Război în Ucraina. Președintele Franței le cere companiilor din apărare să treacă la ”modul de economie de război”
Ucraina a anunțat „o nouă fază” a razboiului și atacă pe teritoriul Rusiei cu drone. Un depozit de petrol, aflat la zeci de kilometri de granița cu Ucraina, a sărit în aer.
Pe de altă parte, jumătate din Polonia a rămas fără semnal GPS, după ce Rusia și-ar fi activat mijloacele de război electronic, în Kaliningrad.
Între timp, preşedintele francez Emmanuel Macron cere industriei militare franceze să grăbească trecerea la "economia de război".
O uriașă vâlvătaie a cuprins rezervoarele de petrol din orașul Klintî, în provincia rusă Briansk, la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Ucraina.
Este urmarea unui atac ucrainean cu dronă. Potrivit guvernatorului, apărarea antiaeriană a încercat să blocheze drona cu mijloacele războiului electronic, dar încărcătura cu explozibil a căzut peste rezervoarele de petrol. Patru dintre acestea, care aveau în total 6.000 de metri cubi de carburant au luat foc.
Fred Pleitgen, corespondent CNN: ”Dronele joacă un rol tot mai important în acest război. Iar ucrainenii susțin că au reușit să trimită o dronă tocmai până la Sankt Petersburg, adică la sute de kilometri depărtare de graniță. În plus, drona a zburat peste regiunile din vestul Rusiei, unde armata Moscovei a desfășurat un sistem de apărare antiaeriană eficient. Nu este însă deocamdată clar ce s-a întâmplat cu această dronă.”
Vom lovi si mai multe ținte pe teritoriul Rusiei, a avertizat președintele Zelenski. Iar dronele lansate până la Sankt Petrsburg marchează această noua fază în strategia forțelor ucrainene.
Pe de altă parte, preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut companiilor din industria franceză de apărare să grăbească trecerea la "modul de economie de război", pentru a răspunde cât mai repede nevoilor Ucrainei în războiul cu Rusia.
”Cunoașteți cât de mult valorează dedicarea într-o luptă și înțelegeți de ce nu putem lăsa Rusia să creadă că poate învinge. Spre ce viitor ne-am îndrepta dacă ar câștiga? Am spus încă de la început, nu suntem în război cu Rusia, dar datoria noastră este să ne asigurăm că victoria lor este imposibilă. O victorie a Rusiei ar însemna sfârșitul securității noastre în Europa și ar semnala chiar sfârșitul oricărui tip de arhitectură de securitate europeană.”
Iar semnele extinderii războiului hibrid sunt tot mai clare.
Rusia și-a tesat sistemele de război electronic, în enclava Kaliningrad, iar rezultatul a fost o perturbare semnificativa a semnalului GPS, în aproape jumătate din teritoriul Poloniei și pe întreaga lungime a coridorului Suwalki.
Blocarea semnalelor GPS poate avea consecințe grave atât pentru navigația civilă, cât și pentru sistemele militare de comunicații. Această situație evidențiază natura complexă a războiului modern, în care capacitățile electronice și cibernetice sunt utilizate tot mai mult alături de tacticile militare tradiționale.
Însă, între timp, pe front, ucrainenii se traduiesc să facă față condițiilor grele de iarnă. Așa că se bucură de fiecare victorie, cum ar fi momentul în care un vehicul blindat american Bradley din dotarea armatei ucrainene lovește în plin un tanc rusesc T-90 M, vehicul despre care președintele Vladimir Putin spunea că este ”cel mai bun tanc din lume.”
”Am jucat cândva jocuri pe calculator și mi-am amintit ce trebuie făcut și cum să lovesc acele tancuri, unde să le lovesc. Trebuia oprit cu orice preț.”
Imaginile cu reușita acestor ucraineni din Briganda 47 Mecanizată au devenit virale pe internet. Cu modestie, ei spun că și-au făcut doar datoria: ”Am înțeles că trebuie să-i ajutăm pe băieții noștri din tranșee, așa că trecem la treabă, chiar dacă știm care sunt riscurile. Da, este înfricoșător, foarte înfricoșător, dar muncim din greu și asta e bine.”