Război în Ucraina. Cum s-ar putea agrava situația de pe front pentru armata rusă. Ce spun analiștii
Ucraina a lansat doar joi șapte drone spre regiunea Briansk, din sudul Rusiei. Una dintre ele a lovit o fabrică de electronice, unde se produc componente pentru sisteme de rachete rusești.
Impactul a declanșat un incendiu, însă nu e clar dacă sunt și victime. Presa rusă spune că a fost afectată doar clădirea administrativă a fabricii, nu și zona de producție.
Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional.
Ucrainenii folosesc tot mai abil dronele kamikaze. Un astfel de aparat a lovit joi o clădire cu 14 etaje din orașul Enerhodar, ocupat de ruși. Scopul atacului: să distrugă o cameră de filmare a armatei ruse, aflată pe acoperiș.
O altă dronă cu explozibil a provocat un incendiu la o fabrică de electronice din regiunea rusă Bryansk. Unitatea produce componente pentru sistemele de apărare aeriană rusești și pentru rachetele Iskander.
Incidentul ar putea afecta efortul colosal depus de industria de apărare rusă pentru a înlocui armele de precizie și echipamentele de bază. Potrivit unei analize realizată de Institutul pentru Studiul Războiului, Rusia nu poate produce nici măcar suficient cauciuc pentru a schimba anvelopele uzate ale vehiculele de pe linia frontului. Iar acest lucru ar putea afecta mobilitatea rușilor în sezonul noroios și în timpul iernii.
Situația s-ar putea agrava pentru armata rusă, dacă unitățile Kievului vor reuși să avanseze măcar 15 km dincolo de satul Robotine, recent eliberat în regiunea Zaporojie. În acest caz, cred analiștii, liniile de aprovizionare rusești ar putea ajunge în bătaia artileriei ucrainene.
În regiunea Donetk, armata Kievului a reușit să aducă sub control jumătate din localitatea Klișciivka. Imagini cu soldați ruși, care se retrag haotic, în câmp deschis, sub bombardamentele ucrainenilor, au fost postate online.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Câteva sute de metri pe zi, înseamnă că atunci când ucrainenii câștigă teren, rușii îl pierd. Ucrainenii câștigă, treptat, teren și acest lucru demonstrează importanța sprijinului nostru și, de asemenea, capacitatea și dorința noastră de a continua acest sprijin.”
Pe front, vor ajunge luna aceasta și tancurile americane Abrams, care vor lansa inclusiv obuze de calibru 120 de milimetri cu miez din uraniu sărăcit. Anunțul Pentagonului a înfuriat Moscova.
Elena Sokova, director executiv al Centrului de la Viena pentru non-proliferare: „E o muniție de mai bună calitate, dar, per total, nu schimbă mult capacitățile militare ale unei armate. Crește, totuși, șansele ca, un tanc lovit cu acest tip de proiectil, să nu mai poată fi reparat."
Astfel de proiectile sunt făcute din rezidurile care rămân din procesul de îmbogățire a uraniului. Așa-numitul uraniu sărăcit este mai puțin radioactiv decât uraniul natural. Însă, chiar și așa, personalul militar trebuie să-l manipuleze cu atenție și să foloseasc mănuși.
În altă ordine de idei, a ieșit la iveală că Elon Musk a împiedicat, anul trecut, un atac ucrainean cu drone maritime asupra bazei navale rusești de la Sevastopol. El le-a cerut inginerilor să oprească în secret sistemul de internet Starlink pe coasta Crimeei, chiar când ucrainenii ajunseseră aproape de țintă. Dezvăluirea apare în biografia lui Musk. Decizia ar fi fost motivată de teama unor represalii ale Rusiei, miliardarul considerând că Moscova ar putea vedea atacul drept un "mini Pearl Harbour".
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, razboi in ucraina,
Dată publicare:
08-09-2023 08:02