Raport oficial: Peste 40 de jurnaliști au fost uciși în războiul dintre Hamas și Israel. Cei mai mulți sunt palestinieni
Cel puțin 42 de jurnaliști au fost uciși de la începutul războiului dintre Hamas și Israel, la 7 octombrie, conform celui mai recent bilanț al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), publicat marți.
De asemenea, mulți alții au fost dați dispăruți sau răniți.
Numărul celor uciși este uriaș, având în vedere perioada scurtă de timp în care au murit acești oameni, notează Axios.
Jurnaliștii americani fac o comparație cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, acolo unde se desfășoară un alt război. Acolo, între 2022 și 2023, au fost uciși 15 jurnaliști, conform CPJ.
37 dintre jurnaliștii uciși în timpul conflictului Hamas - Israel sunt palestinieni. Aceștia au murit în timpul bombardamentelor israeliene, potrivit CPJ.
Patru jurnaliști israelieni au fost uciși în atacuri lansate de Hamas, subliniază sursa citată.
De asemenea, un jurnalist din Liban a fost omorât într-un atac pe care guvernul libanez l-a pus pe seama Israelului.
Mulți dintre jurnaliștii uciși lucrau ca fotojurnaliști sau videografi, încercând să documenteze criza din Orientul Mijlociu, scrie Axios.
Un videograf angajat al Reuters, care lucra în Beirut, a murit, luna trecută, în timpul unui atac care a avut loc în sudul țării. Tot atunci, șase jurnaliști - doi de la Reuters și alții de la AFP și Al Jazeera - au fost răniți.
Redactorul-șef al Reuters, Alessandra Galloni, a cerut autorităților israeliene să desfășoare o anchetă în legătură cu moartea videografului. "Martorii oculari au declarat că obuzul care l-a ucis pe Islam a venit din Israel", a afirmat acesta.
Forțele de Apărare israeliene (IDF) au declarat, pentru Reuters și France Press, că nu pot garanta siguranța jurnaliștilor lor care operează în Fâșia Gaza.
Ce statut au jurnaliștii care relatează despre conflictul dintre Hamas și Israel
Jurnaliștii sunt considerați civili în conformitate cu dreptul umanitar internațional și nu ar trebui să fie ținta directă a atacurilor.
Susținătorii libertății presei încep să exercite presiuni asupra Israelului și asupra tuturor părților implicate în război pentru a pune capăt practicilor militare care afectează viețile civililor, inclusiv ale jurnaliștilor.
"CPJ subliniază faptul că jurnaliștii sunt civili care desfășoară o muncă importantă în vremuri de criză și nu trebuie să fie ținta părților aflate în război", a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
"Jurnaliștii din întreaga regiune fac mari sacrificii pentru a acoperi acest conflict sfâșietor. Toate părțile trebuie să ia măsuri pentru a le asigura siguranța", a adăugat Mansour.
Clubul Național de Presă i-a îndemnat pe oficialii guvernamentali americani ca, în timpul întâlnirilor pe care le au cu omologii israelieni, să "ridice problema siguranței jurnaliștilor pentru protecția tuturor celor care lucrează pe teren".
Marile companii media internaționale, inclusiv cele din SUA, au trimis jurnaliști pentru a acoperi războiul din Orientul Mijlociu.
Jurnaliștii aflați în Fâșia Gaza se confruntă cu un risc sporit "în fața unui asalt terestru al trupelor israeliene, a loviturilor aeriene israeliene devastatoare, a întreruperii comunicațiilor și a întreruperilor extinse de energie electrică", a precizat CPJ.