Război diplomatic între Turcia şi Israel. Cele două ţări şi-au expulzat reciproc ambasadorii

protest la Ambasada Israelului din Ankara
Agerpres

Violenţele de luni din Fâşia Gaza au dus la ruperea relaţiilor diplomatice între Turcia şi Israel.

Turcia a cerut marţi ambasadorului Israelului la Ankara să părăsească temporar teritoriul turc, în semn de protest faţă de moartea a aproape 60 de palestinieni luni, în urma confruntărilor sângeroase între armata israeliană - care a recurs la muniţie de război - şi manifestanţi palestinieni la frontiera între Israel şi Fâşia Gaza. Într-o măsură în oglindă, Israelul a cerut consulului turc din Ierusalim să se întoarcă temporar în ţara sa, relatează AFP, Reuters, dpa şi EFE.

Ambasadorul Eitan Naeh a fost convocat la Ministerul de Externe al Turciei, unde i s-a cerut 'să revină în ţara sa pentru o vreme', a declarat un responsabil diplomatic turc a doua zi după decizia Turciei de a-şi rechema ambasadorul de la Tel Aviv pentru consultări.

Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe israelian, consulul turc a fost convocat şi i s-a comunicat să se întoarcă în Turcia "pentru consultări pentru o perioadă de timp''.

Postul public de radio israelian a transmis că Turcia are în vedere expulzarea ambasadorului Eitan Naeh. Alte instituţii media israeliene, între care portalul Ynet, au transmis informaţii similare.

Citește și
erdogan
Erdogan, după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim: "Au renunțat la rolul de mediator"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Posturi de televiziune turceşti, precum CNN Turk şi Haberturk, au informat că şefului misiunii israeliene i s-a cerut 'să se întoarcă la Tel Aviv pentru un timp'. Postul public de televiziune turc TRT a informat că ambasadorului israelian i s-a spus să plece.

În 2016, Israelul şi Turcia şi-au aplanat tensiunile diplomatice, trimiţând reciproc ambasadori.

Reacţionând la moartea a aproape 60 de palestinieni luni sub tiruri israeliene în timp ce manifestau la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza împotriva transferului ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Israelul de 'terorism de stat' şi de 'genocid'.

Turcia şi-a rechemat de asemenea ambasadorul din SUA pentru consultări.

'Erdogan se numără printre marii susţinători ai Hamas şi nu există nicio îndoială că înţelege pe deplin ce înseamnă terorismul şi masacrele. Îi sugerez să nu ne dea lecţii de morală!', a reacţionat premierul israelian, Benjamin Netanyahu.

Marţi, premierul turc Binali Yildirim a lansat un apel către ţările musulmane care au relaţii cu Israelul să le 'reconsidere' , ca reacţie la violenţele produse cu o zi în urmă.

Yildirim a cerut de asemenea organizarea vineri în Turcia a unui 'summit extraordinar' al Organizaţiei pentru Cooperare Islamică (OCI), care numără 57 de membri, dar nu este clar pentru moment dacă această reuniune se va desfăşura într-adevăr la nivel de şefi de stat.

La apelul mai multor organizaţii, sute de manifestanţi au protestat marţi în faţa Consulatului israelian din Istanbul. Ei au agitat drapele turceşti şi palestiniene şi au strigat în cor 'blestemat să fie imperialismul american' sau 'Israelul curăţat'.

O manifestaţie, care se anunţă în masă, urmează să aibă loc vineri la 12:00 GMT la Istanbul, la apelul preşedintelui Erdogan, sub sloganul 'Opriţi opresiunea', în semn de solidaritate cu palestinienii.

Luni seara, şi Africa de Sud a decis să-şi recheme ambasadorul din Israel. În acest siaj, Irlanda l-a convocat marţi şi pe ambasadorul israelian la Dublin. Ministrul de externe irlandez Simon Coveney a dorit 'să-şi exprime stupoarea şi consternarea cu privire la numărul de morţi şi de răniţi luni' la frontiera între Israel şi Fâşia Gaza şi a cerut guvernului israelian să manifeste reţinere 'în orele şi zilele următoare', conform unui comunicat al MAE irlandez.

Belgia a procedat în aceeaşi manieră cu ambasadoarea israeliană Simona Frankel, după ce aceasta a calificat drept 'terorişti' toate victimele palestiniene de luni şi a asigurat că armata israeliană nu a acţionat disproporţionat, potrivit Bruxellesului.

'Violenţele comise ieri (luni) în Fâşia Gaza sunt inacceptabile. Solicităm o anchetă internaţională care să fie efectuată de Naţiunile Unite, a declarat la rândul său premierul belgian, Charles Michel, într-un comunicat.

'Este scandalos să tragi cu gloanţe reale în manifestanţi. Dacă Israelul trebuie să asigure securitatea concetăţenilor săi, acest lucru trebuie făcut în mod proporţional', a declarat premierul belgian.

Aproape 60 de palestinieni, inclusiv copii, au fost ucişi luni cu focuri de armă de soldaţi israelieni la graniţa cu Israel. Un bebeluş a murit după inhalarea gazelor lacrimogene în timpul ciocnirilor, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclavă.

'Trebuie de spus că gruparea teroristă Hamas (mişcarea islamistă la putere în teritoriu) a luat ostatică Fâşia Gaza. Hamas este singurul vinovat de aceste morţi, de sacrificarea acestor oameni, femei şi copii, pentru un război mediatic', a argumentat ambasadoarea israeliană, întrebându-se de ce mame cu copii şi adolescenţi au încercat să forţeze gardul de sârmă ghimpată ce desparte enclava palestiniană de Israel.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Preşedintele turc, Recep Erdogan, acuză Israelul de
Preşedintele turc, Recep Erdogan, acuză Israelul de "terorism de stat" şi "genocid"

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat luni Israelul de "terorism de stat" şi "genocid", după uciderea a peste cincizeci de palestinieni de către armata israeliană în Fâşia Gaza, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Erdogan, după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim:
Erdogan, după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim: "Au renunțat la rolul de mediator"

SUA au renunţat la rolul lor de mediator în procesul de pace din Orientul Mijlociu atunci când au decis să-şi mute ambasada în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.

Marea Britanie, Rusia şi Turcia critică deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim
Marea Britanie, Rusia şi Turcia critică deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim

Guvernul României este printre puţinele din lume care susţin această decizie, dezaprobată chiar şi de aliaţii SUA.

Trendul online, declanșat de președintele Turciei după un discurs în Parlament
Trendul online, declanșat de președintele Turciei după un discurs în Parlament

Peste un milion de turci îi spun președintelui Erdogan - "Tamam", adică "Destul", "De ajuns".

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.