Raport: Peste o treime din apele UE sunt contaminate cu mercur
Un procentaj de 40% din apele Uniunii Europene sunt contaminate cu mercur, ceea ce pune în pericol păsările, peştii, mamiferele şi sănătatea oamenilor, se arăta într-un raport al Agenţiei Europene de Mediu (AEM).
Conform raportului, în jur de 46.000 din suprafeţele acvatice din Europa, dintr-un total de 111.000, nu au un nivel de mercur suficient de redus încât să nu fie afectată faună. De asemenea, la nivel global, nivelul de mercur din atmosferă este de 500% mai mare decât în mod normal, iar nivelul din oceane este cu 200% peste cel natural.
O altă concluzie a raportului este că, în Europa, principala sursă de mercur o reprezintă arderea de cărbune. În afara Uniunii însă, surse majore de mercur mai sunt şi minele de aur şi activităţile industriale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pe cuprinsul UE poluarea cu mercur este relativ limitată datorită reglementărilor europene. Din acest motiv, jumătate din mercurul care a ajuns în mediul european provine din afara graniţelor Uniunii.
Agenţia Europeană de Mediu a mai precizat și că oamenii intră în contact cu mercurul în momentul în care consumă peşti precum tonul şi în general, peşti prădători, care în prealabil au consumat specii mai mici contaminate cu mercur.
Odată ajuns în atmosferă, mercurul poate circula în mediu timp de câteva mii de ani prin apă, aer sau animale.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agenţia Europeană de Mediu (AEM), Agerpres
Etichete: uniunea europeana, poluare, mercur, contaminare,
Dată publicare:
23-09-2018 14:13