Război în Ucraina. Metoda prin care Rusia fură copiii ucraineni. O mamă povestește: ”Ne iau efectiv copiii!”

×
Codul embed a fost copiat

Vladimir Putin a ajuns sâmbătă în Crimeea, pentru a marca nouă ani de la anexarea acestei regiuni ucrainene, conform presei ruse. 

Asta, după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Putin, explicând că deportarea forțată a copiilor ucraineni de către Moscova este o crimă de război.

Președintele Joe Biden a salutat emiterea acestui mandat internațional de arestare, care, potrivit cancelarului german Olaf Scholz arată că nimeni nu este mai presus de lege.

Se împlinesc nouă ani de când Vladimir Putin a semnat decretul de anexare a Crimeei, denunțată drept "ilegală" in aproape toată lumea. Pentru Kremlin, însă, este "Ziua reunificării Crimeii cu Rusia". Iar Putin a ținut să se afle, sâmbătă, în peninsula ucraineană ocupată din 2014.

Și - probabil ca răspuns la mandatul de arestare emis de Curtea penală internațională pe numele său - liderul rus a fost filmat când vizita o școală de artă și un centru pentru copii.

Citește și
harta romania
Sondaj european: 37% dintre români nu știu dacă Rusia este „prieten” sau „dușman”
„Șmecheria juridică” prin care Dumitru Buzatu a scăpat de interceptările din dosarul mitei în portbagaj. Cum au încălcat procurorii DNA regulile Înaltei Curți înainte să fi fost stabilite
"Reporter: Ne puteți oferi oferi o reacție la emiterea de către Curtea Penală Internațională a unui mandat de arestare pentru Vladimir Putin?
Joe Biden: Cred că este justificat. Cred că este un semnal foarte puternic.
Reporter: Ar trebui să fie judecat (Putin) pentru crime de război?
Joe Biden: În mod clar el a comis crime de război."

Olaf Scholz: ”Nimeni nu este mai presus de lege. Curtea Penală Internațională este instituția potrivită pentru investigarea crimelor de război. Este o instituție importantă, al cărei mandat este conferit de tratate internaționale.”

Acuzațiile Curții Penale Internaționale, pe baza cărora a fost emis un mandat de arestare împotriva lui Vladimir Putin, se concentrează mai ales pe deportarea copiilor din Ucraina, în Rusia, de la invazia forțelor Moscovei, în februarie 2022.

Comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, este de asemenea dată în urmărire. Curtea penală internațională a emis un mandat de arestare și împotriva sa, pentru aceleași infracțiuni.

Moscova a negat acuzațiile și a denunțat emiterea mandatelor drept ... „revoltătoare”.

Dmitri Peskov: "Rusia, la fel ca un anumit număr de ţări, nu recunoaşte competenţa acestei instanțe. Prin urmare, orice decizie de acest fel este nulă și neavenită pentru Federația Rusă din punct de vedere juridic. "

Însă Curtea penală internațională nu are competențe de a aresta suspecți fără cooperarea guvernului unei țări. Iar Rusia nu este o țară membră a CPI, ceea ce înseamnă că instanța de la Haga nu are autoritate acolo. Dar, Putin ar putea fi arestat dacă ajunge în oricare dintre cele 123 de state membre ale instanței.

Luis Moreno Ocampo, fost procuror al Curții Penale Internaționale: ”Președintele Putin a fost pus sub acuzare, a devenit un lider fugar, iar acest lucru este complicat pentru un lider.”

"Clarissa Ward: Credeți că este posibil ca într-o zi să-l vedem pe președintele Vladmir Putin în boxa acuzaților?
Karim Khan: Cei care cred că este imposibil nu reușesc să înțeleagă istoria, pentru că marii criminali de război naziști, dar și Milošević, Karadžić, Mladić, fostul președinte (liberian) Charles Taylor... Nimeni nu ar trebui să simtă că poate acționa și comite cu impunitate acte de genocid, sau crime împotriva umanității, sau crime de război”.

Volodimir Zelenski:Aceasta este o decizie istorică care va duce la responsabilitate istorică. Șeful unui stat terorist și un alt responsabil rus au devenit oficial suspecți pentru crime de război. Au fost deja înregistrate peste 16.000 de cazuri de deportare forțată a copiilor ucraineni de către ocupanți. ”

Cum se procedează cu copiii din Ucraina

Recent, la mitingul spectacol al lui Putin, rușii au adus pe scenă un grup de copii ucraineni - pretinzând că au fost ... "salvați" din Ucraina. Dar, de luni de zile Kievul spune lumii că Moscova are un plan oficial, sponsorizat de stat, pentru a ... fura efectiv copiii ucraineni.

De multe ori au fost duși în așa zise tabere școlare, unde instructorii încearcă să-i facă să se întoarcă împotriva propriei țări.

În octombrie 2022, Olga si-a regasit cei șase copii adoptati, la patru luni după ce au fost într-o așa-zisă tabără școlară din Mariupol.

Olga Lopatkina, mamă:În fiecare zi îi întorceau pe copii împotriva noastră. „Părinții tăi te-au abandonat. Probabil că nu aveți nevoie de astfel de părinți. Vă vom transfera în cele mai bune familii. Aici veți avea o viață mai bună..."

Liudmila:Ne iau efectiv copiii, apoi vor ca părinții să vină după ei, în Rusia...”

Liudmila a descris modul în care a fost păcălită efectiv să-și lase fiica să meargă tot într-o așa-numită tabără de vară organizată de autoritățile pro-ruse din Herson și Crimeea.

Nastia: ”Ne spuneau: Vă hrănim, vă dăm apă, ne asigurăm să aveți căldură și confort, dar trebuie să fiți recunoscători pentru asta!"... Și apoi urlau la noi: „Dar voi sunteți nerecunoscători! Ce vreți, să vă întoarceți înapoi la naziștii voștri!?"

Abia după câteva luni, cu ajutorul "Salvați Ucraina", un ONG ucrainean care ajută familiile să călătorească în Rusia și teritoriile ocupate pentru a-și recupera copiii, Liudmila și Nastia au reușit să se reunească.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
VIDEO Întrebarea uluitoare primită de Sorana Cîrstea
Citește și...
Kuleba a amenințat că va pedepsi țările care nu susțin Ucraina: „Pur şi simplu nu ştiu cum funcţionează diplomaţia”
Kuleba a amenințat că va pedepsi țările care nu susțin Ucraina: „Pur şi simplu nu ştiu cum funcţionează diplomaţia”

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat, vineri, pentru BBC că Ucraina "va ţine cont" de ţările care au "maltratat-o" de când a fost invadată de Rusia, atunci când îşi va construi relaţii noi, odată ce războiul se va fi încheiat.

Sondaj european: 37% dintre români nu știu dacă Rusia este „prieten” sau „dușman”
Sondaj european: 37% dintre români nu știu dacă Rusia este „prieten” sau „dușman”

Un sondaj recent realizat în mai multe țări sugerează că europenii s-au apropiat în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. Sondajul mai arată că, în prezent, europenii sunt de acord că Rusia este adversarul din acest război.  

Ce s-a întâmplat cu piloții ruși care au provocat prăbușirea dronei americane în Marea Neagră
Ce s-a întâmplat cu piloții ruși care au provocat prăbușirea dronei americane în Marea Neagră

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu i-a decorat pe cei doi piloţi ai avioanelor de luptă Su-27 care au interceptat o dronă americană în apropierea spaţiului aerian utilizat de Rusia pentru campania sa militară din Ucraina.

Cine sunt „cretinii” pe care Rusia îi folosește în războiul din Ucraina. Soldat: „O strategie genială, crudă, dar eficientă”
Cine sunt „cretinii” pe care Rusia îi folosește în războiul din Ucraina. Soldat: „O strategie genială, crudă, dar eficientă”

Un soldat ucrainean a declarat pentru reporterii BBC că armata Rusiei folosește "cretini luați din închisoare" pentru a se trage asupra lor și pentru a localiza trupele ucrainene.

Abuzuri șocante ale Rusiei în Ucraina. Ce înseamnă „apelul către Putin” și „poziția papagal”
Abuzuri șocante ale Rusiei în Ucraina. Ce înseamnă „apelul către Putin” și „poziția papagal”

Rusia a comis crime de război de amploare în Ucraina, omoruri intenţionate şi tortură, în unele cazuri obligând copiii să asiste la violarea celor dragi, pe alţii obligându-i să stea alături de cadavre.

Recomandări
Rusia încearcă să agite apele în
Rusia încearcă să agite apele în "Lacul NATO". Vrea să retraseze fără consultare frontierele maritime din Marea Baltică

Rusia încearcă să agite apele în "Lacul NATO": spune că va retrasa fără consultare frontierele maritime din Marea Baltică.

HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău
HARTA INTERACTIVĂ a candidaților la alegerile locale din iunie 2024. Află rapid lista completă din județul tău

Organizația Expert Forum a lansat Harta interactivă a candidaților la alegerile locale din iunie 2024, un instrument online util pentru alegătorii care vor să consulte listele complete ale ofertelor electorale.  

”Teroare pură și un șoc imens”. Motivul pentru care turbulențe extreme ca în zborul Singapore Airlines sunt tot mai dese
”Teroare pură și un șoc imens”. Motivul pentru care turbulențe extreme ca în zborul Singapore Airlines sunt tot mai dese

”Am trecut prin momente de absolută teroare”. Astfel descriu pasagerii aflați în avionul companiei Singapore Airlines care a trecut prin turbulențe extreme deasupra Myanmar-ului.