Putin susține că Rusia va produce arme mai bune decât occidentalii: „Știți cu toții expresia 'tunuri înainte de unt'”

×
Codul embed a fost copiat

„Occidentul degenerat a întors Ucraina împotriva Rusiei și a început acest război pentru că vrea să ne distrugă! Vestul dorește putere nelimitată. Și-a adus tancurile la granițele noastre și susține regimul nazist de la Kiev!”.

Sunt ideile puține, dar fixe, ale lui Vladimir Putin, pe care le-a repetat și marți în discursul ținut în fața Parlamentului de la Moscova. Dincolo de obișnuita retorică anti-occidentală Putin a promis modernizarea și extinderea armatei și implicit reconversia economiei pentru a consolida industria militară.

„Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul, Ucraina este victima agresiunii!”, i-a răspuns șeful NATO.

Vladimir Putin și-a rostit discursul anual, de fapt restant de anul trecut, în făța membrilor celor două camere ale parlamentului, a șefilor de instituții şi a comandanţilor militari. Evenimentul a fost programat cu trei zile înainte să se împlinească anul de când același Putin și-a trimis armata în Ucraina. Decizia a declanşat cea mai serioasă confruntare cu Occidentul de după Războiul Rece.

Însă, ca de obicei, pentru Putin negrul e alb, iar Rusia este mereu victima.

Citește și
Putin Lukașenko
Document secret al Kremlinului. Planul Rusiei pentru a prelua controlul total asupra Belarusului
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Vladimir Putin, președintele Rusiei: „Vreau să repet: ucrainenii și occidentalii sunt cei care au pornit războiul, iar noi ne-am folosit forța ca să oprim războiul”.

Rusia și-a suspendat participarea în tratatul New START

Teza de căpătâi a liderului de la Kremlin este că Rusia este blocată într-o bătălie existenţială cu un Occident arogant, despre care spune că vrea să ciopârţească Rusia şi să îi fure vastele resurse naturale.

Marți, Putin a lăsat noutățile către finalul discuruslui său de două ore.

Vladimir Putin: „Sunt silit să anunț că Rusia își suspendă participarea în tratatul New START. Să fie clar: nu ne retragem cu totul, deocamdată ne suspendam participarea”.

Acordul ruso-american, semnat inițial în 2010 și prelungit pentru încă 5 ani în 2021, limitează stocurile de arme strategice și permite inspecții reciproce. Acum, președintele rus a avertizat că Moscova va relua testele nucleare dacă americanii vor face primii asta.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Regret decizia Rusiei. Odată cu anunțul asupra Noului START, întreaga arhitectură asupra controlului armamentelor a fost destructurată. Nimeni nu atacă Rusia. Rusia este agresorul, Ucraina este victima agresiunii!”.

Putin: „Toată lumea trebuie să înțeleagă că sursele bunăstării și viitorului nostru trebuie să fie aici, în Rusia. Vom clădi o economie solidă, autosuficentă, o economie care nu se închide în fața lumii și se folosește de toate avantajele sale competitive”.

Convins că încă trăiește într-o epocă de suveranitate industrială, în care țara își poate asigura toate cele necesare, ca pe vremea URSS, Putin afirmă că Rusia va produce arme mai bune decât occidentalii, deși mii de specialiști au fugit numai în ultimul an.

Putin: „Știți cu toții expresia 'tunuri înainte de unt'. Apărarea țării este prioritate absolută”.

Experții străini cred însă că Moscova nu face decât să se transforme singură în vasala Chinei. De altfel, Puțin a bătut moneda pe extinderea autostrăzilor de la Moscova la Kazan și cu Mongolia și China, pentru a spori conexiunile Rusiei cu Asia de Est.

Cum vrea Putin să-i câștige pe tinerii din Rusia

Pe de altă parte, Vladimir Putin a încercat să facă înrolarea atractivă pentru tineri făcând o droaie de promisiuni: solde mai mari, compensații, vacanțe, locuințe ieftine, chirii subvenționate. Președintele a făgăduit că guvernul va crea un fond special de stat pentru familiile rușilor care au murit în război, în contextul în care rudele au acuzat că armata le împiedică să primească plățile promise.

Putin: „Niciunul dintre rușii de rând nu va jeli pentru cei care au conturile din Occident înghețate (din cauza sancțiunilor). Nu-i compătimește nimeni pe cei care și-au pierdut palatele și iahturile. Ați face mai bine să investiți în patria-mamă! Statul vă va susține!”.

În pofida specualțiilor despre tensiunile interne, elita rusă a afișat front unit, marții, în parlament, inclusiv cei care în privat fac declarații antirăzboi. Audiența a întrerupt în repetate rânduri discursul cu ropote de apauze.

Putin: „Adevarul este de partea noastră!”.

Pe aceste cuvinte de final, toți cei prezenți s-au ridicat în picioare și au intonat imnul national.

O parte consistentă a discursului interminabil s-a referit la economia rusă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Putin: „Predicția mea s-a adeverit. Imaginea Occidentului ca refugiu sigur este o iluzie”
Putin: „Predicția mea s-a adeverit. Imaginea Occidentului ca refugiu sigur este o iluzie”

În cadrul discursului anual adresat națiunii, președintele rus Vladimir Putin a afirmat, printre altele, că Occidentul nu este un refugiu sigur în ceea ce privește investițiile oamenilor de afaceri din Rusia.

Document secret al Kremlinului. Planul Rusiei pentru a prelua controlul total asupra Belarusului
Document secret al Kremlinului. Planul Rusiei pentru a prelua controlul total asupra Belarusului

Rusia plănuiește să încorporeze în totalitate Belarusul până în anul 2030, potrivit unui document de strategie internă al biroului executiv al președintelui Vladimir Putin, care a fost obținut de presa internațională.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.