pregătește să aprobe livrarea acestor sisteme de armament în zilele următoare.

Dacă americanii fac asta, în mod clar vor încălca o linie roșie și vom fi martorii unei tentative de a provoca un foarte dur răspuns din partea Rusiei”, a răspuns o televiziune rusă.

De la Moscova, au venit noi tirade împotriva Occidentului.

Occidentul ne-a declarat un război total nouă, întregii lumi rusești - nimeni nu-l mai ascunde acum. Vedeți cum Statele Unite și sateliții lor își dublează, triplează, își măresc de patru ori eforturile de a ne restrânge țara? Folosind pentru asta cea mai largă gamă de instrumente, de la sancțiuni economice unilaterale, până la propagandă complet falsă în spațiul media global”, a declarat Serghei Lavrov.

Vladimir Putin vrea o mare asociere euro-asiatică, să facă faţă noilor provocări internaţionale.

Chiar și în ciuda situației globale, a confruntării inițiate de așa-zisul "Occident colectiv", cei care nu ne vor binele și vor să se amestece în eforturile noastre de integare, este absolut evident că tot mai mulți parteneri străini își exprimă interesul sporit pentru Uniunea economică Euroasiatică”, a spus Vladimir Putin.

Pe de altă parte, unul din principalii critici ai regimului de la Kremlin, omul de afaceri Mihail Hodorkovsky, a declarat că Rusia nu are nevoie de Vladimir Putin. El crede că cea mai bună soluție ca Moscova să scape de apucăturile imperialiste este să adopte un sistem federal de guvernare, în fruntea căruia să fie parlamentul.

Citeste și...
Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși
Război în Ucraina, ziua 94. Ucrainean condamnat la 15 ani de închisoare, după ce i-a ajutat pe ruși

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat cele mai noi informații despre războiul din Ucraina în format LIVE TEXT.

Ucraina cere Germaniei să oprească livrările de gaze prin Nord Stream 1
Ucraina cere Germaniei să oprească livrările de gaze prin Nord Stream 1

Furnizorii de energie ucraineni au cerut Germaniei să oprească transportul de gaz rusesc prin conducta Nord Stream 1 deoarece Moscova continuă să bombardeze Ucraina.

Ultimele Știri
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră
Război în Ucraina, ziua 134. Rusia a lovit cu o rachetă o navă sub pavilion moldovenesc, aflată în derivă în Marea Neagră

ȘtirileProTV.ro transmit în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu
ȘtirileProTv.ro susține campania Salvați Copiii România și a INSMC de renovare a Maternității Polizu

Echipa ȘtirileProTv.ro susține demersul asociației Salvați Copiii România și al INSMC, care, împreună, vor moderniza și recompartimenta Secția de Terapie Intensivă și Blocul Operator ce fac parte din Maternitatea Polizu din București.

Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator
Marea Britanie rămâne fără prim-ministru. Boris Johnson a anunțat că va demisiona ca premier și lider Conservator

Boris Johnosn şi-a anunţat, miercuri, demisia de la şefia partidului şi, implicit, din funcţia de premier.