”Poziţia lui Putin este slăbită”. Președintele rus supravieţuieşte rebeliunii Wagner, dar este obligat să cadă la înţelegere

Evghenii Prigojin si Vladimir Putin
Agerpres

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin a acceptat să plece în exil în Belarus, a anunţat Kremlinul, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a fost nevoit să accepte o amnistie pentru a pune capăt rebeliunii militare, relatează AFP.

Acest acord a pus capăt ameninţării ca armata privată a lui Evgheni Prigojin să ia cu asalt Moscova, însă rebeliunea Wagner a dezvăluit cât de fragil este regimul lui Vladimir Putin, estimează unii analişti, citează news.ro.

Măsuri de securitate impuse în cadrul unei ”operaţiuni antiteroriste” erau în continuare în vigoare duminică, locul unde se află Evgheni Prigojin este necunoscut, iar trupele sale au părăsit un cartier general militar pe care l-au cucerit în sudul Rusiei.

Vechiul conflict dintre Prigojin şi ierarhia militară superioară cu privire la desfăşurarea operaţiunii ruse în Ucraina a debordat sâmbătă, când forţe Wagner au cucerit această bază în Rostov-pe-Don şi au plecat într-un lung marş către Moscova.

Putin a denunţat această rebeliune drept o ”trădare” şi a amenințat să-i ”pedepsească” pe autori, pe care i-a acuzat că împing Rusia pe marginea prăpastiei războiului civil - însă a acceptat rapid, un acord încropit pentru a evita cea mai gravă criză în domeniul securităţi din Rusia din ultimele decenii.

Citește și
Caine
Festival dedicat cățeilor, la Iași. Pentru cățeii de talie mică, traseele au fost puțin mai dificile
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

”Sânge rusesc”

La doar câteva ore după anunţul-surpriză al lui Prigojin că forţele sale se întorc în baze pentru a evita ”vărsarea de sânge rusesc”, Kremlinul a anunţat că fostul aliat al lui Putin pleacă în Belarus şi că Rusia nu-l va ancheta nici pe el şi nici trupele sale.

Wagner s-a retras până duminică dimineaţa din Rostov-pe-Don, a anunţat guvernatorul regional.

Însă, înainte de plecare, zeci locuitori au aplaudat şi au scandat "Wagner! Wagner!" în faţa sediului cartierului general pe care mercenarii l-au cucerit.

Ucraina a anunţat, în acest haos, că-şi intensifică contraofensiva împotriva trupelor ruseşti şi a ironizat o umilire a lui Putin.

Unii analişti afirmă că acest acord arată o slăbire a acaparării puterii de către liderul de la Kremlin.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a negociat armistiţiul cu Prigojin.

Moscova i-a mulţumit, după aceea, însă observatorii consideră că această intervenţie a lui Lukaşenko, considerat un aliat de rang inferior al lui Putin, o sursă de stânjeneală în sine.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat ulterior că dosarul penal deschis de FSB împotriva lui Prigojin va fi abandonat şi că acesta pleacă în Belarus, iar membri Wagner care au luat parte la ”rebeliunea armată” nu vor fi urmăriţi penal.

În Ucraina, un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a scris pe Twitter că ”Prigojin l-a umilit pe Putin. Statul şi a arătat că nu mai deţine monopolul violenţei”.

Rusia afirmă că rebeliunea nu a avut niciun impact asupra campaniei sale în Ucraina, însă Kievul a anunţat că aceste tulburări oferă o ”fereastră de oportunitate” în continuarea contraofensivei mult aşteptate.

Unii experţi consideră că acest armistiţiu, probabil că nu este sfârşitul poveştii conflictului lui Prigojin cu Moscova şi că Putin este obligat, acum, să ia măsuri pentru a-şi restaura autoritatea.

Armata lui Prigojin furnizează unele dintre cele mai performante trupe de şoc în Ucraina şi desfăşoară mai multe operaţiuni mercenare în Orientul Mijlociu şi Africa de Vest.

Aceste misiuni sunt considerate ca fiind susţinute de Kremlin şi constau în operaţiuni de influenţare, menite să obţină favoruri din partea unor guverne africane şi acces la resurse minerale.

”Criza instituţiilor şi încrederii nu le era evidentă multor ruşi şi Occidentului, ieri. Azi ea este clară”, declară AFP un analist politic independent, Konstantin Kalacev.

”Îndemnul la unitate de ieri al unor reprezentanţi ai elitelor nu face decât să confirme acest lucru. În spatele lor există o criză a instituţiilor şi a dricilor pentru ei înşişi”, spune el.

”Poziţia lui Putin este slăbită”, declară el. ”Putin l-a subestimat pe Prigojin, la fel cum l-a subestimat mai înainte pe Zelenski. Ar fi putut să oprească asta pur şi simplu sunându-l pe Prigojin, dar nu a făcut-o”.

Rolul direct al lui Lukaşenko în negocierea armistiţiului este ”umilitor pentru Putin”, potrivit Institutului Studiul Războiului (ISW), un centru de reflecţie cu sediul la Washington.

”Kremlinul se confruntă acum cu un echilibru instabil”, consideră ISW.

”Acordul negociat de către Lukaşenko este o corectare pe termen scurt, nu o soluţie pe termen lung, iar rebeliunea lui Prigojin a dezvăluit slăbiciuni grave la Kremlin şi la Ministerul rus al apărării”, potrivit centrului.

Statele Unite şi aliaţii lor din Occident, care susţin Ucraina în conflictul cu Rusia, au rămas, în mod public, în marja revoltei, de frică că Putin putea pierde controlul acestei ţări dotate cu arma nucleară.

Securitatea a fost consolidată în centrul Moscovei, unde bărbaţi înarmaţi, purtând veste antiglonţ păzesc sediul Parlamentului, iar Piaţa Roşie a fost închisă publicului.

”Nu ştiu cum să reacţionez. În orice caz, este foarte trist că se întâmplă acest lucru”, declară pentru AFP, o femeie în vârstă de 35 de ani, care refuză să-şi spună numele.

”O lovitură aplicată Rusiei”

Sâmbătă, în timp ce forţa Wagner se îndrepta către nord, spre Putin, pe M4, o autostradă imporantă, Putin l-a acuzat pe Prigojin de o ”înjunghiere în spate” care ameninţă însăşi existenţa Rusiei.

”Orice tulburare internă este o ameninţare de moarte la adresa statului nostru şi a noastră ca naţiune. Ambiţii extravagante şi interese personale au condus la trădare”, a acuzat Putin, referindu-se la Prigojin, care şi-a început ascensiunea ca antreprenor în catering.

În timp ce gruparea sa lupta în prima linie a ofensivei ruse în Ucraina, el l-a acuzat în mai multe rânduri pe Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului Major Valeri Gherasimov de subaprovizionarea unităţilor sale.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
„Zilele lui Prigojin sunt limitate”. Putin ar căuta să se răzbune după rebeliune, conform unui expert miliar
„Zilele lui Prigojin sunt limitate”. Putin ar căuta să se răzbune după rebeliune, conform unui expert miliar

Deși Evgheni Prigojin nu a preluat puterea și s-a retras când era aproape de Moscova, rebeliunea care subminează puterea președintelui rus ar putea semnifica începutul sfârșitul pentru regimul Vladimir Putin, scrie Business Insider.

Festival dedicat cățeilor, la Iași. Pentru cățeii de talie mică, traseele au fost puțin mai dificile
Festival dedicat cățeilor, la Iași. Pentru cățeii de talie mică, traseele au fost puțin mai dificile

Cățeii sunt vedete în acest week-end, la Iași, unde are loc un festival dedicat lor. Simpaticii blănoși au defilat, au participat la concursuri de dresaj, dar s-au și jucat pe iarbă, alături de stăpâni.

Mercenarii Wagner au început să-şi părăsească poziţiile din Rusia. Prigojin va pleca în Belarus
Mercenarii Wagner au început să-şi părăsească poziţiile din Rusia. Prigojin va pleca în Belarus

Forţele grupării paramilitare Wagner au început să-şi părăsească poziţiile din Rusia la ordinele liderului lor, Evgheni Prigojin, care a făcut cale întoarsă după ce a sfidat direct autoritatea preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează AFP.

Recomandări
Document nou. Ciolacu ar fi călătorit în mai 2022 la Madrid cu un avion închiriat tot de Nordis, alături de alte persoane
Document nou. Ciolacu ar fi călătorit în mai 2022 la Madrid cu un avion închiriat tot de Nordis, alături de alte persoane

Cu puțin timp înainte de primul tur al alegerilor prezidențiale, scandalul zborurilor private în avioane închiriate de Nordis ia amploare.

Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.