Putin „a precipitat practic tot ceea ce a încercat să prevină” cu invazia Ucrainei, spune Blinken
Președintele rus Vladimir Putin a „precipitat practic tot ceea ce a încercat să prevină” lansând o invazie împotriva Ucrainei pentru a separa Kievul de Occident, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken la o discuție la Davos, Elveția.
„Ucraina a fost un eșec strategic profund pentru Vladimir Putin și pentru Rusia, în multe feluri”, a spus el miercuri, conform CNBC.
„Aveți acum o Rusie care, în general, este mai slabă din punct de vedere militar, este mai slabă din punct de vedere economic, este mai slabă din punct de vedere diplomatic. Europa și-a rupt dependența energetică de Rusia. Ucrainenii sunt mai uniți decât au fost vreodată. Alianța NATO este mai puternică, este mai mare și va deveni și mai mare în săptămânile următoare.”
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Rusia a spus în repetate rânduri că aspirațiile Ucrainei la NATO – pe care țara le susține în continuare, împreună cu apartenența la UE – au încălcat interesele sale de securitate națională, invocând acest lucru drept unul dintre motivele din spatele campaniei sale militare.
NATO a declarat anterior că Kievul nu se poate alătura grupului militar în timp ce se află în război activ, deoarece acest lucru ar risca să atragă imediat membrii alianței într-un conflict mondial mai larg.
Războiul a beneficiat de expansiunea NATO. Asistând la furia Moscovei în Ucraina, Finlanda și Suedia și-au abandonat neutralitatea demult păstrată și au solicitat să se alăture grupului militar în mai 2022.
Finlanda a fost primită în aprilie 2023, în timp ce cererea de la Stockholm așteaptă ratificarea de către Ungaria și Turcia.
„Putin a eșuat deja în ceea ce și-a propus: și-a propus să ștergă Ucraina de pe hartă, să-i elimine independența, să o subsumeze în Rusia. Acest lucru a eșuat și nu poate și nu va reuși”, a spus Blinken.
„Acest lucru nu a fost deloc incompatibil cu menținerea legăturilor strânse cu Rusia: culturale, economice și altele. Aceste legături au fost acum șterse din cauza agresiunii Rusiei”, a spus Blinken.