Răsturnare de situație în cazul jurnalistei ucise din Bulgaria. Anunțul autorităților
Comisia Europeană i-a cerut Bulgariei să desfăşoare o anchetă "rapidă şi cuprinzătoare" cu privire la asasinarea jurnalistei Viktoria Marinova şi să verifice dacă această crimă are legătură cu activitatea ei profesională.
La Sofia și la Ruse, unde a fost ucisă, oamenii s-au adunat pentru a-i aduce omagii. Dar și pentru a-și exprima furia împotriva autorităților și corupției generalizate.
Bulgarii s-au adunat cu miile pentru a-şi aduce ultimele omagii jurnalistei Viktoria Marinova, care a murit după ce a fost bătută, violata şi strangulată. Altare improvizate unde oamenii aprind lumânări au apărut la Sofia, dar și la Ruse, unde jurnalista de 30 de ani, directoare şi prezentatoare la un post TV local, a fost ucisă. Trupul ei a fost găsit samabata, într-un parc din oraşul de pe malul Dunării, la graniţa cu România.
La ultima ediţie a emisiunii sale, din 30 septembrie, Marinova discutase cu un doi jurnalişti, un bulgar şi un român - Attila Biro de la ''Rise Project'' - care investigau un caz de fraudă cu fonduri europene, în care ar fi implicaţi oameni de afaceri, dar şi aleşi din Bulgaria.
Surse din poliţie, citate de presă bulgara, susţin, însă, că asasinatul nu ar avea legătură cu activitatea ei de jurnalist. Ministrul bulgar de interne susţine că ar fi fost ucisă de un pacient fugit de la un spital de boli mintale.
Numai ca mulţi nu cred asta.
"Încrederea în autorități este zero. Oamenii nu îi mai cred. Indiferent la ce rezultat va ajunge ancheta, oamenii nu mai cred în autorități. Asta pentru că am ajuns într-un punct când oamenii nu se mai simt în siguranță. Se tem când merg pe stradă, se tem când sunt în casele lor. Sistemul ne ucide și nu mai este doar o metaforă. Pentru noi lucrurile erau demult clare, dar acum tot mai mulți oameni înțeleg asta".
"Am aflat cu mare tristeţe despre uciderea Viktoriei Marinova. Comisia se aşteaptă la o anchetă rapidă şi cuprinzătoare din partea autorităţilor abilitate, care să îi aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi şi să clarifice dacă acest atac este legat de munca sa'', a spus un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.
În plus, executivul comunitar cere Oficiului european de luptă antifraudă (OLAF) să analizeze acuzaţiile privitoare la nereguli în gestionarea fondurilor europene în Bulgaria.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!