Război în Ucraina. Premierul Marii Britanii: ”Dacă Putin este serios când spune că vrea pace, are șansa s-o arate acum”
Vladimir Putin a anunțat că Rusia este gata să poarte discuții directe și necondiționate cu Ucraina, începând cu 15 mai, la Istanbul.
Liderul de Kremlin a făcut anunțul după ce aliații occidentali ai Kievului au înaintat propunerea unui armistițiu de 30 de zile.
Liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei s-au aflat sâmbătă în Ucraina, pentru o reuniune, la care a participat, prin videoconferință, și președintele interimar, Ilie Bolojan.
Consensul european a fost validat telefonic și de Donald Trump.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: ”Am căzut de acord asupra unui armistițiu complet și necondiționat care ar trebui să înceapă luni, 12 mai, și să dureze cel puțin 30 de zile. Știm că Statele Unite ne sprijină în această inițiativă. Orice încercare de a impune precondiții va fi considerată o dovadă a intenției Rusiei de a prelungi războiul și de a pune bețe în roate diplomației.”
Președintele ucrainean a făcut anunțul la finalul întrevederii cu liderii Franței, Germaniei, Marii Britanii și Poloniei, aflați în prima lor vizită comună la Kiev.
Volodimir Zelenski a avut și o discuție telefonică de 20 de minute cu Donald Trump.
Friedrich Merz, cancelarul Germaniei: ”Suntem recunoscători pentru sprijinul total oferit inițiativei noastre de către președintele american. Colaborăm ca să ne asigurăm că Rusia acceptă în sfârșit un armistițiu în loc să impună tot timpul precondiții. Și trebuie să fie clar: dacă Rusia refuză acest armistițiu, atunci noi vom continua să apărăm Ucraina și vom continua să creștem presiunile asupra Rusiei. ”
Un eventual armistițiu pe uscat, pe apă și în aer va fi monitorizat de Statele Unite, în colaborare cu cele aproape 30 de țări care formează așa numita „coaliție a celor dispuși”.
Premierul Marii Britanii, Keir Starmer: ”Aceasta este Europa care își asumă responsabilitatea. Toți cei prezenți aici, împreună cu Statele Unite, îl confruntăm pe Putin. Dacă este serios când spune că vrea pace, are șansa s-o arate acum, printr-un armistițiu necondiționat de 30 de zile.”
Emmanuel Macron: ”Dacă încetarea focului va fi încălcată, vor fi pregătite și coordonate sancțiuni majore între țările europene și Statele Unite”.
Kremlinul a răspuns că va „reflecta'' la propunerea prezentată de aliații occidentali ai Kievului.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Administrației de la Kremlin: ”Trebuie să ne gândim (la această propunere n.r.) Sunt informații noi. Vedem că Europa ne confruntă într-o manieră deschisă. Simțim asta, știm asta și ne-am obișnuit.”
Reporter: Vi se pare cumva că Rusia poate fi supusă unor presiuni în această chestiune?
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Administrației de la Kremlin: ”Rusia e deschisă la dialog. Suntem deschiși la inițiativele de a obține un acord în Ucraina. Și apreciem eforturile de mediere. Le apreciem și suntem recunoscători.”
Reporter: Vă referiți la inițiativele administrației Trump?
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Administrației de la Kremlin: ”Desigur. Însă, în același timp, e inutil să puneți presiune pe Rusia”.
Până acum, Moscova a insistat că, înaintea oricăror discuții de pace, Occidentul trebuie să oprească livrările de armament către Ucraina.
Rusia a anunțat o încetare a focului de 30 de ore, care a expirat sâmbătă seară, și a marcat momentul în care Occidentul a sărbătorit 8 decenii de la victoria asupra naziștilor.
Propunerea a fost descrisă drept o „farsă” de Kiev. Cele două părți s-au acuzat reciproc de încălcarea acestui scurt armistițiu.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi in ucraina, vladimir putin, armistitiu,
Dată publicare:
11-05-2025 09:50