Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 15 mai 2022. Lavrov: Rusia se confruntă cu un "război hibrid total"
Ucraina este pe cale să câștige bătălia din regiunea Harkov, după ce forțele ruse ar fi renunțat la tentativa de a încercui al doilea oraș ca mărime al țării.
Iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, spune că Rusia se confruntă cu un "război hibrid total" pe care i l-ar fi declarat Occidentul. Și amenință că întreaga lume va simți consecințele.
Între timp, rudele soldaților ucraineni răniți, care rezistă în buncărele din Mariupol, fac apel la președintele Chinei, Xi Jinping, să-i salveze: "Este singurul lider al lumii pe care Moscova l-ar asculta" spun oamenii disperați.
Surprinzător însă, Turcia s-a oferit să îi evacueze pe mare pe militarii răniți și blocați în Azovstal.
O corespondentă BBC și echipa ei s-au adăpostit în timpul unui bombardament rusesc din regiunea Zaporijie. Filmau într-un sat, nu departe de linia frontului.
Quentin Sommerville, BBC: ”Luptătorii pe care îi vedeți sunt din Harkov. Luptă pentru Ucraina, dar luptă și pentru orașul lor. Este o bătălie cu inamicul aproape. Fiecare centimetru de teren pe care îl câștigă, fiecare kilometru în plus ocupat, permit orașului lor un răgaz, îl feresc de artileria rusă, pe care o puteți auzi”.
Invadatorii se retrag din zona Harkov, renunţând la tentativele de încercuire a celui de- al doilea oraş ca mărime din Ucraina, situat în partea de nord-est. Numai în ultimele zile, forţele ucrainene au cucerit mai multe aşezări din apropierea Harkovului.
Andriy Tsaplienko, correspondent: ”Un tanc trofeu, un T-72 rusesc. În stare destul de bună, funcţional. Doar câteva zgârieturi. Deja a fost vopsit în culorile Ucrainei. Va lupta de acum de partea binelui”.
Soldat: ”Noi suntem de o parte, ele (forțele ruse) sunt de alta. Între noi există o zonă gri pe care nicio parte nu o poate trece și nu vrea să o traverseze sau nu riscă să o traverseze. Noi, pentru că vrem să ne menținem oamenii în siguranță, nu suntem ca rușii care își aruncă toți oamenii în atacuri nebunești ca în Primul Război Mondial, motiv pentru care au pierdut atât de repede o mulțime de soldați. Războiul a trecut la un nou nivel de luptă cu artilerie de la distanță, tragem în ei, ei trag în noi”.
Trupele ucrainene au lansat ieri o contraofensivă la Izium, oraș distrus aproape în totalitate, unde oficialii ucraineni estimează că mai sunt cel mult 15.000 de civili.
Soldat: ”În afară de armele antitanc cu care ne ajută Europa, avem artilerie cu rază lungă de acțiune, de înaltă precizie, care este mai bună decât cea pe care o are Rusia și acesta este un mare plus”.
Între timp, continuă asaltul asupra ultimei redute a rezistenţei ucrainene la Mariupol, în sud.
Anna Ivleeva, soția unui soldat din regimentul Azov: ”Ca să înțelegeți, nu mai sunt luptători sănătoşi la Azovstal. Sunt soldați răniți, cu răni mai grave sau mai ușoare. Dar acești oameni intră mereu și mereu în luptă. Unii au două trei răni, dar tot luptă. Doar cei care și-au pierdut membrele sau nu mai pot sta în picioare nu mai luptă”.
Turcia a propus evacuarea pe mare a combatanţilor ucraineni răniţi ascunşi în combinatul Azovstal din Mariupol, potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan. În prezent, mai sunt în jur de 600 de răniți blocați în oțelărie.
Tanya Vychnyk, mama unui soldat de la Azovstal: ”Fiecare trebuie să lupte pentru țara lui. El și toți cei de acolo își iubesc mult țara și pământul și vor lupta pentru ele până la capăt. Fiul meu mi-a spus: sunt pregătit să-mi dau viața, dar nu sunt pregătit pentru situația asta„.
Femeia, mama unui soldat de la Azovstal, se referă la condițiile teribile pe care trebuie să le îndure luptătorii blocați acolo. Cei mai mulți sunt grav răniți și nu au deloc medicamente.
Trupele rusești care s-au retras din diferite zone sunt concentrate acum în regiunile Luhansk și Donețk, în est. Dar - susțin ucrainenii - nu reușesc să obțină progrese semnificative nici în Donbas. Aceste imagini difuzate de ministerul ucrainean al Apărării arată distrugerea unui pod de pontoane peste râul Doneț și zeci de vehicule blindate rusești făcute praf.
Zelesnki: ”Situația din Donbas rămâne foarte dificilă. Trupele ruse încearcă să obțină oarecare victorii. Pare de-a dreptul nebunesc, este cea de-a 80-a zi a invaziei la scară largă, dar ei nu renunță. Le sunt recunoscător tuturor celor care apără zonele Donbas, Priazovye și Herson și le aduc mai aproape de ceea ce se întâmplă acum în regiunea Harkov”.
După ce a trecut prin barajele de mine plantate de ruși, un reporter a ajuns la epava unui elicopter doborât de ucraineni. Este un aparat de zbor în valoare de 15 milioane de dolari.
Corespondent: ”Iată-l, un MI-28 rusesc, "Vânătorul nopții". A fost ultima lui vânătoare. A devenit prada apărării antiaeriene ucrainene. Și, judecând după muniția completă, nu a apucat să tragă nici o singură lovitură”.
Ruşii lasă în urma lor o suferinţă imensă şi traume peste care nu se va putea trece vreodată. Acest băiat de 18 ani îşi creşte singur cele patru surori mai mici după ce mama lor a fost ucisă într-un bombardament.
Vyacheslav Yalov: ”Mama a murit în braţele mele. Am încercat s-o salvez, dar... zăcea acolo, ultimele ei cuvinte au fost: "Sunt bine".
Dar, Kremlinul își continuă propaganda și dă vina pe Occident.
Serghei Lavrov, ministrul rus de externe: ”Desigur, țara noastră se schimbă odată cu împrejurările și trage propriile concluzii. Alegerea pe care o facem, pe care de fapt am făcut-o deja, a fost explicată: Occidentul ne-a declarat război hibrid total. Este greu de prezis cât va dura, dar este clar că, în cele din urmă, consecințele vor fi resimțite de toată lumea, fără excepție”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, occident, lavrov, razboi hibrid,
Dată publicare:
15-05-2022 06:13