Război diplomatic între Turcia şi Israel. Cele două ţări şi-au expulzat reciproc ambasadorii

Ultimul update: Marti 15 Mai 2018 19:46
Data publicarii: Marti 15 Mai 2018 19:42
Categorie: Internaţional
protest la Ambasada Israelului din Ankara

Violenţele de luni din Fâşia Gaza au dus la ruperea relaţiilor diplomatice între Turcia şi Israel.

Turcia a cerut marţi ambasadorului Israelului la Ankara să părăsească temporar teritoriul turc, în semn de protest faţă de moartea a aproape 60 de palestinieni luni, în urma confruntărilor sângeroase între armata israeliană - care a recurs la muniţie de război - şi manifestanţi palestinieni la frontiera între Israel şi Fâşia Gaza. Într-o măsură în oglindă, Israelul a cerut consulului turc din Ierusalim să se întoarcă temporar în ţara sa, relatează AFP, Reuters, dpa şi EFE.

Ambasadorul Eitan Naeh a fost convocat la Ministerul de Externe al Turciei, unde i s-a cerut 'să revină în ţara sa pentru o vreme', a declarat un responsabil diplomatic turc a doua zi după decizia Turciei de a-şi rechema ambasadorul de la Tel Aviv pentru consultări.

Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, consulul turc a fost convocat şi i s-a comunicat să se întoarcă în Turcia "pentru consultări pentru o perioadă de timp''.

Postul public de radio israelian a transmis că Turcia are în vedere expulzarea ambasadorului Eitan Naeh. Alte instituţii media israeliene, între care portalul Ynet, au transmis informaţii similare.

Erdogan, după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim: "Au renunțat la rolul de mediator"

Posturi de televiziune turceşti, precum CNN Turk şi Haberturk, au informat că şefului misiunii israeliene i s-a cerut 'să se întoarcă la Tel Aviv pentru un timp'. Postul public de televiziune turc TRT a informat că ambasadorului israelian i s-a spus să plece.

În 2016, Israelul şi Turcia şi-au aplanat tensiunile diplomatice, trimiţând reciproc ambasadori.

Reacţionând la moartea a aproape 60 de palestinieni luni sub tiruri israeliene în timp ce manifestau la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza împotriva transferului ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Israelul de 'terorism de stat' şi de 'genocid'.

Turcia şi-a rechemat de asemenea ambasadorul din SUA pentru consultări.

'Erdogan se numără printre marii susţinători ai Hamas şi nu există nicio îndoială că înţelege pe deplin ce înseamnă terorismul şi masacrele. Îi sugerez să nu ne dea lecţii de morală!', a reacţionat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Marţi, premierul turc Binali Yildirim a lansat un apel către ţările musulmane care au relaţii cu Israelul să le 'reconsidere' , ca reacţie la violenţele produse cu o zi în urmă.

Yildirim a cerut de asemenea organizarea vineri în Turcia a unui 'summit extraordinar' al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), care numără 57 de membri, dar nu este clar pentru moment dacă această reuniune se va desfăşura într-adevăr la nivel de şefi de stat.

La apelul mai multor organizaţii, sute de manifestanţi au protestat marţi în faţa Consulatului israelian din Istanbul. Ei au agitat drapele turceşti şi palestiniene şi au strigat în cor 'blestemat să fie imperialismul american' sau 'Israelul curăţat'.

O manifestaţie, care se anunţă în masă, urmează să aibă loc vineri la 12:00 GMT la Istanbul, la apelul preşedintelui Erdogan, sub sloganul 'Opriţi opresiunea', în semn de solidaritate cu palestinienii.

Luni seara, şi Africa de Sud a decis să-şi recheme ambasadorul din Israel. În acest siaj, Irlanda l-a convocat marţi şi pe ambasadorul israelian la Dublin. Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a dorit 'să-şi exprime stupoarea şi consternarea cu privire la numărul de morţi şi de răniţi luni' la frontiera între Israel şi Fâşia Gaza şi a cerut guvernului israelian să manifeste reţinere 'în orele şi zilele următoare', conform unui comunicat al MAE irlandez.

Belgia a procedat în aceeaşi manieră cu ambasadoarea israeliană Simona Frankel, după ce aceasta a calificat drept 'terorişti' toate victimele palestiniene de luni şi a asigurat că armata israeliană nu a acţionat disproporţionat, potrivit Bruxellesului.

'Violenţele comise ieri (luni) în Fâşia Gaza sunt inacceptabile. Solicităm o anchetă internaţională care să fie efectuată de Naţiunile Unite, a declarat la rândul său premierul belgian, Charles Michel, într-un comunicat.

'Este scandalos să tragi cu gloanţe reale în manifestanţi. Dacă Israelul trebuie să asigure securitatea concetăţenilor săi, acest lucru trebuie făcut în mod proporţional', a declarat premierul belgian.

Aproape 60 de palestinieni, inclusiv copii, au fost ucişi luni cu focuri de armă de soldaţi israelieni la graniţa cu Israel. Un bebeluş a murit după inhalarea gazelor lacrimogene în timpul ciocnirilor, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă.

'Trebuie de spus că gruparea teroristă Hamas (mişcarea islamistă la putere în teritoriu) a luat ostatică Fâşia Gaza. Hamas este singurul vinovat de aceste morţi, de sacrificarea acestor oameni, femei şi copii, pentru un război mediatic', a argumentat ambasadoarea israeliană, întrebându-se de ce mame cu copii şi adolescenţi au încercat să forţeze gardul de sârmă ghimpată ce desparte enclava palestiniană de Israel.

protest la Ambasada Israelului din Ankara Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Preşedintele turc, Recep Erdogan, acuză Israelul de

Preşedintele turc, Recep Erdogan, acuză Israelul de "terorism de stat" şi "genocid"

Erdogan, după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim:

Erdogan, după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim: "Au renunțat la rolul de mediator"

Marea Britanie, Rusia şi Turcia critică deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim

Marea Britanie, Rusia şi Turcia critică deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim

Trendul online, declanșat de președintele Turciei după un discurs în Parlament

Trendul online, declanșat de președintele Turciei după un discurs în Parlament

racheta atac sua siria

Coaliţia condusă de SUA a bombardat ținte ale regimului Bashar al-Assad în Siria

BBC: Președintele Ucrainei ar fi plătit 400.000 de dolari pentru întâlnirea cu Donald Trump

Giuseppe Conte, noul premier al Italiei. Președintele i-a acordat miercuri mandatul

Un român care a trimis 7.648 de SMS-uri fostei sale soţii, condamnat în Austria

Un avion s-a rupt în două, după ce a ratat aterizarea pe un aeroport din Honduras

Şofer român de TIR, prins în Italia cu o încărcătură uriaşă de droguri

Mireasa minora

Mamă condamnată la închisoare, după ce și-a obligat fiica minoră să se căsătorească

Un jihadist a pus la cale asasinarea prinţului George. Voia să otrăvească îngheţata

Coreea de Nord intenționează să-și ascundă armele nucleare într-o "regiune militară strategică"

Bărbat obligat de instanță să se mute din casa părinților, după ce i-a scos din sărite

Autoritățile nord-coreene exploatează copiii fără adăpost, lovindu-i și furându-le banii

Cea mai permisivă țară din UE limitează acordarea pașaportului, care dau acces fără viză în 147 de țări